• Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere il modello completo del supporto dati e la breve descrizione del problema.
  2. ToIl messaggio dell'argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema, ciò che è stato verificato, le conclusioni e la domanda.
  3. È ASSOLUTAMENTE VIETATO caricare la documentazione completa. Puoi caricare solo la piccola parte della documentazione che semplifica la diagnostica o la riparazione. Non è consentito caricare più di una pagina completa di documentazione per singolo argomento.
  4. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.

#1 Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

da chprzemo 20 settembre 2011, 20:23
Witam...

Dziś mam problem ze swoją kratą... Na karcie znajdują się ważne dla mnie zdjęcia, wszystko wyglądało ok, aparat włączał się, robił fotki, zapisywał bez problemu. Kilkukrotnie oglądałem zdjęcia w aparacie, jednak podczas któregoś z kolei włączenia sprzętu pojawił się błąd karty. Karta podłączona do czytnika jest widoczna, pliki wszystkie są, miniatury zdjęć wyświetlają się w winXP, 7 poprawnie, jednak podczas podglądu zdjęcia są poucinane, poprzesuwane lub częściowo pomieszane z innymi. Przykład zamieszczam poniżej.

Immagine

W przykładzie widać przesuniecie zdjęcia i pomieszanie z innym plikiem. Jest jakaś możliwość aby w warunkach domowych coś zrobić? Ewentualnie proszę o wstępną wycenę odzyskania poprawnych zdjęć.

Aparat- SONY W5

Pozdrawiam

Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

da Google Adsense [BOT] 20 settembre 2011, 20:23

#2 Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

da mdcs 20 settembre 2011, 20:32
A próbowałeś to poodzyskiwać przez Digital Image Recovery?

#3 Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

da chprzemo 20 settembre 2011, 20:36
Podchodzę z maximum ostrożności do tematu tych zdjęć dlatego postanowiłem najpierw zaczerpnąć opinii znawców tematu:), żadnych prób jeszcze nie przeprowadziłem.

#4 Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

da figofag 20 settembre 2011, 20:40
To może warto na początek zrobić kopie 1:1 jak podaje kolega arvika
viewtopic.php?f=138&t=5891

#5 Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

da arvika 20 settembre 2011, 21:03
Tak, w pierwszej kolejności zrób kopię 1:1 nośnika za pomocą DMDE. Wszelkie próby odzysku rób na kopii. Natomiast w Twoim przypadku mamy dwie możliwości:

- kontroler trochę zwariował i poprzestawiał dane - wynik masz na zdjęciach
- karta zaczyna się kończyć, powstają uszkodzone sektory - wynik widać na zdjęciach.

W obydwóch przypadkach warto byłoby przyjrzeć się tym danym bliżej. Można odczytać dane bezpośrednio z kości pamięci (liczę że jest tam kostka NAND flash) i zastosować korekcję błędów ECC. W większości przypadków to wystarcza aby otrzymać poprawne zdjęcia. Niestety takie coś do wykonania tylko w labie.

W przypadku wyceny ewentualnego odzysku itp to już na PW.

#6 Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

da chprzemo 20 settembre 2011, 21:06
Dziękuję za odpowiedzi, zrobię kopie, jeśli nic nie wymyślę metodami domowymi będę kontaktował się w sprawie odzyskania.

#7 Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

da mdcs 20 settembre 2011, 23:44
Ja bym zrobił kopię, potem wzalił wszystko za pomocą Digital Image Recovery i jak pliki się pokrzyżowały spróbował je poskładać np. JPEG Recovery Professional. Jak to zawiedzie myślałbym dalej.

Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

da Google Adsense [BOT] 20 settembre 2011, 23:44