• Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

przez wab 11 sierpnia 2011, 12:24
Witam
Czy ktoś ma wsad do w.w płyty?
Są tam dwie kości MX25L1605AM2C, płyta po uruchomieniu informowała, że szuka pliku biosu na HDD. Podłączyłem dysk z plikiem biosu na pierwszej partycji ale nic to nie dało. Postanowiłem zaprogramować kość w programatorze i popełniłem błąd, odczytałem dane z kości "bios 2" i zapomniałem je zapisać przed zaprogramowaniem nowym wsadem. Po wlutowaniu płyta włącza się samoczynnie i wyłącza co kilka sekund. Mam zawartość kości oznaczonej jako "bios 1" więc wgrałem ją do "bios 2" i dalej to samo. Programowałem kości na różne sposoby i nic to nie zmienia.
Na stronie producenta jest bios do tej płyty ale ma wielkość 1024kb a kość 2048kb
Czy ktoś wie jak wgrać poprawnie ten wsad i do jakiej kości?
Pomoc techniczna Gigabyte'a odesłała mnie do autoryzowanego serwisu może ktoś ma jakiś kontakt?
Pozdrawiam

Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

przez Google Adsense [BOT] 11 sierpnia 2011, 12:24

#2 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 bios ma 1MB a kość 2MB

przez Macpod 11 sierpnia 2011, 12:28
Sprawdź czy jak wgrasz ten bios ze strony producenta na kość czy będzie działać, wgraj najlepiej na obie kości wersję F1, po 1MB niech będzie zapisane FF.

#3 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

przez PitD 14 września 2011, 15:12
Bios jest w kości nr 2 od połowy.
Najlepiej wgrać bios F3a
Z nowszymi są problemy.

#4 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

przez wab 17 września 2011, 16:03
Dziękuję kolego PitD. Wgrałem F2 brak F3 na stronie producenta. Teraz płyta włącza się na kilka sekund, wyłącza się i włącza ponownie na stałe (można ją wyłączyć przyciskiem PWR). Karta diagnostyczna pokazuje. że POST staje na 88 - Initialize the BIOS Data Area. Check BIOS chip.
Co powinno być w kości "1_BIOS"

#5 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

przez PitD 17 września 2011, 17:56
Bios F3a jest na amerykańskiej stronie.
Załączam go w pliku.
Wsad z pierwszej kości też mam. Mogę go załączyć w poniedziałek.
Tam jest zawartość Intel AMT - Intel Active Management Engine.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#6 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB 

przez PitD 19 września 2011, 08:41
Wsady z działającej płyty.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#7 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

przez wab 19 września 2011, 13:36
Dziękuje Kolego PitD. Płyta zaczęła wyświetlać. Czasem się wiesza przy starcie po pokazaniu ilości pamięci, czas na testy.

-- wtorek, 20 września 2011, 11:10 --

Płyta po uruchomieniu nie zawsze wyświetla obraz. Nawet jak się włączy to POST staje na kodzie 26 - "Enable gate A20 line. Check south bridge". Czasem zawiesza się przy wchodzeniu do biosu, wyświetli tylko komunikat "Prepare enter bios setup...". Nie uruchamia się ponownie po restarcie na systemach linux i win XP, wyłącza się i pomaga dopiero odcięcie zasilania lub przytrzymanie dłużej przycisku PWR. Po podpięciu zasilania płyta startuje na chwilę i się wyłącza na karcie diagnostycznej jest komunikat C1 - "Initialize POST Error Mmanager (PEM). If no display, chck graphic card". Klawiatura PS2 działa, USB też. System pracuje stabilnie, ram sprawdzony, procesor sprawny. Nie zawiesza się podczas pracy na systemach linux i win xp.
Co ją może boleć? Zapewne bios nie rozsypał się bez powodu.

#8 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB  [ROZWIĄZANY]

przez PitD 20 września 2011, 19:34
Spróbuj skonfigurować AMT.
Zresetuj całkiem wszystkie ustawienia i wejdź do AMT.
Dopiero po zsynchronizowaniu AMT działa wszystko OK.
Jak się nie zsynchronnizuje AMT to nie wyłacza się poprawnie
Z włączaniem też bywały problemy.

Płyta po właczeniu powinna zakręcić wiatrakiem i stanąć na kodzie E0, potem idzie dalej do 25, 26 i znowu stop na chwilę. Później idzie już normalnie. Wstaje obraz i dochodzi do AMT . Trzeba wejść w ustawienia i potem wyjść. Napisze AMT Synchronized OK. Od tej pory powinna zachowywać się poprawnie.