• Rozlutownica do małego serwisu.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Rozlutownica do małego serwisu.

by elkamel 29 July 2011, 12:56
Licząc na życzliwość i chęć podzielenia się doświadczeniem, chciałbym zapytać kolegów o rozsądną rozlutownicę.
Chodzi mi głównie o oczyszczanie z cyny po wyjęciu gniazda ładowania.
Mam problem z niamierzeniem konkretnych modeli i sprzedawców.
Chodzi o coś co nie uszkodzi pól lutowniczych, sporadycznie może się przydać i przy GSM.

Rozpiętość cen może powalić...

Re: Rozlutownica do małego serwisu.

by Google Adsense [BOT] 29 July 2011, 12:56

#2 Re: Rozlutownica do małego serwisu.

by marcinek 29 July 2011, 13:40
Z tańszych i najlepszych dla małego serwisu wersji to dobra plecionka i grot "kopyto".
Odsysacz i\lub igła 0,8 1,0 1,2 odpowiednio obcięta pozwala wejść w przelotkę w środek biorąc nóżkę.

#3 Re: Rozlutownica do małego serwisu.

by katar83 29 July 2011, 13:59
Cynę z gniazd zasilania(zakładam że laptopowe), usuwa się przy pomocy porządnej lutownicy, wika i topnika. Ewentualnie robi się to z hotem w jednej ręce lub na podgrzewaczu. Rozlutownica nie jest niezbędna, chociaż w zależności od serwisu pewnie się przydaje. Poszukaj na forum, już gdzieś był o tym temat.

#4 Re: Rozlutownica do małego serwisu.

by elkamel 31 July 2011, 22:45
Pewnie sedno tkwi w beznadziejności mojej plecionki. Chociaż i lutownica nadaje się do wymiany..
Rozlutownice na forum znalazłem takie lepsze od 1300 netto do 5 000 netto (PACE).
Ciekawi mnie taki CHINA zamiennik Xytronic LF8800ESD/XY426 Stacja lutująco-rozlutow. 100W
może ktoś już ma jakieś doświadczenia z tą firmą?

#5 Re: Rozlutownica do małego serwisu.

by demeo 31 July 2011, 23:16
Witam,

Sam używałem rozlutownicy do demontazu gniazd, lecz nie było to zbytnio wygodne rozwiązanie, a do czyszczenia padów to dobra lutownica z płaskim grotem + topnik + wick + cyna PB. Kwestia wprawy, ale wszystko pięknie się czyści.

Co do demontażu gniazd to wg. mnie albo podgrzewacz + hot lub mój mały patent który opisałem tutaj:
https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?p=32117#p32117 Stosuję go z wielkim powodzeniem i wygodą przy gniazdach oraz przy wielu podobnych pracach.

--
pozdrawiam,
demeo

Re: Rozlutownica do małego serwisu.

by Google Adsense [BOT] 31 July 2011, 23:16
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).