• ASUS X50V - nie działa wentylator, nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS X50V - nie działa wentylator, nie uruchamia się

przez djxboy 7 września 2011, 18:12
Witam. Dostałem do naprawy laptop ASUS X50V. Moja diagnoza to uszkodzony procesor. Tak samo stwierdzili w jednym z serwisów. Piszę jednak tutaj ponieważ chcę się upewnić czy to na pewno on jest "winowajcą". Procesor Intel Core Duo T2250 dostanę tanio na allegro. Nie chcę jednak kupować w ciemno.

Objawy:
- po włączeniu laptopa świeci dioda "power"
- bateria ładuje się
- nie działa wentylator
- jest typowa reakcja dla napędu DVD czyli zaświeca się dioda i napęd wyszukuje CD
- brak obrazu na ekranie, w tym podświetlenia
- po odłączeniu DVD, HDD i karty WIFI bez zmian
- po wyjęciu baterii i uruchomieniu z samego zasilacza problem ten sam

Rozważam dwie opcje:
1. Chłodzenie laptopa przestało działać, procesor przegrzał się i spalił
2. Procesor spalił się i dlatego nie działa wentylator

Dysponuję miernikiem uniwersalnym więc mogę sprawdzić czy do wentylatora dociera napięcie, proszę tylko powiedzieć który pin mam sprawdzić ( są 4 ).

Niestety nie posiadam informacji o jego przeszłości tj. czy laptop spadł czy też uszkodzenie nastąpiło w inny sposób.
Niestety nie posiadam procesora ani innych podzespołów na podmianę.

PS. Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich kolegów :)

Pozdrawiam

Bardzo proszę o sugestie / uwagi.

Re: ASUS X50V - nie działa wentylator, nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 7 września 2011, 18:12

#2 Re: ASUS X50V - nie działa wentylator, nie uruchamia się

przez michal3411 7 września 2011, 19:29
Co do tematu uwag, jaki serwis stwierdził usterkę, i czy jest na to jakiś dokument !

Bo to co na razie kolega pisze to wygląda raczej na wyssane z palca .

Jak nie wiesz jak mierzyć od strony wentylatora, to miernik jedna końcówka do masy, drugą lecisz po kolei po końcówkach, jak się w ogóle nie kręci to raczej nie dostaje napięcia wentylator prędzej się zatrze niż przepali, chyba że coś go zblokuje.

#3 Re: ASUS X50V - nie działa wentylator, nie uruchamia się

przez demeo 7 września 2011, 19:55
Sprawdź czy występują wszystkie napięcia na płycie, czy KBC opowiednio reaguje, sprawdź ram, przeprogramuj bios.

--
pozdrawiam,
demeo

#4 Re: ASUS X50V - nie działa wentylator, nie uruchamia się

przez pijan4 7 września 2011, 20:42
Witam

Wątpie aby był to procesor, ale usterka usterce nie równa. Bardziej byłbym skłonny stawiać na grafike lecz to tylko domysły.
Proszę napisać jaki prąd pobiera płyta bez baterii po włączeniu, sprawdzić czy procesor się grzeje i czy na zewnętrzym monitorze też nie ma obrazu. Co do sprawności wentylatora dostałeś już wcześniej odpowiedz jak to sprawdzić.

#5 Re: ASUS X50V - nie działa wentylator, nie uruchamia się

przez djxboy 7 września 2011, 22:49
Witam ponownie.

W odpowiedzi na Wasze posty:
- nie posiadam informacji na temat tego serwisu, brak jakiejkolwiek dokumentacji
- wentylator zmierzyłem zanim ten temat został zaakceptowany. Po kilku minutach, kiedy zwiększy się temperatura - uruchamia się, czyli układ chłodzenia działa prawidłowo.
- nie jestem w stanie sprawdzić ram i przeprogramować bios: brak innych kości i programatora.
- brak obrazu na zewnętrznym monitorze
- procesor się grzeje ale na pewno mniej niż przy normalnej pracy
- co do KBC i innych podzespołów na m/b: nie jestem zaawansowanym użytkownikiem, nie posiadam specjalistycznych narzędzi do naprawy laptopów, ale według mnie napięcia wszędzie są doprowadzane skoro startuje dvd, skoro zapalają się diody, ładowana jest bateria, pracuje hdd i wentylator.

Co ustaliłem :
- po resecie biosu po uruchomieniu cały czas świeci dioda od dysku ale bardzo słabo. Po upływie około 10 sekund od startu zapalają się wszystkie diody. Po pewnym czasie komputer restartuje się.
- żaden element na płycie nie jest przepalony, brak zapachu spalenizny

#6 Re: ASUS X50V - nie działa wentylator, nie uruchamia się

przez gathor 7 września 2011, 22:54
djxboy napisał(a):nie jestem zaawansowanym użytkownikiem, nie posiadam specjalistycznych narzędzi do naprawy laptopów, ale według mnie napięcia wszędzie są doprowadzane skoro startuje dvd, skoro zapalają się diody, ładowana jest bateria, pracuje hdd i wentylator.

Więc jakiej w ogóle pomocy kolega oczekuje, skoro nie ma nawet czym zmierzyć napięć?
Diody się mogą wszystkie świecić, ale nie oznacza to, że napięcia wszędzie występują.

Skoro kolega nie posiada narzędzi i żadnej wiedzy, aby przeprowadzić najprostsze pomiary, niniejszym wątek zamykam.

Re: ASUS X50V - nie działa wentylator, nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 7 września 2011, 22:54