• Pasta lutownicza - solder paste

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Pasta lutownicza - solder paste

by Macpod 5 August 2011, 18:38
Czy używają Koledzy pasty lutowniczej, jak tak to jakiej firmy i jaka jest jej cena? Używa ktoś może zamiennie do reballingu zamiast kulek?

Re: Pasta lutownicza - solder paste

by Google Adsense [BOT] 5 August 2011, 18:38

#3 Re: Pasta lutownicza - solder paste

by Macpod 5 August 2011, 19:35
Chyba Kolega nie bardzo mnie zrozumiał;) Chodzi mi o pastę do lutowania, nie topnik. Łopatologicznie - cynę w paście:)

#4 Re: Pasta lutownicza - solder paste

by willyvmm 5 August 2011, 19:46
Kolega chyba jednak nie przeczytał podanych linków, albo przeczytał bez zrozumienia.

#5 Re: Pasta lutownicza - solder paste

by digix 5 August 2011, 19:47
Warton Microprint P2004 jedna z lepszych past z którymi miałem do czynienia.

#6 Re: Pasta lutownicza - solder paste

by Cyb0rg 5 August 2011, 19:50
Dodam, że używałem swego czasu o ile dobrze pamiętam - Amtecha NC-223 ASM, jakość była zadowalająca.

#7 Re: Pasta lutownicza - solder paste

by marcinek 5 August 2011, 20:25
Cyb0rg wrote:Dodam że używałem swego czasu o ile dobrze pamiętam - Amtecha NC-223 ASM, jakość była zadowalająca.

Koledzy zwracali uwagę na TEMAT wątku. Nie pisz o topnikach, a o pastach "cyna w żelu".

A tak swoją drogą o microprint słyszałem. Cena nie jest niska. Jak się to przenosi na wydajność kolego digix?

#8 Re: Pasta lutownicza - solder paste

by Cyb0rg 5 August 2011, 20:41
marcinek wrote:
Cyb0rg wrote:Dodam że używałem swego czasu o ile dobrze pamiętam - Amtecha NC-223 ASM, jakość była zadowalająca.

Koledzy zwracali uwagę na TEMAT wątku. Nie pisz o topnikach , a o pastach "cyna w żelu"

A od kiedy Amtech NC-223 ASM - jest topnikiem?
Foto dla jasności sytuacji dokonałem przed chwilą:

Image

jeszcze dokumentacja do tego, choć chyba niepotrzebna (a może się przyda bo są podane profile grzania): http://www.hestore.hu/files/NC-223-ASM-1.pdf

#9 Re: Pasta lutownicza - solder paste

by marcinek 5 August 2011, 21:33
Cyb0rg - Przepraszam.

I jak z używaniem tej pasty ?

Jedynie pisałem, że słyszałem tzn. na youtube.
Nadaje się pewnie do poprawy rebalingu.
Stawiałeś na tym małe smd i większe typu KBC?

#10 Re: Pasta lutownicza - solder paste

by Cyb0rg 5 August 2011, 21:42
Nie ma za co przepraszać, jak i nie ma się na co obrażać ;)

Do jakieś drobnicy to wtedy stosowałem, pasta zabytkowa - już dawno po terminie, ale mam sporą zamrażarkę to się uchowała :D

#11 Re: Pasta lutownicza - solder paste

by Macpod 6 August 2011, 11:21
Chciałem się spytać kto co używa;) Ja mam pastę Multicore 96sc lf300, opakowanie 500g, bezołowiowa. Lutuje się moim zdaniem bardzo dobrze. "Działa" jak na filmiku : http://www.youtube.com/watch?v=7Jydm-9iL-g .
Jakby był ktoś zainteresowany to mogę wysłać do paru osób z forum próbki, a jak się spodoba to załatwić całe pudełko(500g) dużo taniej, jedyny mankament to data do stycznia tego roku, jednak ja nie czuje żadnej różnicy:)
Dane do wysyłki proszę wysłać na PW, zastrzegam, że wyślę tylko do paru osób(5-10).

#12 Re: Pasta lutownicza - solder paste

by marcinek 6 August 2011, 12:22
To jest pasta bezołowiowa?

Korzystasz z niej do SMD na codzień?

#13 Re: Pasta lutownicza - solder paste

by Macpod 6 August 2011, 12:25
Pasta bezołowiowa, mam ją od niedawna, więc nie mogę powiedzieć, że na co dzień z niej korzystam, ale od jakiegoś czasu wypróbowuje ją na różnego rodzaju sprzęcie. Mi się bardzo spodobało jak kość bios (soic8) położyłem, po chwili zobaczyłem, że przesunięta jest o 1 mm w lewo, ale po chwili jak pasta zaczęła zmieniać się w cynę kostka idealnie się wyrównała:)

#14 Re: Pasta lutownicza - solder paste

by Macpod 7 August 2011, 12:46
Jeśli ktoś jeszcze jest zainteresowany próbką pasty to proszę podać dane do wysyłki na PW. Zgłoszenia przyjmuję do jutra do 12, po czym wysyłam próbki do chętnych.

Re: Pasta lutownicza - solder paste

by Google Adsense [BOT] 7 August 2011, 12:46
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).