• Komaptybilność-zamienność mobilnych CPU AMD

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Komaptybilność-zamienność mobilnych CPU AMD

pocinas 8 Жовтня 2011, 10:57
Z uwagi iż osobiście gubię się z kompatybilnością/zamiennością CPU MOBILNYCH AMD postanowiłem założyć temat i zapytać kolegów.

Temat ma charakter doszkalający.

Chodzi o to iż nie zawsze podczas naprawy dysponuję innym sprawnym CPU AMD na Socket S1xx - testowym co by można było podłożyć i sprawdzić jak zachowuje się inny CPU (Chodzi nie koniecznie o ten sam Zegar, może być niższy bądź nawet mocniejszy lub najsłabszy z danej serii albo innej serii, byle by można było testowo podłożyć i sprawdzić). Wiem że od tego jest kilka stron odnośnie specyfikacji CPU, aczkolwiek sprawdzanie i porównywanie jest trochę czasochłonne, a nie zawsze coś przynosi efekt.

1.) Przykładowo na tę chwilę zastanawiam się jakie modele mogę podstawić w DV7-2165sg (UT1) i zamiast QL-65, wiem iż dużo zależy od mostu północnego, a niekiedy się nie da wstawić najsłabszego z serii CPU ponieważ AMD niektóre mają w sobie dodatkowo most północny więc bywa to nieco inaczej niż w przypadku platform PC.

2.) Jakiś czas temu miałem Acer Aspire 5535 na QL-62, i był również problem, wstawiałem różne słabsze TK53, TL56 i co dziwne nawet QL60 które nie działało żadne, a na 100% sprawne.

Wszelkie sugestie, linki, podpowiedzi mile widziane.

P.S natrafiłem na taką oto stronkę
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AM ... processors
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AM ... processors

Z której wynika że QL65 jest dokładnie na Socket S1g2, i powiedzcie mi czy zamiast tego QL65 do podstawienia będą tylko działać CPU z całej SERI "LION" czyli ZM80-ZM88, RM-70-RM77, QL60-QL67.

Czy np jak w przypadku PC podstawka mobilna S1g2 jest/nie jest kompatybilna z wcześniejszymi Socketami tutaj np S1g1,

Re: Komaptybilność-zamienność mobilnych CPU AMD

Google Adsense [BOT] 8 Жовтня 2011, 10:57
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей