• Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

tomi 30 Серпня 2011, 17:23
Witam, niedawno stałem się posiadaczem wyżej wymienionego zasilacza, lecz trochę się zdziwiłem, gdyż wentylatory pracują na maxa od pierwszego przyciśnięcia power. Kolega ma 305D-II i wentylatory się uruchamiają dopiero po nagrzaniu się zasilacza, więc praca jest cicha i przyjemna. Dzwoniłem do serwisu, lecz w serwisie krótko i na temat "tak ma być". Nie za bardzo wierzę w to co usłyszałem, moim zdaniem na pewno da się coś z tym zrobić. Szukałem schematu, lecz nie znalazłem. Może koledzy mają taki zasilacz i się podzielą swoją wiedzą, jak taki zasilacz chociaż trochę uciszyć.
Bardzo proszę o pomoc, gdyż chyba niedługo pójdę do laryngologa. Pozdrowienia dla ciężko pracujących.

Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

Google Adsense [BOT] 30 Серпня 2011, 17:23

#2 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

DjDave 30 Серпня 2011, 21:07
Ja wyprowadziłem tranzystory na zewnętrzny radiator i teraz mam pasywnie. Cisza aż miło.
Jak nie zapomnę to jutro wstawię zdjęcie.

-- środa, 31 sierpnia 2011, 15:12 --

Trochę nieestetycznie bo robione na szybkiego.

Зображення

Зображення

#3 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

tomi 31 Серпня 2011, 16:21
Wielkie dzięki na pewno skorzystam z Twej pomocy, pozdrowienia ślę :)

#4 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny 

Maciek279 31 Серпня 2011, 17:25
tomi ja właśnie buduję dla siebie nowy zasilacz, bo te tanie chińskie są kiepskiej jakości i mi nie wystarczają.
Mój będzie 0-30v i planuję 0-5, a może nawet 7 amperów. Właśnie zamówiłem radiator do niego pod 2x TO-3, jak przyjdzie i go zobaczę jak dokładnie wygląda, to mogę ci podesłać linka do aukcji, jego wymiary to 38x72x150 mm, kupiłem go za 17zł w tym już wysyłka.
Na tylnej ścianie powinien się ładnie mieścić w tym zasilaczu.

#5 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

tomi 31 Серпня 2011, 21:14
Z przyjemnością popatrzę na ten radiator.

#6 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

Maciek279 31 Серпня 2011, 21:19
tomi niestety w regulaminie jest info, że zabronione jest umieszczanie linków do aukcji, więc linka dostaniesz na pw.
Gdyby ktoś potrzebował takiego radiatora niech odezwie się na pw o link. Chyba że ktoś pozwoli mi na umieszczenie linku, wtedy wstawię w poście.

#7 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

marioj77 2 Вересня 2011, 17:56
Ja myślałem o zmianie wentylatora na jakiś silent ale niestety 2 lata gwarancji :(
Przypadkiem przetestowałem, że oryginalny wentylator jest bardzo słabiutki, cieniutki drucik dostał się w skrzydełka i wentylator nie wystartował.

#8 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

DjDave 2 Вересня 2011, 22:06
marioj77 написав:Ja myślałem o zmianie wentylatora na jakiś silent ale niestety 2 lata gwarancji
Przypadkiem przetestowałem, że oryginalny wentylator jest bardzo słabiutki, cieniutki drucik dostał się w skrzydełka i wentylator nie wystartował.

Ze zmianą wentylatora może być mały problem, chyba że zastosujesz np. jakiś stabilizator bo org. wiatrak jest na 24V.

#9 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

tomi 16 Вересня 2011, 09:52
Witam, po dłuższej przerwie poszukiwań, przemyśleń nad idealnym rozwiązaniem tego problemu, czyli głośnego 3010D-II, znalazłem sposób a mianowicie:
1. Wymiana wentylatorów na ciche do 2000 obrotów i 20dBA.
2. Zainstalowanie termostatu bimetalicznego na obecny radiator, który by załączał wentylatory gdy temperatura osiągnie żądaną wartość czyli w moim przypadku będzie to 55℃, takie termostaty są dostępne na ebay nr. aukcji:150409631985.
3. Zamontowanie dodatkowych radiatorów na każdy z czterech tranzystorów mam takie na oku, ebay nr. aukcji:200626911832.
Na razie czekam na wentylatory i termostaty gdy to wszystko dostanę i zamontuję wrzucę zdjęcia dla zobrazowania mej pracy. Potrwa to około 2 tygodni, (przesyłki z chin)
Jeśli nr. aukcji zostaną usunięte to proszę na priv. chętnie się podzielę tymi informacjami.

Miłego dnia wszystkim.

#10 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny 

DjDave 16 Вересня 2011, 12:07
Tam siedzą poczciwe 2N3055 które bez problemu pracują przy ponad 100° więc spokojnie możesz podnieść temp. załączania wentylatora.

#11 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

tomi 19 Вересня 2011, 18:09
DjDave написав:Tam siedzą poczciwe 2N3055 które bez problemu pracują przy ponad 100° więc spokojnie możesz podnieść temp. załączania wentylatora.

Dzięki DjDave :)

#12 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

tomi 24 Вересня 2011, 00:28
Witam, zgodnie z obietnicą wrzucam zdjęcia. Niestety zamówione wentylatory dostałem ale na 12V, więc postanowiłem coś zrobić z tym. Po dłuższym przemyśleniu tematu wygrzebałem potencjometr do zmniejszania obrotów wentylatora CPU, na wejściu jest 25V lecz na wyjściu już tylko 13V więc strzał w dziesiątkę. Zamontowałem tylko większy radiator na ten potencjometr, gdyż tranzystor trochę się grzał. Nie muszę się obawiać że wentylator ulegnie spaleniu. Ku mojemu zdziwieniu otwory na termostat bimetaliczny są już w tym radiatorze nawet nagwintowane więc należy go tylko przykręcić. Nie wiem dlaczego fabrycznie nie zostały tam zamocowane. Działanie chyba jest w normie. Po podłączeniu sprawnego laptopa pobór prądu wynosi 2.9A zasilacz zachowuje się cichutko po około 2.5 minutach temperatura na tranzystorach osiąga około 55-57 stopni Celsjusza wentylator zaczyna cichutko pracować. Na razie jest to w fazie testów jak będzie zobaczę. Tematu nie zamykam.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення

Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

Google Adsense [BOT] 24 Вересня 2011, 00:28

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість