• Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez wonik 25 września 2011, 20:50
Witam.
Po zdiagnozowaniu notebooka wyszło że BIOS ERROR.
Zatem zabrałem się za wymianę biosu, wylutowałem kość winbond 25q16 zgrałem firmware przy pomocy ezp2010 i próbowałem wgrać nowy co prawda na trochę inną kość ST M25p32. Niestety nie udało się. Ten sam objaw. Pomyślałem że ściągne najnowszego ze strony producenta i tutaj zaczęły się schody. Po zwykłym rozpakowani exeka bin miał rozmiar 2,18mb. Ukruciłem plik do 2MB za pomocą truncate ale niestety coś dalej nie działa. Jakby ktoś posiadał gotowy BIN do tego sprzętu byłbym wdzięczny.

Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez Google Adsense [BOT] 25 września 2011, 20:50

#2 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez Macpod 25 września 2011, 20:53
Kość M25p32 to kość 32Mbit, więc nie ma szans by współpracowała zamiast 16Mbit.

#3 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez wonik 25 września 2011, 20:55
Kamikazepl napisał(a):Kość M25p32 to kość 32Mbit, więc nie ma szans by współpracowała zamiast 16Mbit.

Ok, w takim razie czy możesz mi podać zamiennik do kości której potrzebuję? Bo trochę przerzuciłem googla i nie wiem która jest odpowiednia?

Jeszcze jedno pytanie. Skoro udało mi się odczytać starą kość to znaczy że jest ona sprawna? Bo jeśli tak to mogę użyć starej kości.

#4 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez R2D2 25 września 2011, 20:59
Jeżeli uda ci się kilkakrotnie zaprogramować oryginalny układ ( najlepiej zmieniając plik wsadowy) i przeprowadzić prawidłowo weryfikację to układ powinien być sprawny.

#5 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez wonik 25 września 2011, 21:05
R2D2 napisał(a):Jeżeli uda ci się kilkakrotnie zaprogramować oryginalny układ ( najlepiej zmieniając plik wsadowy) i przeprowadzić prawidłowo weryfikację to układ powinien być sprawny.

Przeleciałem 5 razy różne pliki do 2mb z wertfikacją. Bez problemów, w takim wypadku kto wie jak ukrucić poprawnie plik BIN gdyż ten na stronie producenta posiada ponad 2MB.

#6 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez Macpod 25 września 2011, 21:07
Jakby Kolega chciał to mam parę sztuk tych kości.
Można spróbować z innymi 16Mbit (MX25l1605, W25x16, sst25vf016b).

#7 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez wonik 25 września 2011, 21:10
Kamikazepl napisał(a):Jakby Kolega chciał to mam parę sztuk tych kości.
Można spróbować z innymi 16Mbit (MX25l1605, W25x16, sst25vf016b).

Kości mogę chcieć, ale co z mi z kości jak wsadu na razie nie mam :(

#8 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez R2D2 25 września 2011, 21:13
wonik napisał(a):Przeleciałem 5 razy różne pliki do 2mb z wertfikacją. Bez problemów, w takim wypadku kto wie jak ukrucić poprawnie plik BIN gdyż ten na stronie producenta posiada ponad 2MB.

Robiłem ostatnio dv7 na BIOS , bios ze strony HP działał.
Co do wielkości pliku ładujesz go do programu EZP , program da komunikat że plik za duży ale dajesz OK
i programujesz.

#9 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez wonik 25 września 2011, 21:15
R2D2 napisał(a):
wonik napisał(a):Przeleciałem 5 razy różne pliki do 2mb z wertfikacją. Bez problemów, w takim wypadku kto wie jak ukrucić poprawnie plik BIN gdyż ten na stronie producenta posiada ponad 2MB.

Robiłem ostatnio dv7 na BIOS , bios ze strony HP działał.
Co do wielkości pliku ładujesz go do programu EZP , program da komunikat że plik za duży ale dajesz OK
i programujesz.

Ok, próbuję.

P.S to ma być 80Mhz kość?

#10 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez Macpod 25 września 2011, 21:16
W załączniku skrócony wsad.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#11 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez wonik 25 września 2011, 21:29
Kamikazepl napisał(a):W załączniku skrócony wsad.

Hm, po wgraniu wsadu pokazuje mi same 00

#12 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez R2D2 25 września 2011, 21:41
Zaprogramuj ten plik , jak program da komunikat że plik za duży programuj mimo to.

#13 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez wonik 25 września 2011, 22:03
Totalny brak reakcji.

#14 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez R2D2 25 września 2011, 22:09
Być może nie BIOS jest problemem. KBC i kość biosu ma zasilanie ? , przetwornice 3 i 5V działają ?
Jak doszło do awarii laptopa ?

#15 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez wonik 25 września 2011, 22:17
R2D2 napisał(a):Być może nie BIOS jest problemem. KBC i kość biosu ma zasilanie ? , przetwornice 3 i 5V działają ?
Jak doszło do awarii laptopa ?

Kość biosu ma zasilanie, zasilanie również w wysokości 3,3V jest na włączniku. Przed przelutowaniem laptop podnosił się. Mrygała 2 x dioda caps locka

#16 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez R2D2 25 września 2011, 22:23
Po wgraniu oryginalnego pliku zgranego z kości płyta odpala ?

Spróbuj jeszcze pobrać ze strony HP wersję F26 i nią zaprogramuj kość.

#17 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez wonik 25 września 2011, 22:47
Sprawdzam...
Niestety, to samo.

Może dodam że od razu widzę że nie pójdzie bo nie zapala się kontrolka przy gnieździe zasilania. Kiedy jest w porządku od razu zapala się tam dioda.

#18 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez R2D2 25 września 2011, 22:57
Rozumiem że programujesz oryginalną kość BIOS Winbond 25q16
To samo to znaczy co ? po wgraniu F26 nie odpala czy na zgranym wcześniej pliku odpala i miga 2x Caps Lock

#19 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez wonik 25 września 2011, 23:09
R2D2 napisał(a):Rozumiem że programujesz oryginalną kość BIOS Winbond 25q16
To samo to znaczy co ? po wgraniu F26 nie odpala czy na zgranym wcześniej pliku odpala i miga 2x Caps Lock

Sprawa wygląda teraz tak:
Na kości winbonda z jakimkolwiek oprogramowaniem nie podnosi się notebook.
W tej chwili wgrałem na inną kość aczykolwiek 32bit zgrany pierwotny bios z kości winbond 25q16 i notebook zaskoczył informująć mnie że nie działa bios 2x dioda caps lock.
W tej chwili spróbuję jeszcze raz wgrać pierwotny bios na kość winbonda. Jeśli nie będzie jakiekolwiek reakcji to będę wiedział na 100% że kość jest padnięta.

-- niedziela, 25 września 2011, 22:29 --

Po wgraniu pierwotnego biosu notebook startuje również na kości Winbonda. Oczywiście dostaję informację żę uszkodzony bios (2 mignięcia caps locka)

-- niedziela, 25 września 2011, 22:50 --

Po wgraniu wersji F26 nie podnosi się system na kości winbonda. Na dziś wystarczy prób.
Nadal poszukuję przerobionej wersji 2MB biosu. Może ktoś posiada zgrany z innego sprawnego notebooka?

#20 Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US 

przez mario 26 września 2011, 09:28
Witam.

Walczę z podobnym przypadkiem dv7-4025ew viewtopic.php?f=105&t=10735

Bios, który pobrałem ze strony hp dla tej płyty też ma oznaczenie: 0143FF27.bin. Płyty różnią się wersją grafiki (w twojej HD 5470 512MB , w mojej HD 5650 1 GB). Kość odczytałem i zapisałem poprawnie. Spróbuj wgrać mój wsad i napisz czy to coś dało.

Re: Wsad biosu HP pavilion dv7-4170US

przez Google Adsense [BOT] 26 września 2011, 09:28