Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Re: Oświetlenie miejsca pracy.
Google Adsense [BOT] • 5 Вересня 2011, 07:33
Pracuję pod półtorametrową świetlówką 58W i jest ok, umieszczona nad stołem niecały metr. Jeśli to co masz zastąpisz taką długą lampą której podstawową zaletą jest brak cienia, poczujesz znaczną różnicę, wcześniej też miałem lampę biurkową i było to dosyć męczące oświetlenie. Wykonanie: po kosztach, tj. zakupiona sama oprawka na świetlówkę, świetlówka, i doklejone osłony żeby mniej świeciło w twarz a tylko na stół.
terminux написав:Ja myślałem o takiej lampie, jaką stosuje się do oświetlania akwarium tylko ze zwykłymi świetlówkami. Są takie na All... np o mocy 2X35W.
Jaką moc świetlówek dobrać przy założeniu, że lampa będzie wisiała ok 1,5 metra nad stołem?
Do tej pory miałem właśnie taką nad stołem. Oświetlenie wystarczające, jednak zauważyłem że po kilku godzinach zaczyna boleć mnie głowa, pewnie dlatego że nie mam żadnego światła dziennego. Jeżeli kolega ma w pomieszczeniu okno to polecam. Dziś zamontowałem zamiast tej świetlówki halogeny 3 x 150W i wcale mocniej nie świecą, jednak światło jest bardziej naturalne i przede wszystkim nie migające co podejrzewam że powodowało ból głowy. Wcześniej podejrzewałem opary, jednak nawet gdy nic nie lutuje pod koniec dnia boli mnie głowa.
adamex написав:Ja używam głównego oświetlenia na suficie 4x 20W eco żarówki plus do tego mam lampkę którą oświetlam płyty na których pracuję. Dobrze by było aby lampę można było wyginać i ustawić z boku płyty. Oświetlenie boczne pomaga w łatwy sposób odczytyć opisy na elementach.
Mam podobny układ :
8x36W na dławiku
2m2 okna z roletą(pow. servisu to zaledwie 10m2),
oświetlenie kołowe przy mikroskopie i koniecznie boczne jak u kolegi.
Halogeny są dobre ale niestety mocno grzeją więc musi być zachowana dość duza odległość halogenu od stanowiska.Co do słabnięcia wzroku nie wiem ile macie lat ale około 40 każdemu zaczyna słabnąć wzrok jest to proces fizjologiczny i niestety żadna lampa wiele w tym nie pomoże - pozostają lupy, mikroskopy, kamery itp.
A czy któryś z kolegów ma doświadczenie z oświetleniem LED? Chodzi mi konkretnie o taśmę LED:
Specyfikacja techniczna:
Liczba diod: 120 led/m 600 led/rolka
Typ zasilania: sieciowe DC 12V
Moc użytkowa: 8W/m(40W/rolka)
Kolor światła:
Strumień świetlny: 2100lm
Żywotność : 50 000h
Typ diody: 3528
Szerokość : 10mm
Możliwość cięcia : 2.5 cm
Taśma 3M: Tak
Podłoże PCB: białe
Konektor zasilający zamontowany: Tak
Certyfikaty: CE
Zastanawiam się nad umieszczeniem taśmy 2x2.5m, czyli 240 led/m nad stanowiskiem i nie wiem czy to wystarczy do komfortowej pracy.
Specyfikacja techniczna:
Liczba diod: 120 led/m 600 led/rolka
Typ zasilania: sieciowe DC 12V
Moc użytkowa: 8W/m(40W/rolka)
Kolor światła:
Strumień świetlny: 2100lm
Żywotność : 50 000h
Typ diody: 3528
Szerokość : 10mm
Możliwość cięcia : 2.5 cm
Taśma 3M: Tak
Podłoże PCB: białe
Konektor zasilający zamontowany: Tak
Certyfikaty: CE
Zastanawiam się nad umieszczeniem taśmy 2x2.5m, czyli 240 led/m nad stanowiskiem i nie wiem czy to wystarczy do komfortowej pracy.
Indywidualnie na stanowisko
1W żarówka led do oświetlenia punktowego w podstawie z lampki biurowej.
Nad stanowiskami świetlówki 18W biała zimna na ruchomych prowadnicach - znajdę chwile to dam zdjęcia.
Dodatkowo na wysokości ok 230 cm nad zmienią 2 x oprawa po dwie świetlówki 36W ( o ile dobrze pamiętam ) na środku pomieszczenia - pow. serwisu ok 25 mkw.
Dodatkowo po 1 sztuce świetlówka 36W po przeciwległych stronach pomieszczenia.
1W żarówka led do oświetlenia punktowego w podstawie z lampki biurowej.
Nad stanowiskami świetlówki 18W biała zimna na ruchomych prowadnicach - znajdę chwile to dam zdjęcia.
Dodatkowo na wysokości ok 230 cm nad zmienią 2 x oprawa po dwie świetlówki 36W ( o ile dobrze pamiętam ) na środku pomieszczenia - pow. serwisu ok 25 mkw.
Dodatkowo po 1 sztuce świetlówka 36W po przeciwległych stronach pomieszczenia.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
| Подібні Теми |
|---|
| Lenovo Y70-70 touch Losowo wyłącza się podczas pracy na baterii [РІШЕНО] |
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.