• HP G6000 No TPM or TPM has problem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez delp 13 lipca 2010, 18:15
michallus napisał(a):
delp napisał(a):TPM standardowo nie występuje w dv6000.

Niestety muszę wyprowadzić kolegę z błędu.

To jest platforma AT1 a na niej występuje TPM a dokładniej SLB9635 (U38)

To teraz ja poprawie, niestety na tych płytach /wiekszość jakie widziałem/ w DV 6000 i DV 9000 /brak jest TPM czyli U38 to że jest na schemacie nie zawsze musi być na płycie/
Więc komunikat NO TPM jest jak najbardziej prawidłowy.
Pozdrawiam

Re: Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez Google Adsense [BOT] 13 lipca 2010, 18:15

#22 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez michallus 13 lipca 2010, 18:26
Specjalnie jeszcze sprawdzałem na płycie AT1 klienta i był U38

To teraz zgłupiałem, sprawdzę przy okazji na innych płytach :-)

Pozdrawiam

#23 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez gathor 14 lipca 2010, 02:21
delp napisał(a):
michallus napisał(a):
delp napisał(a):TPM standardowo nie występuje w dv6000.

Niestety muszę wyprowadzić kolegę z błędu.

To jest platforma AT1 a na niej występuje TPM a dokładniej SLB9635 (U38)

To teraz ja poprawie, niestety na tych płytach /wiekszość jakie widziałem/ w DV 6000 i DV 9000 /brak jest TPM czyli U38 to że jest na schemacie nie zawsze musi być na płycie/
Więc komunikat NO TPM jest jak najbardziej prawidłowy.
Pozdrawiam

Nie wiem czy kolega doczytał, ale to nie jest model serii DV tylko G6000, a te modele trochę różnią się płytami. Niestety, ale w tej płycie TPM sobie grzecznie siedzi tylko w mojej akurat niegrzecznie niechce działać prawidłowo.

#24 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez Usunięty Użytkownik 402 18 lipca 2010, 00:26
Witajcie, w jednej z płyt innej marki miałem podobny komunikat, pobrałem kostkę biosu ze starej płyty i zamieniłem. Komunikatu nigdy na oczy nie zobaczyłem.

#25 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez katar83 18 lipca 2010, 10:20
TPM to generalnie bardzo wredna sprawa. W przypadku IBMów i problemow z TPM musiałem wymieniać trzy układy - bios, sam TPM, EEPROM i czasem nawet dodatkowo eeprom z identyfikatorem LANU. Wszystkie te układy są parowane z TPM i kombinowanie z nimi nigdy nic mi nie dawało. Jeśli masz jakąś płyte na części to zamień TPM i bios. Bardzo możliwe że załatwi to sprawe tego komunikatu.
Jeśli chodzi o baterie to zacznij od sprawdzenia czy jest prawidłowa komunikacja. BatteryMon sie kłania.

#26 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez gathor 19 lipca 2010, 00:52
BatteryMon-em sprawdzałem, komunikacja w porządku, płyty takiej samej niestety nie mam na części, więc podmianka nie jest możliwa.

Olałem TPM i lapek wrócił do klienta, ale niestety po miesiącu wrócił z reklamacją :cry:
HDD nie czyta w ogóle, CDROM nie czyta, zawiechy na około minutę na ekranie testowym BIOSu...
Chyba znienawidzę wszystkie lapki HP ;)

Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez Google Adsense [BOT] 19 lipca 2010, 00:52