• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#361 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 29 September 2011, 11:06
Zworki nie ma bo okazała się nie potrzebna, podłączasz sterownik do komputera, ustawiasz port, a następnie wyłączasz i włączasz sterownik, powinno się rozpocząć programowanie pod warunkiem, że jest wgrany prawidłowo bootloader.

Re: Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 29 September 2011, 11:06

#362 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a DaCoPL 29 September 2011, 14:34
kmkm2 napisal/-a:Zworki nie ma bo okazała się nie potrzebna, podłączasz sterownik do komputera, ustawiasz port, a następnie wyłączasz i włączasz sterownik, powinno się rozpocząć programowanie pod warunkiem, że jest wgrany prawidłowo bootloader.

Bez zworki na złożonym programatorze też nie rusza. Sprawdzałem na 2 komputerach. Brak rezystorów przed diodami raczej nie będzie tu problemem prawda? Pytanie czy ATMega324 ma takie same lock/fuse bity itp. co ATMega32..? Ale jeśli ATMega324 to ulepszona ATMega32 to nie powinno być problemu. Z tego co wiem mega została dobrze zaprogramowana... zarówno fuse bity jak i sam botloader.hex i weryfikacja przebiegła z sukcesem.

#363 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 29 September 2011, 14:45
Zobacz czy po włączeniu sterownika na terminalu wyskakuje znak zachęty dla bootloadera.

#364 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a neos 29 September 2011, 16:09
Atmega324 niestety ma różnice w rejestrach, dlatego ci nie działa ten bootloader. To samo będziesz miał z głównym programem. Musisz kupić atmega32.

#365 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a DaCoPL 29 September 2011, 17:16
Na n.2 FT232 mam 3V przy podłączeniu do USB, bez załączonego sterownika. Gdy załączam sterownik pokazuje mi się 5V na tej nodze. Czyli jakaś reakcja jest tak?

-- piątek, 30 września 2011, 13:47 --

Plusik dla Pana neos. ATMega podmieniona, zaprogramowana na zewnętrznym programatorze, bootloader ruszył i zaprogramował firmware z profilami.

#366 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a novitech 1 Oktober 2011, 15:29
Kmkm2, pytanko czysto informacyjne, po jakim czasie następuje w programie time out?

#367 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 1 Oktober 2011, 16:07
1000s

#368 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a bserwis 2 Oktober 2011, 21:02
Witam - jaką ATMEGĘ w TME mam zakupić ?

mam takie do wyboru:
ATMEGA32-16AU
ATMEGA32L-8AU
ATMEGA324PA-AU
ATMEGA32A-AU

Mam teraz pytanie - (bo jestem już na etapie zbierania części do piecyka): czytałem że mozna użyć grzałek ceramicznych, albo kwarcowych - ceramiczne są tańsze ale o większej bezwładności cieplnej, natomiast kwarcowe mają mniejszą bezwładność cieplną, a to są droższe...

Będę na dniach wysyłał zapytanie cenowe do Selfy, ale chciałem się dowiedieć jakie symbole są tych grzałek (zarowno kwarcowych jak i ceramicznych - te zdaje się to HTS/1 wersja 400W). Górny promiennik już wiem, że będę próbował nabyć SHTS/4 z termoparą. zastanawia mnie jeszcze dół.

Gdzie mozna nabyć termoparę K i jaka będzie najlepsza ? Czytam tu że najlepsze są termopary Omegi, ale są problemy z zestrojeniem ich z Max 6675

Ponawiam pytanie - kiedy będą zamawiane płytki już z poprawkami ?
Ew. czy może szanowny kolega udostępnić poprawiony schemat ?

#369 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a DaCoPL 3 Oktober 2011, 11:12
bserwis napisal/-a:Witam - jaką ATMEGĘ w TME mam zakupić ?

mam takie do wyboru:
ATMEGA32-16AU
ATMEGA32L-8AU
ATMEGA324PA-AU
ATMEGA32A-AU

ATMEGA32L-8AU będzie w porządku i do tego kwarc 8MHz.

#370 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 3 Oktober 2011, 11:12
ATMEGA32-16AU lub ATMEGA32L-8AU, najlepiej sprawują się termopary z niska rezystancją rzędu kilku omów. Poprawiony schemat jest na forum.

#371 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a mixal 6 Oktober 2011, 21:22
Kmkm2, pytanko odnośnie programu jaka jest możliwość zwiększenia czasu time out lub jego wyłączenie ponieważ czasami wyłącza Mi się profil przed jego ukończeniem.

#372 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a bserwis 7 Oktober 2011, 20:06
Witam - zdaje się, że się spóźniłem na partię płytek drukowanych, więc będę chciał zamawiać wersję poprawioną.

Koszt w Merkarze to 23,90 za płytkę + koszt rozpoczęcia 75 PLN + wysyłka. Ceny netto (Założenia do wyceny - druk dwustronny z metalizacją otworów, z obustronną soldermaską, z 2 opisami montażowymi, docięty na wymiar, po teście elektrycznym, panelizacja na 2 sztuki, bez ekspresu). Zamówienie pisałem na 4 płytki (bo tyle naliczyłem ludzi którzy pisali że też się spóźnili.

Teraz mam kilka pytań - czy ktoś też chce taką płytke? Wtedy cena rozpoczęcia i wysyłka na spółę, a i jak by się więcej osób uzbierało to może i płytka sama w sobie by była tańsza.

Jeśli nikt się inny nie podejmie tego to ja w poniedziałek chciałbym zamawiać już tę płytke. Nie wiem tylko czy nie zdecyduje się na ekspres (dopłata +50%, ale zamiast 2-3 tygodnie, ekspres 7-10 dni). Jeśli ktoś będzie chciał to poproszę o PW łącznie z informacją czy godzi się na ekspres.

#373 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a bserwis 7 Oktober 2011, 23:17
i jeszcze kilka pytań

1. Co to jest za element : B1 2A RB1A RB1A rectifier 1 (pierwszy na liście )
2. ten programator na 4 rezystory trzeba bezpośrednio do pinów ATMEGI podpiąć? Czy potrzeba jakieś zasilanie ATMedze podać?
3. jakie trafo jest wymagane i do czego ono? Gdzie je podłączyć ?

#374 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a damianzet 8 Oktober 2011, 00:37
Witam, Zrobiłem układ z płytek które zamawialiśmy, podłączam trafo 12V do niego a on niestety nie rusza :( zaprogramowałem mu program i eeprom po ISP lecz po podłączeniu zasilania na wyświetlaczu są tylko klocki i nic więcej się nie wyświetla :( proszę o pomoc

#375 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a patol 8 Oktober 2011, 09:09
damianzet napisal/-a: na wyświetlaczu są tylko klocki i nic więcej się nie wyświetla

A regulowałeś kontrast wyświetlacza?

#376 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a damianzet 8 Oktober 2011, 10:38
Jeśli chodzi Ci o potencjometr to tak i z żadnym rezultatem ;/ pytanie brzmi czy to może przez to że podłączyłem trafo które ma 12V zamiast 16V?

#377 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a h3nry 8 Oktober 2011, 10:39
Wyświetlacz poprawnie podłączony i zgodny z projektem ?

#379 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a sebo54 8 Oktober 2011, 17:26
Twój wyświetlacz jest 4x20 znaków w projekcie użyty jest 4x16 .

#380 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a damianzet 8 Oktober 2011, 21:06
Wcześnie pytałem czy wyświetlacz 4x20 bedzie dobry i dostałem odpowiedź że tak więc to nie to

Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 8 Oktober 2011, 21:06

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov