• Topnik w pisaku - jaki wybrać

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Topnik w pisaku - jaki wybrać

kamil198405 25 Жовтня 2011, 15:41
Wpadł mi do głowy pomysł wypróbowania topnika w pisaku, znalazłem na ebay'u kestera w dobrych cenach. I tutaj pojawia się problem, nie znalazłem nigdzie informacji o temperaturach aktywacji tych topników, może któryś z kolegów podzieli się swoimi doświadczeniami na temat topników o numerach 951, 186, 959t. Czy któryś z nich można zastosować do BGA.

Re: Topnik w pisaku - jaki wybrać

Google Adsense [BOT] 25 Жовтня 2011, 15:41

#2 Re: Topnik w pisaku - jaki wybrać 

gathor 25 Жовтня 2011, 15:51
Do SMD tak, do BGA nie.

#3 Re: Topnik w pisaku - jaki wybrać

kamil198405 25 Жовтня 2011, 16:05
A coś na poparcie stwierdzenia ?. Czytam właśnie opinie iż 959t nadaje się do napraw BGA.

#4 Re: Topnik w pisaku - jaki wybrać

gathor 25 Жовтня 2011, 16:12
Własne doświadczenie mogę podać na poparcie teorii. Topnik w pisaku jest zbyt płynny, zbyt szybko wyparowuje. Nadaje się może do zrobienia "reflow", ale do wymiany już nie.

#5 Re: Topnik w pisaku - jaki wybrać

Usunięty Użytkownik 402 25 Жовтня 2011, 19:36
Ilość topnika w pisaku ni jak ma się do potrzeb podczas napraw BGA, bardzo szybko by ci się skończył. Trudno było by wydzielić taką ilość by wystarczyło do wlutowania układu BGA

#6 Re: Topnik w pisaku - jaki wybrać

kamil198405 25 Жовтня 2011, 20:13
Nigdy nie miałem z takim topnikiem styczności stąd moje pytania. Dziękuje za wyczerpujące wypowiedzi, niestety nie wiem komu kliknąć "pomógł"

Re: Topnik w pisaku - jaki wybrać

Google Adsense [BOT] 25 Жовтня 2011, 20:13

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей