• Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Napisal/-a DaCoPL 26 Oktober 2011, 17:01
Komputer stacjonarny.
Windows XP SP3.
Płyta ASRock K7S41GX

Witam.

W pewnym momencie w stacjonarce przy każdym nowym urządzeniu p&p typu np. pendrive, pojawia mi się "kreator dodawania nowego sprzętu" zamiast instalować pendrive'a automatycznie. Da się to jakoś zmienić? Te pendrive'y zawsze były automatycznie instalowane, a teraz już nie. System na komputerze to Windows XP z SP3.

Pozdrawiam.

Re: Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 26 Oktober 2011, 17:01

#2 Re: Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Napisal/-a zbyszkok 26 Oktober 2011, 17:09
Proponuję na początek to narzędzie USBDeview i za jego pomocą wyczyszczenie pewnie ogromnej listy urządzeń USB.

#3 Re: Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Napisal/-a DaCoPL 26 Oktober 2011, 17:14
Wyczyściłem tym programem wszystkie urządzenia które kiedykolwiek były podpinane do USB.

Jednak kreator dalej wyskakuje zamiast automatycznie instalować pendrive'y.

-- czwartek, 27 października 2011, 09:53 --

Może jakiś klucz w rejestrach się uszkodził albo usunął? Bądź coś się wyłączyło w usługach? Tylko co to mogło być i gdzie tego szukać? Widzę, że w necie jest kilka takich tematów ale żaden nie jest rozwiązany.

#4 Re: Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Napisal/-a Usunięty Użytkownik 402 28 Oktober 2011, 00:31
Może w biosie trzeba włączyć plug and play? czy coś w tym stylu.

#5 Re: Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Napisal/-a pocinas 28 Oktober 2011, 01:00
Widziałem już takie coś kilkukrotnie na komputerach klientów, aczkolwiek nie zainteresowałem się dlaczego. Na pewno złotym środkiem jest Reinstalacja systemu oper.

Patrzyłeś takie coś
http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&hl ... 80&bih=834

Względnie też sterowniki do płyty głównej od chipsetu (http://www.asrock.com/mb/download.asp?M ... S41GX&o=XP), aczkolwiek na stronie w download nie ma akurat do Chipsetu (w twoim przypadku SIS).

#6 Re: Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Napisal/-a DaCoPL 28 Oktober 2011, 09:37
pocinas napisal/-a:Może w biosie trzeba włączyć plug and play? czy coś w tym stylu.

Już patrzyłem na to i nie ma tam nic takiego.

pocinas napisal/-a:Widziałem już takie coś kilkukrotnie na komputerach klientów, aczkolwiek nie zainteresowałem się dlaczego. Na pewno złotym środkiem jest Reinstalacja systemu oper.

Patrzyłeś takie coś
http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&hl ... 80&bih=834

Względnie też sterowniki do płyty głównej od chipsetu (http://www.asrock.com/mb/download.asp?M ... S41GX&o=XP), aczkolwiek na stronie w download nie ma akurat do Chipsetu (w twoim przypadku SIS).

Reinstalacji nie chcę robić. Nad sterownikami chipsetu też pomyślałem, ale faktem jest, że nie ma właśnie tych sterów.

#7 Re: Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Napisal/-a mikesh 28 Oktober 2011, 10:19
Sprawdź czy usługa P&P jest włączona w systemie. Uruchom>services.msc, znajdź 'plug and play' i sprawdź jak jest ustawione.

-- piątek, 28 października 2011, 10:29 --

Możesz również w menadżerze urządzeń odinstalować wszystkie kontrolery USB i ponownie uruchomić komputer.

#8 Re: Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Napisal/-a opelr 28 Oktober 2011, 11:15
Robiłeś przywracanie systemu?

#9 Re: Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Napisal/-a DaCoPL 28 Oktober 2011, 11:21
Nie... i chyba już nie zdążę, gdyż klient kupił nowego kompa i tu tylko chce diagnozę. A głównie chodziło o to, że nie rozpoznawał mu żadnego urządzenia USB, a u mnie wszystkie rozpoznawał. Problem był po stronie uszkodzonej myszy USB. A z tym automatem i kreatorem to przy okazji robiłem.

#10 Re: Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Napisal/-a mikesh 28 Oktober 2011, 11:51
A czy kreatorem udało się zainstalować urządzenia na USB? Może problem sprzętowy? Sprawdzałeś pod Linuxem?

#11 Re: Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Napisal/-a DaCoPL 28 Oktober 2011, 11:53
Udawało się instalować. U mnie wszystkie urządzenia działały.

Re: Zamiast automatu mam "kreator dodawania nowego sprzętu".

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 28 Oktober 2011, 11:53

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov