• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#261 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a novitech 6 Julij 2011, 18:50
Trzecią, czyli którą ?

Re: Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 6 Julij 2011, 18:50

#262 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Macpod 6 Julij 2011, 19:01
Jeśli chodzi o termoparę na płytę (rozumiem, że o tą chodzi) to można użyć termopary Omega. Na allegro można dostać za jakieś 110zł z wysyłką.

#263 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Macpod 19 Julij 2011, 11:26
Witam.
I jak wygląda sprawa z płytkami?

#264 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 19 Julij 2011, 11:27
Produkują się w firmie Merkar.

#265 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Macpod 9 Avgust 2011, 23:51
Wiadomo może już coś w sprawie płytek?

#266 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 9 Avgust 2011, 23:58
Napisałem dziś do Merkar`u maila i czekam na odpowiedź.

#267 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 11 Avgust 2011, 16:27
Dziś dostałem odpowiedź z firmy Merkar, że płytki są już gotowe, jutro lub w poniedziałek wyślą je do mnie.

#268 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Macpod 11 Avgust 2011, 16:31
No to bardzo fajnie;)

#269 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a marek 13 Avgust 2011, 03:30
kmkm2 napisal/-a:...Czy jest ktoś na forum kto zna C++ lub C# w środowisku Microsoft Visual ?
Przydałaby mi się pomoc w napisaniu programu do sterowania na PC,
głownie chodzi o konsultację abym nie musiał rozgryzać długimi godzinami
czegoś co jest oczywiste dla kogoś bardziej doświadczonego...

Kmkm2, dzisiaj rozmawiałem z kolegą i opowiadałem o twoim projekcie,
spytałem czy zna C++ i stwierdził, że trochę tak, prosiłem go o ewentualną pomoc dla Ciebie.

Kolega nie jest pewien czy jego wiedza nie jest przypadkiem mniejsza od twojej,
ale być może będzie w stanie coś doradzić.

Jeśli jesteś zainteresowany to podam namiary.

#270 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a willyvmm 13 Avgust 2011, 10:39
Czy koniecznie musi być C++ ?

#271 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Dawid20 15 Avgust 2011, 16:37
Panowie w końcu zaprogramowałem sterownik i działa poprawnie . Nie jestem tylko pewny czy oznaczenia na płytce są prawidłowe . Dokładnie rozchodzi mi się o oznaczenie dolnego i górnego SSRa . Nie SA one przypadkiem odwrotnie ? Układ podaje mi w czasie profilu około 9V tylko na górny SSR . Jest to niestety za mało ponieważ nie załącza się on … Czy wymiana trafa na większe powinna pomoc ? Trafo po wyprostowaniu daje mi jakieś 10V …

#272 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a seba270 16 Avgust 2011, 07:44
Dawid20 napisal/-a:Panowie w końcu zaprogramowałem sterownik i działa poprawnie . Nie jestem tylko pewny czy oznaczenia na płytce są prawidłowe . Dokładnie rozchodzi mi się o oznaczenie dolnego i górnego SSRa . Nie SA one przypadkiem odwrotnie ? Układ podaje mi w czasie profilu około 9V tylko na górny SSR . Jest to niestety za mało ponieważ nie załącza się on … Czy wymiana trafa na większe powinna pomoc ? Trafo po wyprostowaniu daje mi jakieś 10V …

Ja mam zbudowana najnowszą wersje sterownika na dwóch płytkach i oznaczenia są prawidłowe. Co do zasilania to zdecydowanie za mało, wgraj profile dołączone do programu.

#273 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a elserwrk 18 Avgust 2011, 10:15
Witam,
kmkm2 kiedy można się spodziewać wysyłki płytek?
Moja stacja czeka już tylko na sterownik.

#274 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a damianzet 18 Avgust 2011, 19:23
Przyłączam się do pytania kolegi elserwerk. Kiedy możemy spodziewać się płytek? I czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcia swojej stacji? :)

#275 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 24 Avgust 2011, 22:53
Witam
Dziś odebrałem płytki z Poczty:). Niestety okazało się że, na płytce są dwa błędy krytyczne które uniemożliwiają prawidłowe działanie sterownika bez przeróbek:(.
1. Zamieniony plus z minusem na zasilaniu wyświetlacza, aby to skorygować trzeba zamienić nóżkę 1 z 2 oraz 15 z 16.
2. W jednym miejscu ścieżka przechodzi przez pole lutownicze kondensatora elektrolitycznego.
Na szczęście ww. błędy da się w miarę zgrabnie poprawić po przez przecięcie ścieżek i połączenie drucikiem.
Jutro postaram się porozsyłać płytki, na forum umieszczę dokładną instrukcję jak poprawić błędy.

#276 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Macpod 25 Avgust 2011, 09:12
No to czekam z niecierpliwością;)
Mam jeszcze pytanie, czy istnieje możliwość konstrukcyjna w tym sterowniku, by podłączyć go do komputera i na nim oglądać wykres temperaturowy?

#277 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a novitech 25 Avgust 2011, 10:09
Wcześciej było to już poruszane, dane są wypluwane ze stacji, wystarczy podpiąć do kompa, uruchomić jakiegoś COM logger'a i wszucić dane do excela.

#278 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Macpod 26 Avgust 2011, 14:30
Dzięki wielkie za odpowiedź.

Edit.
Dziś przyszły płytki. Dopiero teraz zauważyłem, że brakuje mi wyświetlaczy, więc przetestuję najpewniej pod koniec tygodnia.

#279 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a elserwrk 30 Avgust 2011, 11:02
Witam
Dzisiaj dostałem płytkę.
Błędna ścieżka przechodzi przez + pole kondensatora C2 a jest ona od styku klawisza S1
Reszta jak pisał kolega kmkm2.

Zmontuje i dam znać czy jest ok.

#280 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a HakerGizycko 30 Avgust 2011, 11:25
Witam,
czy jest jeszcze szansa na płytki? Chętnie też zamiast płytek zlecę wykonanie gotowego sterownika, nie mam zbyt dużego doświadczenia z Atmelami. Znam za to dobrze Delphi, mam doświadczenie w operowaniu portami COM, chętnie opracuję aplikację do sterowania stacją z poziomu kompa.

Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 30 Avgust 2011, 11:25

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov