• Rozlutownica do małego serwisu.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Rozlutownica do małego serwisu.

elkamel 29 Липня 2011, 12:56
Licząc na życzliwość i chęć podzielenia się doświadczeniem, chciałbym zapytać kolegów o rozsądną rozlutownicę.
Chodzi mi głównie o oczyszczanie z cyny po wyjęciu gniazda ładowania.
Mam problem z niamierzeniem konkretnych modeli i sprzedawców.
Chodzi o coś co nie uszkodzi pól lutowniczych, sporadycznie może się przydać i przy GSM.

Rozpiętość cen może powalić...

Re: Rozlutownica do małego serwisu.

Google Adsense [BOT] 29 Липня 2011, 12:56

#2 Re: Rozlutownica do małego serwisu.

marcinek 29 Липня 2011, 13:40
Z tańszych i najlepszych dla małego serwisu wersji to dobra plecionka i grot "kopyto".
Odsysacz i\lub igła 0,8 1,0 1,2 odpowiednio obcięta pozwala wejść w przelotkę w środek biorąc nóżkę.

#3 Re: Rozlutownica do małego serwisu.

katar83 29 Липня 2011, 13:59
Cynę z gniazd zasilania(zakładam że laptopowe), usuwa się przy pomocy porządnej lutownicy, wika i topnika. Ewentualnie robi się to z hotem w jednej ręce lub na podgrzewaczu. Rozlutownica nie jest niezbędna, chociaż w zależności od serwisu pewnie się przydaje. Poszukaj na forum, już gdzieś był o tym temat.

#4 Re: Rozlutownica do małego serwisu.

elkamel 31 Липня 2011, 22:45
Pewnie sedno tkwi w beznadziejności mojej plecionki. Chociaż i lutownica nadaje się do wymiany..
Rozlutownice na forum znalazłem takie lepsze od 1300 netto do 5 000 netto (PACE).
Ciekawi mnie taki CHINA zamiennik Xytronic LF8800ESD/XY426 Stacja lutująco-rozlutow. 100W
może ktoś już ma jakieś doświadczenia z tą firmą?

#5 Re: Rozlutownica do małego serwisu.

demeo 31 Липня 2011, 23:16
Witam,

Sam używałem rozlutownicy do demontazu gniazd, lecz nie było to zbytnio wygodne rozwiązanie, a do czyszczenia padów to dobra lutownica z płaskim grotem + topnik + wick + cyna PB. Kwestia wprawy, ale wszystko pięknie się czyści.

Co do demontażu gniazd to wg. mnie albo podgrzewacz + hot lub mój mały patent który opisałem tutaj:
https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?p=32117#p32117 Stosuję go z wielkim powodzeniem i wygodą przy gniazdach oraz przy wielu podobnych pracach.

--
pozdrawiam,
demeo

Re: Rozlutownica do małego serwisu.

Google Adsense [BOT] 31 Липня 2011, 23:16
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей