• Podstawowe pytania przy naprawie laptopów.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Podstawowe pytania przy naprawie laptopów.

by ozox 23 July 2010, 09:35
Witam wszystkich jestem tu od 2 dni wiec proszę o wyrozumiałość.
Nurtuje mnie parę pytań i mniej więcej wiem o co chodzi ale wole się upewnić.
Myślę, że wiele mniej doświadczonych osób się nad tym zastanawia. Wiec może zrobimy jakieś FAQ.

1.Co tak naprawdę w przetwornicy zmienia napięcie powiedzmy z 19V na np: 5V lub 3.3V domyślam się że tranzystory 8 nóżkowe sterowane przez Maxinusy?

2. Co dają kondensatory na GND między poszczególnymi gałęziami przetwornicy ? Po ich wylutowaniu przetwornica nadal działa więc po co tam są?

3. Jakie zastosowanie mają dławiki, chodzi mi o cewki na których mamy poszczególne napięcia (5V, 3,3V, 1.1V itd.)?

4. Co steruje pierwszymi tranzystorami zaraz za gniazdem zasilania z tego co widziałem nie ma tam żadnego Maximusa?

5. Maximusy są zasilane bezpośrednią (VCC) linią z zasilacza czyli np: 19V czy może tylko pierwsze a reszta z innych maximusów?

6. Czy przetwornica wystartuje po wyjęciu kości z biosem laptopa?

7. Dlaczego po wylutowaniu ICS najczęściej po włączeniu spali się coś na płycie (przynajmniej ja mam takie doświadczenia)?

Pozdrawiam.

Re: Podstawowe pytania przy naprawie laptopów.

by Google Adsense [BOT] 23 July 2010, 09:35

#3 Re: Podstawowe pytania przy naprawie laptopów.

by Vogelek23 27 July 2010, 02:04
Nie ma potrzeby robić FAQ - Kolega LAZY wskazał Ci drogę.
Temat zamykam.

Re: Podstawowe pytania przy naprawie laptopów.

by Google Adsense [BOT] 27 July 2010, 02:04