• MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez slayne 5 sierpnia 2011, 21:16
Witam

Mam następujący problem.

Mam uszkodzonego MSI EX600. Padła w nim najprawdopodobniej grafika bo jest tam 8600. Objawy były takie, że po włączeniu ekran się delikatnie podświetlał i jakieś takie niebieskawe pionowe pasy były ale nie na całym ekranie. Po chwili znikały. Na złączu zewnętrznym na monitorze też nic nie było widać i dysk nie pracował więc system raczej się nie ładował. Jako, że naprawa takiej grafiki to droższa sprawa i czytałem, że nie zawsze podziała długo postanowiłem poszukać płyty do tego laptopa ale ze zintegrowaną grafą. Udało mi się znaleźć płytę o modelu MSI-163C od modelu VR601. Wszystko ładnie pasuje ale na matrycy nie ma podświetlenia. Widać obraz jak jest jakieś jasne tło i jak się pod kątem popatrzy, ale matryca nie świeci. Na zewnętrznym monitorze wszystko ok. Płyta kupiona na znanym serwisie aukcyjnym. Sprzedający napisał, że sprzedaje części bo po uderzeniu gdzieś kantem laptopa padła matryca i chce go na części rozsprzedać. Czy możliwe jest że to, że podświetlenie nie działa to może być wina płyty i że jednak w tym laptopie nie padła matryca tylko płyta?

Jak znaleźć usterkę? Co i gdzie zmierzyć?

Dysponuję jedynie miernikiem. Mam też dostęp do stacji lutowniczej YIHUA 852D+.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Krzysztof

Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez Google Adsense [BOT] 5 sierpnia 2011, 21:16

#2 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez DjDave 6 sierpnia 2011, 10:17
W pierwszej kolejności sprawdź bezpiecznik na inwerterze. Potem zmierz czy dochodzi do niego napięcie (przeważnie 19V). Jeżeli tak sprawdź czy dochodzą sygnały sterujące (przeważnie 3,3V). Jeżeli któryś pomiar się nie zgadza, napisz, będziemy dalej pomagać.

#3 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez slayne 8 sierpnia 2011, 22:39
Oto jaki mam inwerter.

Obrazek

Obrazek

Bezpiecznik to ten biały element z oznaczeniem G zaraz przy wejściu. Jeśli tak to jest na nim przejście.

Co do napięć to do inwertera dochodzi 6 przewodów.
Nie wiedziałem pomiędzy którymi mierzyć więc pomierzyłem pomiędzy każdą możliwą parą. A może miałem mierzyć względem masy? Dopiero się uczę więc proszę o wyrozumiałość.

Obrazek

Oznaczyłem sobie przewody od 1 do 6 od lewej do prawej.

1-2 - 0V
1-3 - 2,10V
1-4 - 1,09V
1-5 - 2,12V
1-6 - 2,12V

2-3 - 2,10V
2-4 - 1,09V
2-5 - 2,12V
2-6 - 2,12V

3-4 - 1,00V
3-5 - 0,02V
3-6 - 0,02V

4-5 - 1,02V
4-6 - 1,02V

5-6 - 0V

Jeśli nie tak miałem mierzyć to proszę o instrukcję.

Mam jeszcze takie pytanie.

Dlaczego nie można dotykać tej białej folii co jest na lewej stronie matrycy na górze. Mam kilka laptopów rozebranych i na każdej matrycy jest napisane, żeby nie dotykać. Co może się stać?

#4 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez DjDave 9 sierpnia 2011, 19:39
Napięcia miały być mierzone względem masy ale ewidentnie widać że brakuje zasilania inwertera. Poszukaj bezpiecznika na płycie gdzieś koło gniazda LCD.
Niezbyt to widać na zdjęciach, ale jeżeli czerwony przewód idzie do bezpiecznika to właśnie nim powinno iść zasilanie i od tego pinu szukaj bezpiecznika na płycie.
Co do "Don't touch" są tam połączenia sygnałowe do każdej ze ścieżek matrycy (jest ich tyle jaka jest rozdzielczość). nie należy ich dotykać dlatego że są bardzo małe i delikatne, aczkolwiek dotknięcie nie oznacza od razu uszkodzenia matrycy.

#5 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez Usunięty Użytkownik 597 9 sierpnia 2011, 21:11
Brak napięcia sterującego i zasilania invertera.

#6 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez slayne 10 sierpnia 2011, 22:05
Nie znalazłem bezpiecznika natomiast znalazłem element oznaczony L1 będący na tym pinie od czerwonego przewodu i jest fizycznie uszkodzony. W pobliży gniazda ani dalej nie znalazłem żadnego elementu oznaczonego jako F bo jeśli dobrze rozumiem F jak Fuse oznacza bezpieczniki. Jest jeden oznaczony F1 niedaleko wejścia od zasilacza ale jest przejście.

Obrazek

ps. Dysponuje może ktoś schematem tej płyty?

#7 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez Usunięty Użytkownik 402 10 sierpnia 2011, 23:48
Wymień L1- dławik 0Ω

#8 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez slayne 11 sierpnia 2011, 00:17
Ok.

Jako, że to moja pierwsza naprawa to nie dysponuję takim elementem. Sukcesywnie będę zaopatrywał się w zapasowe elementy. Czy takie dławiki często padają? Kupić sobie kilka sztuk? Jutro będę w większym mieście gdzie jest dobrze wyposażony sklep elektroniczny. Jak wezmę płytę i pokaże jaki element potrzebuję i powiem, że jest to dławik 0 ohm to powinno wystarczyć?
A jaka powinna być indukcyjność?

ps. Jakie zadanie ma taki dławik i dlaczego mógł się tak uszkodzić jak na zdjęciu?

Czy jego wymiana powinna rozwiązać problem?

#9 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez Usunięty Użytkownik 402 11 sierpnia 2011, 01:40
Teoretycznie można zastosować i rezystor 0Ω czy zworę z cyny lecz jak był dławik to niech pozostanie, jest powszechnie stosowany w komputerach, więc znalezienie na jakiejś płytce komputerowej nie powinno sprawić problemu.

Element uszkadza się szczególnie w przypadku uszkodzeń taśmy połączeniowej matrycy czy inwertera.
Nie jest to element uszkadzający się często.

#10 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez slayne 11 sierpnia 2011, 13:19
Oglądałem jeszcze dokładnie płytę i znalazłem jeszcze jeden uszkodzony element. Oznaczony jako PL11. Niedaleko gniazda procesora i bezpiecznika F1

Widać na fotce.

Obrazek

Czy jego w ogóle da się przelutować dysponując stacją z hotairem i kolbą czy nie bardzo. Bo widzę, że pod spodem ma jakieś nóżki.

A sprzedający zarzekał się, że płyta sprawna jest.

#11 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez Usunięty Użytkownik 402 11 sierpnia 2011, 13:39
Skoro masz starą płytę to nic nie stoi na przeszkodzie by uszkodzone elementy wymienić. Da się to zrobić za pomocą hot air.

#12 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez DjDave 11 sierpnia 2011, 22:40
To że ferryt pękł nie do końca oznacza że dławik jest uszkodzony, co najwyżej zmieniła się nieco jego indukcyjność. Jeżeli ma przewodność kilku Ω możesz go zostawić. No chyba że masz taki to wymień.

#13 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez slayne 23 sierpnia 2011, 20:02
Przepraszam za taką przerwę w kontynuowaniu wątku ale nie było mnie.

Ten dławik co jest pęknięty ferryt przewodzi i jest około 1 Ω więc na razie zostawiam.

Na razie zrobiłem zworę zamiast tego dławika L1 co był pęknięty.

Teraz napięcia wchodzące na inwerter kształtują się następująco. Tym razem mierzone względem masy. Mam nadzieję że jako masę mogę brać powiedzmy obudowę gniazda od wyjścia monitorowego czy gdzie szukać masy?

W każdym bądź razie mam teraz takie napięcia:
1 - 19,06
2 - 19,06
3 - 0,02
4 - zmienia się podczas regulacji jasności matrycy od 0,00 przy minimalnej jasności do 3,24 przy maksymalnej jasności matrycy
5 - 0,00
6 - 0,00

Rozumiem, że na 3,5,6 powinny też być jakieś napięcia czy nie?

#14 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez Usunięty Użytkownik 402 23 sierpnia 2011, 20:07
Widać że brak jest sygnału z czujnika zamykania klapy, czy jak ,,zamkniesz " ekran to napięcie na nodze 4 też zanika?
Pomoże to zweryfikować czy czujnik działa.

#15 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez slayne 23 sierpnia 2011, 20:28
Mam wszystko porozkładane więc nie mogłem uzyć za bardzo klapy więc musiałem się posiłkować zewnętrznym magnesem żeby czujnik zadziałał.

Po przysunięciu magnesu do czujnika laptop przechodzi w stan wstrzymania ale napięcie na 4 pinie się nie zmienia. I w tym czasie na innych pinach też nie ma zmian.

#16 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez DjDave 23 sierpnia 2011, 20:48
Na jednej z nóg (prawdopodobnie 3) powinien być sygnał załączania inwertera (3,3V lub 5V). Wymień KBC.

#17 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez psssik 23 sierpnia 2011, 21:50
Tu masz rozpisane wyprowadzenia złącza inwertera.
Obrazek

#18 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez slayne 24 sierpnia 2011, 15:03
Gdzie szukać tego KBC? Jak wygląda?

Widzę, że na forum dostępny jest schemat ale nie mogę go pobrać bo mam za małą ilość punktów.
Moja płyta to MS-16371 ver 1.0 https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=6&t=2870&hilit=16371

Wg powyższego rysunku złącza inwertera wygląda na to, że brakuje tego LI-ON. A gdzie to dalej idzie? Bo znalazłem na swojej płycie R261 ale to są tylko punkty lutownicze i przerwa i nic tam nie ma a mierząc od nóżki nr 4 inwertera do masy mam 390 Ω tak samo jak pomiędzy tymi punktami lutowniczymi.

#19 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez Usunięty Użytkownik 402 24 sierpnia 2011, 15:11
Obrazek

#20 Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez slayne 30 sierpnia 2011, 13:46
Wg. powyższego schematu pomierzyłem napięcia i wygląda, że uszkodzona jest bramka ta po prawej stronie co ma wyjście na 6 pinie i jest to ten brakujący sygnał LI-ON. Jeśli dobrze rozumiem to bramka AND po podaniu na obydwa wejścia napięcia powinna dać napięcie na wyjściu a tu na wyjściu podaje 0,02 a na wejściach jest 3,17 i 3,15.

Napięcia są następujące:
pin 1 - 3,26
pin 2 - 3,24
pin 3 - 3,17
pin 4 - 3,17
pin 5 - 3,15
pin 6 - 0,02
pin 7 - masa
pin 8-13 - 0
pin 14 - 3,19

Czy mogę jakoś bez wymiany tego układu podać napięcie na ten 6 pin, żeby sprawdzić czy podświetlenie się zapali? Jeśli tak to skąd? Czy np z pinu nr 5 można? A może lepiej z pinu nr 1?

Re: MSI EX600 -brak podświetlenia po wymianie płyty głownej na płytę z innego modelu

przez Google Adsense [BOT] 30 sierpnia 2011, 13:46