• Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

от wab 11 Август 2011, 13:24
Witam
Czy ktoś ma wsad do w.w płyty?
Są tam dwie kości MX25L1605AM2C, płyta po uruchomieniu informowała, że szuka pliku biosu na HDD. Podłączyłem dysk z plikiem biosu na pierwszej partycji ale nic to nie dało. Postanowiłem zaprogramować kość w programatorze i popełniłem błąd, odczytałem dane z kości "bios 2" i zapomniałem je zapisać przed zaprogramowaniem nowym wsadem. Po wlutowaniu płyta włącza się samoczynnie i wyłącza co kilka sekund. Mam zawartość kości oznaczonej jako "bios 1" więc wgrałem ją do "bios 2" i dalej to samo. Programowałem kości na różne sposoby i nic to nie zmienia.
Na stronie producenta jest bios do tej płyty ale ma wielkość 1024kb a kość 2048kb
Czy ktoś wie jak wgrać poprawnie ten wsad i do jakiej kości?
Pomoc techniczna Gigabyte'a odesłała mnie do autoryzowanego serwisu może ktoś ma jakiś kontakt?
Pozdrawiam

Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

от Google Adsense [BOT] 11 Август 2011, 13:24

#2 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 bios ma 1MB a kość 2MB

от Macpod 11 Август 2011, 13:28
Sprawdź czy jak wgrasz ten bios ze strony producenta na kość czy będzie działać, wgraj najlepiej na obie kości wersję F1, po 1MB niech będzie zapisane FF.

#3 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

от PitD 14 Сентябрь 2011, 16:12
Bios jest w kości nr 2 od połowy.
Najlepiej wgrać bios F3a
Z nowszymi są problemy.

#4 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

от wab 17 Сентябрь 2011, 17:03
Dziękuję kolego PitD. Wgrałem F2 brak F3 na stronie producenta. Teraz płyta włącza się na kilka sekund, wyłącza się i włącza ponownie na stałe (można ją wyłączyć przyciskiem PWR). Karta diagnostyczna pokazuje. że POST staje na 88 - Initialize the BIOS Data Area. Check BIOS chip.
Co powinno być w kości "1_BIOS"

#5 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

от PitD 17 Сентябрь 2011, 18:56
Bios F3a jest na amerykańskiej stronie.
Załączam go w pliku.
Wsad z pierwszej kości też mam. Mogę go załączyć w poniedziałek.
Tam jest zawartość Intel AMT - Intel Active Management Engine.

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

#6 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB 

от PitD 19 Сентябрь 2011, 09:41
Wsady z działającej płyty.

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

#7 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB

от wab 19 Сентябрь 2011, 14:36
Dziękuje Kolego PitD. Płyta zaczęła wyświetlać. Czasem się wiesza przy starcie po pokazaniu ilości pamięci, czas na testy.

-- wtorek, 20 września 2011, 11:10 --

Płyta po uruchomieniu nie zawsze wyświetla obraz. Nawet jak się włączy to POST staje na kodzie 26 - "Enable gate A20 line. Check south bridge". Czasem zawiesza się przy wchodzeniu do biosu, wyświetli tylko komunikat "Prepare enter bios setup...". Nie uruchamia się ponownie po restarcie na systemach linux i win XP, wyłącza się i pomaga dopiero odcięcie zasilania lub przytrzymanie dłużej przycisku PWR. Po podpięciu zasilania płyta startuje na chwilę i się wyłącza na karcie diagnostycznej jest komunikat C1 - "Initialize POST Error Mmanager (PEM). If no display, chck graphic card". Klawiatura PS2 działa, USB też. System pracuje stabilnie, ram sprawdzony, procesor sprawny. Nie zawiesza się podczas pracy na systemach linux i win xp.
Co ją może boleć? Zapewne bios nie rozsypał się bez powodu.

#8 Re: Gigabyte GA-Q35M-S2 wsad ma 1MB a kość 2MB  [РЕШЕНО]

от PitD 20 Сентябрь 2011, 20:34
Spróbuj skonfigurować AMT.
Zresetuj całkiem wszystkie ustawienia i wejdź do AMT.
Dopiero po zsynchronizowaniu AMT działa wszystko OK.
Jak się nie zsynchronnizuje AMT to nie wyłacza się poprawnie
Z włączaniem też bywały problemy.

Płyta po właczeniu powinna zakręcić wiatrakiem i stanąć na kodzie E0, potem idzie dalej do 25, 26 i znowu stop na chwilę. Później idzie już normalnie. Wstaje obraz i dochodzi do AMT . Trzeba wejść w ustawienia i potem wyjść. Napisze AMT Synchronized OK. Od tej pory powinna zachowywać się poprawnie.