• HP G6000 No TPM or TPM has problem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez gathor 10 lipca 2010, 18:24
Witam. Dostałem do serwisu lapka jak w opisie, problem polega na tym, że przy uruchamianiu wyskakuje:
No TPM or TPM problem.
Następnie po odczekaniu jakiś 30sek. lapek ładuje windowsa i pojawia się kolejny problem, pod windowsem nie działa CDROM, nie ma w ogóle zasilania, a pod biosem działa dobrze (idzie z niego bootowac). Rozkładam ręce już nad nim, może wy mi pomożecie?

Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez Google Adsense [BOT] 10 lipca 2010, 18:24

#3 Re: HP G6000

przez gathor 10 lipca 2010, 19:41
Zapoznałem się z tym artykułem już wcześniej, jednak nie ma w nim jakiejkolwiek wzmianki apropos problemów z tymi układami. Sama zasada działania nie pomoże mi rozwiązać problemu z tym laptopem.
Mimo, iż TPM ma za zadanie chronić dane, dostęp do dysku wciąż mam... System startuje normalnie, nie mam natomiast możliwości zrobić czegokolwiek z CDROMem i to jest dla mnie dziwne... zwłaszcza że CDROM działa w DOSie, a nie działa pod windowsem, a TPM uruchamia się jeszcze przed BIOSem. Jak się więc ma ten link do mojego problemu?

#4 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez Vogelek23 11 lipca 2010, 18:06
Wciśnij przy uruchamianiu komputera (ekran BIOS) klawisz F10 i sprawdź efekt po ponownym restarcie.

#5 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez gathor 12 lipca 2010, 06:35
Sprawdzałem już reakcję po wejściu do BIOSa, nawet wgrywałem starszą wersje, oraz najnowszą dostępną dla tego laptopa. Nic nie pomogło.

#6 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez michallus 12 lipca 2010, 10:44
Podaj oznaczanie płyty.

Miałem przypadek że winowajca był MCP -po wymianie problem ustąpił.

#7 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez gathor 12 lipca 2010, 11:28
Płyta:
DA0AT1MB8H0
REV:H
Mój dziwny boss chce przelutować południe i myśli że toś mu da :mrgreen:

#8 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez michallus 12 lipca 2010, 11:34
No to na tej płycie jest jeden mostek: MCP

Jednak poczekałbym na opinie innych, sam jestem ciekaw w jakim stopniu MCP wpływa na TPM.

#9 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez gathor 12 lipca 2010, 11:40
Z tym czekaniem to mam właśnie problem:( Lapek leży i czeka w kolejce już prawie tydzień, a najgorsze jest to, że mój szef, który niby ze mną razem pracuje zawsze widzi winę w mostku południowym, ewentualnie w grafice i cała najgorsza robota spada na mnie i już się nie wyrabiam, a terminu gonią :(

#10 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez michallus 12 lipca 2010, 11:58
Profesjonalizm :-)

Jeżeli chcesz ruszać MCP to proponuję wymianę na nowy.
Można tez przekulkować układ, jednak nie będzie to trwała naprawa.

Nie chcę się powtarzać, ale jeżeli nie chcesz nic popsuć to poczekaj na wypowiedzi innych.

#11 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez gathor 12 lipca 2010, 12:06
Na razie nic nie ruszam, walczę z przekulkowaniem GPU w HP DV9000 i zwlekam szefa jak najdłużej. Sam chcę poznać wypowiedzi innych, szczerze powiem, że taki przypadek trafił do mnie pierwszy raz.

#12 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez Vogelek23 12 lipca 2010, 15:40
gathor napisał(a):Sprawdzałem już reakcję po wejściu do BIOSa, nawet wgrywałem starszą wersje, oraz najnowszą dostępną dla tego laptopa. Nic nie pomogło.

Zapomniało mi się, że F10 w HP służy do wejścia w BIOS...
Jednak ostatnio (po wejściu do ustawień BIOS i restarcie komputera) wyświetlił mi się komunikat o deaktywacji TPM właśnie za pomocą tego klawisza (F10), stąd moja sugestia.

#13 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez gathor 12 lipca 2010, 16:06
Ok. Wiec zadzwoniłem do klientki i wypytałem się jej w jaki sposób doszło do tego komunikatu. Jak sie okazało odkupiła tego lapka z jakieś firmy. Na początku ponoć wszystko było dobrze i samo się tak stało.
Jednak jeśli myślę dobrze (a szczerze powiem, że o układach TPS do przedwczoraj nie miałem zielonego pojęcia) TPS odpowiedzialny jest za ochronę danych w komputerze... Skoro był o wcześniej komputer pracujący w jakieś firmie, na 100% był on zabezpieczony hasłami, ale gdzie dążą moje myśli... Skoro był on zabezpieczony, czy możliwe jest żeby ktoś taki chip przeprogramował, lub zresetował i teraz wymaga on ponownego wprowadzenia jakiś danych?
Z tego co znalazłem nawet na stronie Microsoftu, udostępniają oni narzędzia (czyt. aplikacje) do naprawy TPS, ale nie wiem czy to pomoże w moim przypadku? Jakoś nie wierzę, że można zrobić cokolwiek z tym problemem z poziomu Windy.
Aha jeszcze jedno pytanie. Który to chip jest odpowiedzialny za TPM w tym laptopie? Moze po prostu zszedł jakiś element w jego okolicy...
Sorki za ilość pytań, ale na prawdę nie mam juz pomysłów.

#14 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez jaxnet 12 lipca 2010, 16:28
TPM bym olal, mialem niedawno na blacie dv6000, ktorego klient na alledrogo kupil za "dobre pieniadze". ODD zachowywal sie tak samo jak w Twoim przypadku, a na TPM nie zwrocilem uwagi.
Wymiana MCP67 zalatwila sprawe.
Jesli w BIOS wlaczysz Fullscreen Logo, nie zobaczysz nawet komunikatu o TPM, komp po prostu zatrzyma sie na chwile i ruszy dalej - a to czesto objaw problemow z mostem

#15 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez gathor 12 lipca 2010, 16:35
Więc sprawa TPM "powiedzmy", że jest załatwiona, ale pozostaje pytanie:
Dla czego CDROM działa w DOSie a pod Windą nie ma nawet zasilania?

#16 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem  [ROZWIĄZANY]

przez michallus 12 lipca 2010, 16:48
Wymień MCP i zdaj relację.

#17 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez gathor 12 lipca 2010, 17:03
Ok. Zabieram się do wymiany MCP. Zobaczymy jaki efekt to przyniesie.

-- poniedziałek, 12 lipca 2010, 17:01 --

Ok. Po wymianie MCP CDROM działa dobrze, problem z TCP nie zniknął ale już to olałem. W końcu nie za to klient płaci ;)

#18 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez delp 13 lipca 2010, 10:27
TPM standardowo nie występuje w dv6000.

#19 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez gathor 13 lipca 2010, 11:36
Więc tak. Po złożeniu lapka, i odpaleniu windy, sparawa wygląda następująco:
Lapek działa dobrze, z jednym wyjątkiem... Nie ładuje baterii, chociaż w windzie pokazuje inaczej.
Teraz zabieram się do szukania usterki.

#20 Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez michallus 13 lipca 2010, 14:30
delp napisał(a):TPM standardowo nie występuje w dv6000.

Niestety muszę wyprowadzić kolegę z błędu.

To jest platforma AT1 a na niej występuje TPM a dokładniej SLB9635 (U38)

Re: HP G6000 No TPM or TPM has problem

przez Google Adsense [BOT] 13 lipca 2010, 14:30