Re: Re: Sterownik stacji BGA
von Google Adsense [BOT] • 6 Juli 2011, 18:50
kmkm2 hat geschrieben:...Czy jest ktoś na forum kto zna C++ lub C# w środowisku Microsoft Visual ?
Przydałaby mi się pomoc w napisaniu programu do sterowania na PC,
głownie chodzi o konsultację abym nie musiał rozgryzać długimi godzinami
czegoś co jest oczywiste dla kogoś bardziej doświadczonego...
Kmkm2, dzisiaj rozmawiałem z kolegą i opowiadałem o twoim projekcie,
spytałem czy zna C++ i stwierdził, że trochę tak, prosiłem go o ewentualną pomoc dla Ciebie.
Kolega nie jest pewien czy jego wiedza nie jest przypadkiem mniejsza od twojej,
ale być może będzie w stanie coś doradzić.
Jeśli jesteś zainteresowany to podam namiary.
Panowie w końcu zaprogramowałem sterownik i działa poprawnie . Nie jestem tylko pewny czy oznaczenia na płytce są prawidłowe . Dokładnie rozchodzi mi się o oznaczenie dolnego i górnego SSRa . Nie SA one przypadkiem odwrotnie ? Układ podaje mi w czasie profilu około 9V tylko na górny SSR . Jest to niestety za mało ponieważ nie załącza się on … Czy wymiana trafa na większe powinna pomoc ? Trafo po wyprostowaniu daje mi jakieś 10V …
Dawid20 hat geschrieben:Panowie w końcu zaprogramowałem sterownik i działa poprawnie . Nie jestem tylko pewny czy oznaczenia na płytce są prawidłowe . Dokładnie rozchodzi mi się o oznaczenie dolnego i górnego SSRa . Nie SA one przypadkiem odwrotnie ? Układ podaje mi w czasie profilu około 9V tylko na górny SSR . Jest to niestety za mało ponieważ nie załącza się on … Czy wymiana trafa na większe powinna pomoc ? Trafo po wyprostowaniu daje mi jakieś 10V …
Ja mam zbudowana najnowszą wersje sterownika na dwóch płytkach i oznaczenia są prawidłowe. Co do zasilania to zdecydowanie za mało, wgraj profile dołączone do programu.
Witam
Dziś odebrałem płytki z Poczty:). Niestety okazało się że, na płytce są dwa błędy krytyczne które uniemożliwiają prawidłowe działanie sterownika bez przeróbek:(.
1. Zamieniony plus z minusem na zasilaniu wyświetlacza, aby to skorygować trzeba zamienić nóżkę 1 z 2 oraz 15 z 16.
2. W jednym miejscu ścieżka przechodzi przez pole lutownicze kondensatora elektrolitycznego.
Na szczęście ww. błędy da się w miarę zgrabnie poprawić po przez przecięcie ścieżek i połączenie drucikiem.
Jutro postaram się porozsyłać płytki, na forum umieszczę dokładną instrukcję jak poprawić błędy.
Dziś odebrałem płytki z Poczty:). Niestety okazało się że, na płytce są dwa błędy krytyczne które uniemożliwiają prawidłowe działanie sterownika bez przeróbek:(.
1. Zamieniony plus z minusem na zasilaniu wyświetlacza, aby to skorygować trzeba zamienić nóżkę 1 z 2 oraz 15 z 16.
2. W jednym miejscu ścieżka przechodzi przez pole lutownicze kondensatora elektrolitycznego.
Na szczęście ww. błędy da się w miarę zgrabnie poprawić po przez przecięcie ścieżek i połączenie drucikiem.
Jutro postaram się porozsyłać płytki, na forum umieszczę dokładną instrukcję jak poprawić błędy.
Re: Sterownik stacji BGA
von Google Adsense [BOT] • 30 August 2011, 11:25