• Preheater T8280 - czy ktoś używa?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Preheater T8280 - czy ktoś używa?

by marioj77 25 September 2011, 17:03
Jestem zainteresowany opiniami nt. powyższego podgrzewacza. Ciekawi mnie kwestia równomiernego podgrzewania oraz opisy jak rozwiązujecie sposób mocowania płyt na podgrzewaczu, który fabrycznie nie jest wyposażony w żadne uchwyty do mocowania.
Zrobiłem testy takiego podgrzewacza i po pierwsze temperatura płyty leżącej na podgrzewaczu nie jest równomierna (płyta nad pierwszą grzałką od strony panelu sterowania jest o ok. 35° chłodniejsza niż nad drugą, nad drugą jest najcieplej, nad trzecią i czwartą grzałką jest najmniejsza rozbieżność temperatury). Ponadto płyta (Asus) postawiona na podgrzewaczu i rozgrzana do temperatury 230 stopni powyginała się z braku żadnych uchwytów trzymających.
Poradźcie mi czy ten efekt jest spowodowany brakiem trzymania płyty czy tymi różnicami w temperaturze i jak ewentualnie sobie z tym poradzić. Test przeprowadziłem na płycie dawcy i po takim teście strach położyć płytę sprawną.
Jeśli chodzi o podgrzew do 170-180 stopni to takiego problemu (z wyginaniem) nie ma, niestety taka temperatura nie pozwoli na reflow gniazda CPU a wolałbym uniknąć grzania od góry.

Re: Preheater T8280 - czy ktoś używa?

by Google Adsense [BOT] 25 September 2011, 17:03

#2 Re: Preheater T8280 - czy ktoś używa?

by arvika 25 September 2011, 18:32
Wpływ na nierównomierny rozkład temperatury może mieć przeciąg w pomieszczeniu i zawiewanie powietrza z jednej strony. Zwróć na to uwagę. Płyta co prawda leży dość blisko promienników, więc efekt ten nie powinine wystąpić aż w takiej skali jak piszesz. Jeśli kładziesz płytę na podgrzewaczu i nie podeprzesz jej w środku (jesli jest szeroka) to mogą być tendencje do wyginania. Płyta nie może być na sztywno przykręcona, bo wtedy na pewno się wygnie - podczas podgrzewania materiał się rozszerza. Na wyginanie płyty może mieć również wpływ zawilgocenie oraz nierównomierny rozkład temperatury.

#3 Re: Preheater T8280 - czy ktoś używa?

by demeo 25 September 2011, 18:33
Płyta się powyginała od zbyt szybkiego przyrostu temperatury, zbyt dużej różnicy temperatur po obu stronach płyty.

A co do mocowania płyt to na allegro swego czasu ktoś sprzedawał ciekawe stoły do mocowania płyt, o ile kojarzę robiła to osoba z tego forum.

--
pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Preheater T8280 - czy ktoś używa?

by marioj77 25 September 2011, 18:41
Jakby ktoś kojarzył skąd zdobyć choćby zdjęcie tych stołów do mocowania płyt to będę wdzięczny. Znajdę kogoś kto mi coś takiego zrobi. Temat zamykam, kontynuacja tego tematu tutaj: https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=112&t=10834

Re: Preheater T8280 - czy ktoś używa?

by Google Adsense [BOT] 25 September 2011, 18:41