• Usuwanie oparów lutowniczych

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Usuwanie oparów lutowniczych

by slawnet 16 August 2011, 20:24
Podczas prac lutowniczych z układami bga wydziela się dużo szkodliwych substancji, które powinny być usuwane z pomieszczenia w którym pracujemy. Moje pytanie, jak macie to rozwiązane w swoich miejscach pracy?
Myślałem o zakupie pochłaniacza oparów lutowniczych Quick 6102 lub 6101, lecz zastanawiam się, czy umiejscowienie wlotu rury w najbliższym sąsiedztwie stacji bga, nie będzie miało złego wpływu na przebiegający proces ( duże ssanie-ruch powietrza ).
Proszę przedstawcie swoje rozwiązania.

Re: Usuwanie oparów lutowniczych

by Google Adsense [BOT] 16 August 2011, 20:24

#2 Re: Usuwanie oparów lutowniczych

by hanomag 16 August 2011, 21:35
Kuchenny pochłaniacz oparów powinien wystarczyć i nie sądzę, aby miał wpływ na przebieg procesu. Ciąg powietrza okapu umieszczony odpowiednio wysoko nie ma wystarczającego zasięgu, aby dosięgnąć do maszyny, opary unoszą się do góry i dopiero na odpowiedniej wysokości są wyciągane. Myślę, że większy wpływ na proces ma oddychanie w pobliżu maszyny.

#3 Re: Usuwanie oparów lutowniczych

by R2D2 16 August 2011, 22:50
W swoim warsztacie buduję centralny odciąg spalin.
W tej chwili mam podłączone stanowisko pracy rurą spiro Fi100, ale będę dołączał wyciąg znad stacji oraz w przyszłości drugie stanowisko.
Problemem w standardowym odciągu ( tzw. okap ) jest to że nie ma możliwości filtrowania powietrza.
Bez filtrowania musimy czynnik pochłaniany transportować na zewnątrz co np. w lato nie stanowi problemu.
Jednak zimą w silne mrozy nie wyobrażam sobie włączenia systemu z wyciągiem na zewnątrz , chyba że mamy ogrzewanie za darmo .
W odciągu zamontowałem turbinę 3-fazową o wydajności około 600m3/h.
Turbina jest zamontowana na skrzyni do której wchodzi rura spiro , w skrzyni będę montował filtr z włókniny filtracyjnej oraz drugi z węglem aktywowanym.
Gotowe urządzania są drogie ,a filtry do nich są horrendalnie drogie. Są to urządzenia sprzedawane jak drukarki atramentowe ,a zarabia się na filtrach.
Przed zakupem gotowego urządzenia trzeba dokładnie zapoznać się ze specyfikacją ponieważ często urządzenie jest wycenione w konfiguracji podstawowej np. z filtrami wstępnymi ,a za filtr główny i wkład węglowy trzeba jeszcze dopłacić.

#4 Re: Usuwanie oparów lutowniczych

by Macpod 17 August 2011, 07:16
Zależy jaki okap chce się używać, są takie, które nie mają odciągu na zewnątrz, to mają miejsca na filtry. Takie filtry można bez problemu kupić bardzo tanio w większych kawałkach do wycięcia.

#5 Re: Usuwanie oparów lutowniczych

by R2D2 17 August 2011, 07:44
Oczywiście są z obiegiem zamkniętym.
Nie wiem tylko do jakiej wielkości cząsteczek zaprojektowane są filtry tego ustrojstwa i czy taki filtr
będzie działał przy oparach z topników.
W kuchni raczej chodzi o wychwycenie zapachu i pary wodnej niż dymu więc większość takich filtrów zawiera węgiel aktywowany.

Link do strony wellera z opisem działania oraz wielkości cząstek LINK

Re: Usuwanie oparów lutowniczych

by Google Adsense [BOT] 17 August 2011, 07:44
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).