• Laptop Toshiba P100 uruchamia się ale czarny ekran

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Laptop Toshiba P100 uruchamia się ale czarny ekran

przez Pidor 7 września 2011, 20:31
Witam
mam problem z Toshibą P100, a mianowicie:
komputer startuje migają diody, no i nic nie wyświetla na matrycy.
Procesor i ram sprawdzone działają nie wiadomo co jest niesprawne płyta główna czy karta grafiki 7900GS. Pytanie następujące czy sprawna płyta bez wpiętej grafiki w jakikolwiek sposób sygnalizuje błąd (dźwiękowo)? W jaki sposób wyeliminować czy płyta czy grafika jest uszkodzona?
Pozdrawiam

Re: Laptop Toshiba P100 uruchamia się ale czarny ekran

przez Google Adsense [BOT] 7 września 2011, 20:31

#2 Re: Laptop Toshiba P100 uruchamia się ale czarny ekran

przez yaro014 8 września 2011, 21:01
Sprawdzałeś na zewnętrznym monitorze, przeflaszowałeś bios ?

#3 Re: Laptop Toshiba P100 uruchamia się ale czarny ekran

przez danb 8 września 2011, 22:15
Najprawdopodobniej grafika do wymiany a dokładnie chipset karty.

#4 Re: Laptop Toshiba P100 uruchamia się ale czarny ekran

przez palziu 8 września 2011, 22:37
Podgrzej hotairem grafikę, jeżeli lapek wstanie to masz winowajcę. Ja to robię tak:
1. Ściągam radiator z chipsetu VGA.
2. Grzeję w zależności od rodzaju VGA, czy na złączu mxm czy wlutowana na MB (MXM 2-3min, na MB 4-5min) z temp. 200 - 210 st. C.
3. Szybko zakładam ściągnięte radiatory.
4. Próbuję uruchomić lapa. Jeżeli wstaje to masz winowajcę.

P.S. Trzeba wziąć pod uwagę że ten sposób nie daje 100% gwarancji w diagnozie. Lecz w 80 - 90 % przypadków był skuteczny.

Życzę udanej diagnostyki.

#5 Re: Laptop Toshiba P100 uruchamia się ale czarny ekran

przez Pidor 8 września 2011, 22:38
Na zewnętrznym monitorze sprawdzałem (nie napisałem). Coraz bardziej wszystko wskazuje na grafikę bo są następne objawy. Przy wymontowanej grafice, po włączeniu diody migną raz a po paru sekundach znów migną, mam wrażenie że laptop jakby startował. Wychodzi chyba że karta grafiki blokuje start... Nasuwa się pytanie czy jej pomoże reballing?? Czy tylko poszukiwania "nowej" sprawnej?

#6 Re: Laptop Toshiba P100 uruchamia się ale czarny ekran

przez barneyrable 8 września 2011, 23:11
A jak wyglądają napięcia na cewkach zasilających? Wszystkie podstawowe napięcia są obecne?
Pozdrawiam.

#7 Re: Laptop Toshiba P100 uruchamia się ale czarny ekran

przez opelr 8 września 2011, 23:29
Wstawić amperomierz i zaobserwować czy płyta przechodzi post, metoda nieco na wyczucie ale raczej się sprawdza, myślę, że jeśli płyta sprawna, to częściowo post powinna przejść bez modułu karty, jak wyżej kolega pisze pomiar czy są wszystkie zasilania na karcie. Co do sygnałów nie wiem, z reguły nie mam podłączonych głośników jak płyta poza obudową ;)

Re: Laptop Toshiba P100 uruchamia się ale czarny ekran

przez Google Adsense [BOT] 8 września 2011, 23:29