• Maxdata ECO 4000 IW - nie startuje po zmianie procesora

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Maxdata ECO 4000 IW - nie startuje po zmianie procesora

przez simek10 12 września 2011, 10:47
Witam Kolegów.
Znajomy chcąc sobie ulepszyć laptopa, podmienił CPU z Celerona 1.5 GHz na Core Duo 1.8. Jak tylko włożył baterię poczuł swąd palonej elektroniki. Po włożeniu oryginalnego procesora, podpięciu zasilania na chwilę startuje wentylator i na tym koniec. Pobór prądu 10mA, czasami skacząc do 20mA przy wyłączonym na nieuzbrojonej płycie, przy wcisnięciu przycisku pobór na chwilę skacze do 200mA, po czym spada do 10mA. Płyta uzbrojona pobiera w spoczynku 20mA, po naciśnięciu pobór skacze do 300mA i spada.
Płyta o oznaczeniu PWA-8050QR M/B BD.
Na płycie znajduje się dużo bezpieczników - wszystkie sprawne, nic nie widać spalonego, nic się nie grzeje, miernik nie wykazuje zwarć na cewkach i kondensatorach.
Ewentualnie kupie taką płytę, montowana była jeszcze w Medionach MIM2220.
Pozdrawiam.

Re: Maxdata ECO 4000 IW - nie startuje po zmianie procesora

przez Google Adsense [BOT] 12 września 2011, 10:47

#2 Re: Maxdata ECO 4000 IW - nie startuje po zmianie procesora

przez simek10 13 września 2011, 11:10
Posiada może któryś z Kolegów schemat tej płyty głównej? Zauważyłem, że nie ma prawie żadnego napięcia na płycie po podpięciu zasilacza, oprócz napięcia na włączniku. Pojawiaja się na moment gdy wcisnę power, większość z nich ma prawidłową wartość, ale część odbiega.

#3 Re: Maxdata ECO 4000 IW - nie startuje po zmianie procesora

przez wab 13 września 2011, 11:37
Ile sekund płyta pracuje?
Czy na procesor podawane jest jakieś napięcie?

#4 Re: Maxdata ECO 4000 IW - nie startuje po zmianie procesora

przez simek10 13 września 2011, 12:04
Płyta załącza się na jakieś pół sekundy.
Na płycie znalazłem trzy "obszary" punktów pomiarowych, podane napięcia są po naciśnięciu włącznika.
+1,8VS 0,4-1,5V
+3V 1,07-3,3V
+G3_VDD 0,03V
+5V 4,98V
+1,2VS 0,01V
+2,5VS 1,6V
+3VS 1,34V
+5VS 2,98V
MAINPWR3 3,04V
-PLT_RST 0V

MAINPWR2 1,76V
PWR_ON 2,66V
MAINPWR1 0,82V
VRMWRGD 4,2V
-SUSC 1,02V
POWERON_1,5V 3,29V
PCI_RESET 0,01>0,0V
SB_PWRGD 0,02v

+CPUCORE 0,04V
HPWRGD 0,04V
1,5V 1,27V
1,5VS 0,74V
-HCPURST 0,007V
-RSMRST 2,99V
+1,05VS 0,95V
+1,8V 1,65V

#5 Re: Maxdata ECO 4000 IW - nie startuje po zmianie procesora

przez simek10 18 października 2011, 08:48
Witam Kolegów. Doszedłem na spokojnie co jest nie tak z tą płytą. Uszkodzony był bezpiecznik PF504 (5A) i nie wiadomo czemu dioda PD501 w boblizu gniazda zasilania. O ile wartość bezpiecznika odczytałem z tabeli, to z diodą już jest mały problem żeby rozpoznać ją po zółtym pasku. Nie wiem jakiego typu tam ma być. Obstawiam na transila, ale wolę się upewnić na 100%. Dodam, że laptop działa bez tej diody. Pozdrawiam Paweł.

#6 Re: Maxdata ECO 4000 IW - nie startuje po zmianie procesora 

przez farmer 18 października 2011, 20:14
PD501 - BZV55C24

#7 Re: Maxdata ECO 4000 IW - nie startuje po zmianie procesora

przez simek10 18 października 2011, 21:17
Wstawiłem Zenerkę o trochę innych parametrach, bo tylko taką miałem. To laptop kolegi, tak że na czasie zmienię mu tę diodę.

Re: Maxdata ECO 4000 IW - nie startuje po zmianie procesora

przez Google Adsense [BOT] 18 października 2011, 21:17