• HP NX7400 problem z instalacją WIN XP / WIN 7 wiesza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP NX7400 problem z instalacją WIN XP / WIN 7 wiesza się

przez quatro30 4 lipca 2011, 22:08
Witam,

Mam mianowicie problem z HP nx7400, nie da się zainstalować na nim systemu. Wymieniony został dysk na nowy, podmieniana pamięć na inną, oraz napęd został podłączony od innego sprawnego notebooka.
Procesor także podmieniałem i jest to samo.

Podczas bootowania z płytki z instalacją windowsa XP, odpala instalator ładuje i zwiesza się w momencie kiedy ma sie już pokazać menu instalatora (jest czarny ekran i kreseczka w lewym górnym rogu mruga).

Gdy włożę płytę instalacyjną Windowsa 7, bootuje się instalator i zawiesza się na napisie Trwa uruchamianie instalatora Windows (te piłeczki graficzne nad napisem zwieszają się).

I tak się dzieje z dyskiem oraz bez dysku twardego.

Notebook ma zintegrowaną grafikę w północnym intelu.

Jak myślicie czy reballing południowego pomoże ??? Czy w tym modelu notebook podczas startu powinien zakręcić wentylatorem na wyższych obrotach ?? Bo z tego co zauważyłem wentylator nie przyspiesza i chodzi cały czas ze stałą prędkością cichutko... (czysty radiator, nowa pasta).

Dzięki z góry za pomoc.

Re: HP NX7400 problem z instalacją WIN XP / WIN 7 wiesza się

przez Google Adsense [BOT] 4 lipca 2011, 22:08

#2 Re: HP NX7400 problem z instalacją WIN XP / WIN 7 wiesza się

przez Usunięty Użytkownik 402 4 lipca 2011, 22:31
Proponuję zacząć od południa, to podstawa w tym modelu.

#3 Re: HP NX7400 problem z instalacją WIN XP / WIN 7 wiesza się

przez quatro30 10 lipca 2011, 18:05
Zrobiłem reballing południa. I nic się nie zmieniło. Postanowiłem więc szukać. I okazało się że po wypięciu karty WIFI INTEL 3945ABG notebook normalnie zaczyna pracować. Próbowałem włożyć inne karty to albo krzyczy że not support albo wogóle nie wykrywa kart WIFI. Próbowałem również inną karte 3945ABG wkładać, ale po zainstalowaniu Windowsa XP bez karty, system przy odpalaniu z kartą 3945ABG się zawiesza.

Co ciekawe zauważyłem iż jak niema karty to podczas włączania widnieje logo Dual Core, a jak jest karta WIFI włożona to pojawia się logo Intel Centrino.. czemu się tak dzieje ???

Notebook bez karty chodzi, ale brak wifi to jednak duże utrudnienie, myślałem że jest to wina gniazda, ale jak rozróżnia i informuje o kartach nie obsługiwanych to raczej gniazdo jest OK.

#4 Re: HP NX7400 problem z instalacją WIN XP / WIN 7 wiesza się

przez willyvmm 10 lipca 2011, 18:24
Ja bym najpierw bios przeprogramował żeby mieć pewność.

#5 Re: HP NX7400 problem z instalacją WIN XP / WIN 7 wiesza się

przez quatro30 10 lipca 2011, 18:59
Przeprogramowałem BIOS. Była zainstalowana najnowsza wersja. Wgrałem ją ponownie, i dalej jest tak samo. Postanowiłem wgrać pierwszą wersje z 2006r. i jest to samo. Z kartą WIFI instalator windowsa się nie ładuje, a po zainstalowaniu bez karty i włożeniu też się wiesza podczas ładowania. Czy mostek południowy jest odpowiedzialny za złącze MINI PCI i karte WIFI ???

#6 Re: HP NX7400 problem z instalacją WIN XP / WIN 7 wiesza się

przez fejo 10 lipca 2011, 19:27
quatro30 napisał(a):Czy mostek południowy jest odpowiedzialny za złącze MINI PCI i karte WIFI ???

Tak jest odpowiedzialny, karta łączy się z południem magistralą PCI_EXPRESS.
Z mojej strony proponuję podmienić południe.
Kawałek schematu ze złączem.
Obrazek

#7 Re: HP NX7400 problem z instalacją WIN XP / WIN 7 wiesza się

przez wrdom 30 lipca 2011, 23:40
Nie zmieniaj na razie SB, jeśli wifi intela jest OK, powinien pasować. W/g dokumentacji HP NX7400 obsługuje moduły Intel PRO/Wireless 3945 lub Intel WiFi Link 4965. Najnowszy bios ma jeszcze opcje poprawki obsługi wlan.
Jeśli prosety nie będą działały, spróbuj broadcoma. Sterownik jest uniwersalny i zawiera dane do obsługi (i wykrywania) wielu modeli 802 b/g. Np Broadcom 4322 a/b/g/n.
W DV2000 (compaq v3000) jest podobny problem, skutkuje tylko odnalezienie odpowiedniego modułu. Nieraz metodą prób i błędów.
W Toshibie A200 często występuje brak bootowania laptopa, gdy wpięta jest - akurat typowa dla modelu karta wifi. Jedyne wyjście usunąć ją. Przekonałem się o tym w praktyce, a potwierdził ten fakt kolega pracujący w serwisie toshiby.

Jeszcze jedno można zrobić. Próba edycji biosu z wpisaniem innej, posiadanej karty. Ale tego nie praktykowałem, wiem to z forum kolegów Rosjan.

#8 Re: HP NX7400 problem z instalacją WIN XP / WIN 7 wiesza się

przez pietrekzad 31 lipca 2011, 20:32
Ostatnio miałem identyczny problem przy nx7300 czyli to samo.
Przy włożonej karcie WiFi w momencie ładowania systemu (Vista) laptop się "wieszał". Karta oczywiście sprawna.
Po wyjęciu karty notebook uruchamiał się normalnie.
Wymiana południa NH82801GBM rozwiązała problem.
Też jestem za podstawieniem południa.

#9 Re: HP NX7400 problem z instalacją WIN XP / WIN 7 wiesza się

przez katar83 31 lipca 2011, 21:41
Zainstaluj ten bios i sprawdź inną kartę zanim zaczniesz rwać południe.(jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś)

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#10 Re: HP NX7400 problem z instalacją WIN XP / WIN 7 wiesza się

przez quatro30 31 lipca 2011, 22:11
Południe zmienione, notebook działa jak powinien.

Teraz mam drugiego NX7400, i problem polega na tym iż przyciski touchpada nie działają poprawnie oraz strzałki na klawiaturze. Odpalam notebooka, włącza się system. Klikam na ikonie lewym nie otwiera sie, klikne prawym robią się właściwości zaznaczonej ikony. Strzałki nie działają góra, dół, boki... Klawisz Windowsa nie wywołuje paska... Robie restart komputera, odpala sie system i wszystko wraca do normy i działa... A gdy wyłącze komputer całkowicie i włącze to jest znów problem z klawiaturą i przyciskami touchpada.. Dziś będe robić reballing, może pomoże.... Bios jest wgrany najnowszy, ustawienia default.

Re: HP NX7400 problem z instalacją WIN XP / WIN 7 wiesza się

przez Google Adsense [BOT] 31 lipca 2011, 22:11