• Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez Otis 21 października 2011, 12:22
Witam,
kupiłem oscyloskop analogowy dwukanałowy 15MHz. Chciałem zbadać przebiegi na rezonatorach ale nie wiem gdzie podłączyć sondę. Czy jest jakiś uniwersalny sposób czy na każdej płycie jest to inaczej rozwiązane?

Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez Google Adsense [BOT] 21 października 2011, 12:22

#2 Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez marioj77 21 października 2011, 12:29
A znasz podstawy obsługi oscyloskopu? Potrafisz tak ustawić podstawę czasu i V/działkę żeby zobaczyć jakiś przebieg?

#3 Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez Otis 21 października 2011, 12:31
tak znam.

#4 Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez skomy 21 października 2011, 12:37
Podłączasz masę sondy do masy urządzenia/płyty, przełączasz dzielnik na 10 i ostrzem dotykasz wyprowadzeń kwarcu. Na oscyloskopie ustawiasz odpowiedni zakres pomiarowy (podstawę czasu oraz napięcie) i obserwujesz piękny przebieg lub jego brak. Oczywiście urządzenie/płytę trzeba zasilić, aby układ do którego jest podłączony kwarc mógł zadziałać.

#5 Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez Otis 21 października 2011, 13:01
Nie wiem co źle robię ale nie mogę otrzymać sinusoidy. Napięcie na kwarcu 1,6V sonda ustawiona na 1:10 V/cm 0,1. Na wyświetlaczu robi się szeroki pasek na 1,5 podziałki ale nie mogę ustawić czasu żeby wyodrębnić jedną sinusoidę. Jeżeli zmniejszę czas to przechodzi z lewej do prawej pionowa kreska jak trochę podkręcę to robi się już szeroki pasek.

#6 Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez willyvmm 21 października 2011, 13:02
15Mhz ... to jednak trochę za mało. Będziesz miał problemy z szybszymi kwarcami 24-25MHz.

#7 Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez Otis 21 października 2011, 13:04
oznaczenie kwarcu to 10.000H9H

#8 Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez skomy 21 października 2011, 13:08
Jaki kwarc mierzysz? Może jest to poza zakresem możliwości twojego oscyloskopu.
Przy analogowym oscyloskopie, w przypadku przekroczenia zakresu nie zobaczysz sinusoidy, ale pracę kwarcu da się zaobserwować, jako bardzo gęste, jasne, pionowe linie.
Sprawdź jeszcze na innym kwarcu, wg mnie możesz być blisko sukcesu - tylko sprzęt może nie dawać rady...

#9 Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez Otis 21 października 2011, 13:14
oznaczenie jak wyżej, nie mam schematu do tej płyty. Jest to kwarc koło KBC. Czy jeżeli nawet kwarc jest poza zakresem pracy oscyloskopu a ja na wyświetlaczu mam szeroki pas to oznacza że kwarc jest dobry a ja tylko nie mogę wyodrębnić obrazu ?

#10 Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez willyvmm 21 października 2011, 13:25
Wszystko na to wskazuje.

#11 Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez Otis 21 października 2011, 13:33
Dziękuję za odpowiedź. Już myślałem że coś źle robię. Pozdrawiam.

#12 Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez R2D2 21 października 2011, 15:23
Co to za oscyloskop analogowy z 15 MHz pasmem na którym nie widać przebiegu 10MHz ?
Czy aby oscyloskop jest sprawny ?
Na Tektronix 2245 z pasmem 100 MHz przebiegi np. 120MHz są jeszcze dobrze widoczne.
Używałem wiele oscyloskopów analogowych i cyfrowych i zazwyczaj chodzą wyżej niż
jest na nich napisane.

#13 Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez Usunięty Użytkownik 402 21 października 2011, 17:22
Oscyloskop ma zakres µs i ms < mili sekundy. Sprawdź czy przestawienie pomaga, druga sprawa to ustawienie synchronizacji potencjometrem, ewentualnie rozciągnięcie przebiegu na skali. Lecz nie mam zielonego pojęcia jaki oscyloskop posiadasz.

Niektóre pomiary powodują że przebieg gaśnie co też trzeba wziąć pod uwagę.
Myślę że zależy to głównie od posiadanej sondy.

Re: Jak sprawdzić rezonator kwarcowy oscyloskopem

przez Google Adsense [BOT] 21 października 2011, 17:22