• Sterowanie górnej grzałki

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#21 Re: Sterowanie górnej grzałki

delp 30 Вересня 2011, 18:25
LAZY написав:Witam, co myślicie o sterowniku Omron? model E5CK-TAA1-500

Nie mogę znaleźć konkretnego PDF do niego, ale to co znalazłem, to nie bardzo - bo min. czas ramp/soak to 1min.
Nabyłem do testów PC410, udało się w końcu uruchomić czas ramp/soak jest w sek. co dla mnie najważniejsze co mi pasuje to przyrost temp/sek (0-3st.C/sek)
Jak masz możliwość - przetestuj
Pozdrawiam

Re: Re: Sterowanie górnej grzałki

Google Adsense [BOT] 30 Вересня 2011, 18:25

#23 Re: Sterowanie górnej grzałki

delp 30 Вересня 2011, 18:46
LAZY написав:http://www.ia.omron.com/data_pdf/data_sheet/e5ck_ds_csm210.pdf

Nie ma w tej instrukcji co podałeś, opisu ramping/soak,
Tu masz instrukcje
http://www.ekt.com.pl/pdf/E5_K-T_PL.pdf
Podane jest że czas mierzony jest w godz/min, to Ty się nam pochwal jak działa.
ps. w innym poście pisałeś że szukasz TECHFX REFLOW, mogę Ci pożyczyć do przetestowania.

#24 Re: Sterowanie górnej grzałki

willyvmm 30 Вересня 2011, 18:52
Mi chodzi od jakiegoś czasu zrobienie modułu sterowania piecykiem do reflow + logger temperatury i może coś jeszcze.
Sprawdziło by się to pewnie i w sterowaniu grzałki. Nigdzie tylko nie mogę znaleźć opisu algorytmu PID z rampingiem. Mam pewien pomysł jak to rozwiązać ale muszę złożyć wpierw prototyp i przetestować ;)

#25 Re: Sterowanie górnej grzałki 

Darlur 2 Жовтня 2011, 23:23
Witam kolegę Darekbp2

Widzę ze jesteś na etapie modyfikacji swojej maszynki i zastanawiasz się co zastosować.
Jeżeli zależy Ci na czasie, to powinieneś skupić się na gotowych i sprawdzonych rozwiązaniach.
Kiedyś tez bylem na takim etapie i przetestowałem większość dostępnych rozwiązań Omron, Set64rs, Omega, Eurotherm, CalControls i innych.
Zastanawiasz się czy zastosować TechFX czy Altec pc410 (PC900) ?
Według mnie najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie PC410, bo jest to dobra konstrukcja, łatwa w programowaniu, posiadająca dość ciekawe wsparcie w postaci softu do PC i pomiar z 2 termopar. Nie wiem jaka zaproponowano Ci cenę za ten sterownik, ale bez problemu możesz go zakupić w detalu za około $80-90 + koszt przesyłki.
Dzięki temu sterownikowi będziesz mógł sterować praca górnej grzałki a przez OUT2 możesz sterować kontrolerem podgrzewacza tak jak to jest zrobione m.in. w stacjach ACHI, ZhuoMao, LY, Honton, Shuttle Star i innych.
-TechFX byl opracowaniem ciekawym i dość prostym. Niestety nie jest już oferowany na rynku. Firma thesiliconhorizon nie istnieje i nie wspiera tego projektu.
Jeżeli potrzebujesz dodatkowych informacji, to chętnie pomogę ( w miarę wolnego czasu ).
Pozdrowienia

Re: Sterowanie górnej grzałki

Google Adsense [BOT] 2 Жовтня 2011, 23:23

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей