• Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

by DaCoPL 6 August 2011, 12:17
Witam.

Niniejszym tematem chciałbym rozpocząć wątek problemu z jakim ja się często spotykam. Laptop nie działa w ogóle, lub po części nie działa i na chipie lub gdzieś na płycie na jakimś elemencie mam zwarcie. Nie wiem czy czasem to zwarcie nie powinno być w tym miejscu.

Zwarcie = zwarty element elektroniczny (np. kondensator), mający mniej niż 3 ohmy rezystancji (raczej mniejsze rezystancje elementów nie zdarzają się w laptopach, jeśli nie liczymy na przykład cewek)

Zapytanie o zwarcie mogłoby wyglądać tak:

Laptop: MSI PR211 MS-1224
Płyta główna: MS-1224 MS-12241
Element na którym występuje zwarcie: AMD RADEON IGP 216-0674026
Zdjęcie zwartego elementu:
Image
Opis zwarcia: pełne zwarcie 0ohm na kondensatorze obok rdzenia układu.
Pytanie: Czy to zwarcie powinno tu występować jeśli nie ma zewnętrznej grafiki?

Szczerze powiem, że powyższa płyta, zwarcie i pytanie jest aktualne więc bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.

Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

by Google Adsense [BOT] 6 August 2011, 12:17

#2 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

by R2D2 6 August 2011, 17:33
Mam płytę od jakiegoś HP (uszkodzona) z tym radkiem bez zewnętrznej grafiki.
płyta z tego co pamiętam mrugała : Blink: 5 - Caps Lock/Num Lock System board General system board failure
Na wskazanym kondensatorze mierzę 30mOhm

#3 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

by adam1114 6 August 2011, 22:18
Witam,

na w 100 % nowym w/w układzie z DC 1010 mam 98kohm i powoli rośnie.
Układ wylutowany.

#4 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

by DaCoPL 8 August 2011, 07:48
Ok. Dziękuję. Najprawdopodobniej w jakiś sposób jeden ze slotów RAM jest uszkodzony, ponieważ gdy jest włożona pamięć do niego laptop się nie uruchamia.

#5 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

by R2D2 8 August 2011, 08:31
Wymontowałem właśnie układ z płyty i zwarcia nie ma , rezystancja ok 300KΩ.
Więc wygląda na to że jest to jakieś wejście konfiguracyjne.

#6 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

by pijan4 8 August 2011, 10:42
DaCoPL wrote:Ok. Dziękuję. Najprawdopodobniej w jakiś sposób jeden ze slotów RAM jest uszkodzony, ponieważ gdy jest włożona pamięć do niego laptop się nie uruchamia.

Podmień procesor.

#7 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

by DaCoPL 8 August 2011, 10:53
Problem mojego sprzętu zakończmy. Laptopa przywiozła Pani, która przyjechała do rodziny 600km i chciała szybkiej diagnozy/naprawy. Więc na szybko zrobiłem. Co tam dalej będzie się działo nie wiem. Chciałem tylko się poinformować czy to zwarcie ma być czy nie.

Pozdrawiam i proszę o dalsze pytania dotyczące zwarć

#8 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

by pocinas 9 August 2011, 02:08
Zainteresowałem się tym postem ponieważ sam borykam się z tym chipem 216-0674026 w Acerku Aspire 5535
Co do Owego Kondensatorka to on ma prawo mieć zwarcie w ukłaadzie jak i do Masy.

Mam taki wylutowany też więc przemierzyłem obydwa piny jego i górny sygnał idzie na Pady AE10, AD10, AC10, AB10, AA11, Y11 które według schematu "Acer Aspire 5235 5535 - Wistron Cathedral Peak 2A" są to VDD_MEM (foto 1)

Image

A zaś dolny sygnał kondensatora idą do padów A2, B1, D3 i reszta (foto 2)

Image