• MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez hanomag 17 października 2011, 19:53
Laptop MSI EX600
płyta MS-16361

Usterka pierwotna: obraz podzielony na 6.

Wymieniałem GPU G86-703-A2 na nowy. Gdy włączam laptopa na zasilaczu laboratoryjnym, sprawia wrażenie jak gdyby przechodził procedurę POST - krokami dochodzi do ok 2,5A, później balansuje przez jakiś czas od 2,65-2,8A a następnie spada do ok 1,4A i powoli dąży do 1,6A - trwa to ponad minutę a następnie wyłącza się.

- czarny ekran,
- nie wydaje żadnych dźwięków,
- włącza się tylko podświetlanie matrycy, dioda power i wifi;
- nie czyta z HDD.

Przerabiał ktoś podobny przypadek? Proszę o pomoc w diagnozie.

Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez Google Adsense [BOT] 17 października 2011, 19:53

#2 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez novitech 17 października 2011, 20:12
Ja bym postawił układ raz jeszcze "niestety".

#3 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez willyvmm 17 października 2011, 20:13
Po pierwsze karta POST prawdę Ci powie (sprawia wrażenie jak gdyby przechodził procedurę POST).
Po drugie, czy układ prawidłowo został wlutowany i czy nie sprzątnąłeś czegoś z okolicy układu?

#4 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez hanomag 17 października 2011, 20:16
Układ na pewno dobrze usiadł. Karty POST jeszcze nie mam, ruszyłem drobnicę ale poprawiłem to. Spróbuję postawić układ na nowo... nienawidzę składać MSI. :frustry:

#5 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez hanomag 19 października 2011, 10:55
Układ podstawiony ponownie, efekt ten sam. Dziwi mnie to zachowanie, nowy układ DC'10+ sprawdzałem pod mikroskopem i był bez zarzutu a przed wymianą obraz wyświetlał się, tylko że podzielony na 6.

#6 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez opelr 19 października 2011, 11:09
Na moje oko 2.6-2.8A to za dużo, możliwe, że trzeba północ przekulkować albo coś nie halo z tą drobnicą.
Bez matrycy próbowałeś załączyć?

#7 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez kamil198405 19 października 2011, 11:18
Pokusiłbym się o wlutowanie starego układu, wtedy uzyskamy prawdopodobną odpowiedź czy wina leży po stronie układu czy płyty.

#8 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez hanomag 19 października 2011, 11:34
Myślę o wlutowaniu starego układu tylko żal mi trochę grzać PCB po raz kolejny, to raczej nie jest zdrowe dla płyt. Ostatnio zamawiałem programatory BIOS i dzisiaj powinny do mnie dotrzeć, wtedy zacznę od BIOS'u nim znów ruszę BGA - jeśli źle kombinuję to proszę mnie sprostować.

opelr - te płyty są dość prądożerne więc pobór jest tutaj raczej uzasadniony, próbowałem też na zewnętrznym monitorze.

#9 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez pijan4 19 października 2011, 11:49
Witam

Wymienił kolega na g86-731-a2 dc10 czy na 703 nową?

#10 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez hanomag 19 października 2011, 13:31
703 nowa.

#11 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez pijan4 19 października 2011, 13:50
Witam

Pewne zródło?

#12 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez hanomag 19 października 2011, 13:59
Kupiłem od użytkownika pcdoctor_pl na allegro, aukcja 1820976168.
Pierwszy raz tam kupowałem więc sprawdziłem pod mikroskopem - brak rys w okolicach kulek (lead-free), brak przebarwień na laminacie, rdzeń o ostrych krawędziach bez rys, szary klej wokół rdzenia. Nie wiem co można zarzucić temu układowi.

#13 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez pijan4 19 października 2011, 14:03
Witam

Ja zamówiłem jeden uklad u nich 731 i działa. Ogólnie zmierzam do tego iż na nasz rynek trafiło sporo układów w rzeczywistości 771 ale o napisie 731, może u ciebie też tak jest. Układy te są idealne, nowe, klej bialutki nic do zarzucenia.

#14 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez hanomag 19 października 2011, 19:58
Skąd te informacje?

#15 Re: MSI EX600 płyta MS-16361, brak obrazu po wymianie GPU

przez pijan4 19 października 2011, 20:19
Bo trafiły do mnie takie układy, troszkę mi to przysporzyło nerwów i czasu, tak samo g84-601-a2 (problemy z prawidłowym odczytem pamięci VRAM) które fizycznie są innymi układami jak pisali koledzy na rosyjskim forum. Ale schodzimy troszkę poza wątek, myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu podmiana na wcześniejszy układ 703, jeśli nowy układ kład kolega na pb to już płycie nie dostanie się tak mocno:)