• Acer Aspire 7715z 7715 - brak podświetlania matrycy (LED)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire 7715z 7715 - brak podświetlania matrycy (LED)

przez fin120 30 sierpnia 2011, 16:59
Witam.

Kupiłem laptopa Acer Aspire 7715z, w którym brak jest podświetlania matrycy. Pod światło wszystko jest widoczne, sama matryca działa prawidłowo, jednak z jakiegoś powodu podświetlanie nie mrugnie nawet na chwilę. Matryca posiada podświetlanie LED. Na początek chciałbym wyeliminować czujnik zamknięcia pokrywy, bo być może jego uszkodzenie powoduje wyłączanie. Dlaczego? Laptop nie reaguje na zamknięcie pokrywy w żaden sposób, tzn. nie przechodzi w stan uśpienia, lub co tam się ustawi w opcjach.

Ramka matrycy ma u dołu (pośrodku, tam gdzie napis ACER) mały magnes. Gdy zamknie się pokrywę, magnes ten znajduje się dokładnie nad płytką z przyciskami Power/Wifi/Touchpad.

Obrazek

Po przeanalizowaniu tej płytki dochodzę do wniosku, że nie ma tam żadnego czujnika pola magnetycznego (choć wygląda na to, że jest na niego miejsce - lecz element(y) nie są przylutowane). Sprawdzałem w serwisówce i nie ma tam zdjęcia tej płytki, tak więc nie mam jak jej porównać (choć na rysunkach płytka ta zawiera elementy czujnika). Poszukałem też na Internecie zdjęć tej płytki (sklepy z częściami) i wygląda na to, że na nich jest w tym miejscu coś przylutowane. Poniżej zdjęcia.

Moja płytka:
Obrazek

Zdjęcie płytki dostępnej w sklepach z częściami

Obrazek

Rysunek płytki z instrukcji serwisowej
Obrazek

Skoro u mnie na płytce nie ma tych elementów, to być może w mojej serii zastosowano inne rozwiązanie. Być może w jakiś inny sposób laptop rozpoznaje, kiedy pokrywa jest zamknięta. Ma ktoś może jakieś pomysły? Co ciekawe w serwisówce jest wzmianka o "Lid board", na której znajduje się "Lid Switch" (oznaczony "U1", czyli tak samo jak brakujący element na mojej płytce "Power board").
Oto rysunek z serwisówki:
Obrazek

Ja jednak nie mogę znaleźć tej płytki w moim laptopie, ani też nigdzie na Internecie nie ma o niej wzmianki (wpisując numer części). Dodam tylko, że na mojej płytce, tam gdzie brakuje opisanych wyżej elementów, nie ma śladów lutowania itp., wygląda to jak "fabryczny" brak.

Obrazek

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

Re: Acer Aspire 7715z 7715 - brak podświetlania matrycy (LED)

przez Google Adsense [BOT] 30 sierpnia 2011, 16:59

#2 Re: Acer Aspire 7715z 7715 - brak podświetlania matrycy (LED)

przez farmer 31 sierpnia 2011, 01:14
W przypadku zastosowania dodatkowej płytki LS-4854P jest ona dolutowywana taśmą do płytki z przyciskami w miejscu JP2 i sądząc ze zdjęcia było tam coś przylutowane. Brak dodatkowej płytki z układem U1 nie ma wpływu na brak podświetlenia, bardziej podejrzewam, że jest to wynik próby naprawy tej usterki. Jeśli płyta główna to LA-4851P, to proszę o podanie napięć jakie są na n.38/40, 39, 37, 35 złącza taśmy matrycy na płycie JLVDS1.

#3 Re: Acer Aspire 7715z 7715 - brak podświetlania matrycy (LED)

przez fin120 31 sierpnia 2011, 10:07
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Tak, laptop na pewno był już naprawiany.

Podaję napięcia (płyta główna ma oznaczenie LA-4854P, a dodatkowa płytka w instrukcji serwisowej LA-4851P):

40 - 19,28V
39 - 0V
38 - 19,28V
37 - 0,59V
35 - 3,37

#4 Re: Acer Aspire 7715z 7715 - brak podświetlania matrycy (LED)

przez farmer 31 sierpnia 2011, 11:11
Czy napięcie na n.37 zmienia się przy naciskaniu klawiszy Fn+strzałki lewo/prawo?

#5 Re: Acer Aspire 7715z 7715 - brak podświetlania matrycy (LED)

przez fin120 1 września 2011, 01:50
Tak, od 0,6V (jasność max) do 1,03V (jasność min)

Właśnie wyjąłem laptopa z graciarni, zdmuchnąłem kurz i jako że znalazłem trochę wolnego czasu postanowiłem ponownie się za niego wziąć. Ponownie, dokładnie sprawdziłem taśmę matryca-płyta główna i wygląda na to że jest sprawna. Podłączyłem także inną matryce (a w zasadzie dwie) i również na nich brak było podświetlania (były zbite, ale podświetlanie w nich było sprawne, a obraz na moim laptopie się wyświetlał). Nie wiem, czy podane przeze mnie wcześniej napięcia są prawidłowe. Czy na pinie 39 również nie powinno być 20V? Datasheet matrycy pokazuje że 20V przyjmuje na 3 pinach, a nie na dwóch. Sygnał o załączeniu podświetlania także dociera do matrycy - te 3.3V z pinu 35. Czyli wie żeby je załączyć - czegoś innego jej brakuje. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki, albo pinout gniazda taśmy matrycy na płycie głównej.

#6 Re: Acer Aspire 7715z 7715 - brak podświetlania matrycy (LED)

przez fin120 7 stycznia 2013, 00:01
Trochę na około (podejrzewałem sam kontroler LED w matrycy), ale w końcu doszedłem do przyczyny dla której podświetlanie nie startuje. Pin nr 35 w gnieździe taśmy matrycy na płycie głównej ma napięcie 0.59V, a powinno tam być minimum 2.1V (dla włączonego podświetlania - tak wnioskuje z datasheetu matrycy, jak i samego kontrolera LED na niej zamontowanego). Kiedy dam tam 3.3V z pinu nr 35 (załączenie podświetlania, BL_EN) podświetlanie się załącza, ale chyba świeci na maksymalnej jasności, no i nie można nim sterować (ani ustawić jasności, ani nie wyłącza się przy zmianie np. trybu graficznego) - to chyba właśnie z powodu niewłaściwego sygnału który puściłem na pin gdzie powinien być sygnał PWM.

Ktoś może wie co może być przyczyną niewłaściwego sygnału na pinie nr 35? Jedyny schemat jaki udało mi się znaleźć do tej płyty pokazuje wyjście do matrycy z podświetlaniem CCFL. Piny się więc nie zgadzają z tym co mam ja. W ostateczności zostawię tak jak jest, ale wiadomo jeżeli nie było by to jakoś bardzo trudne to wolałbym to zrobić jak należy.

Re: Acer Aspire 7715z 7715 - brak podświetlania matrycy (LED)

przez Google Adsense [BOT] 7 stycznia 2013, 00:01