Witam, laptop działał prawidłowo. Wymieniłem procesor z LF80537 540 (celeron 1,86) na RH80536 750 (pentium 1,86). Po wymianie nie chciał się uruchomić (migała cały czas dioda), więc powróciłem do oryginału. Odpalił się, ale nie widzi HDD ani DVD. Jak wystartuję system z pendriva, to Hdd widzi prawidłowo, a DVD nie widzi w ogóle. Probowałem zmieniać w biosie z AHCI na IDE, ale nie pomaga. Wgrałem nowy bios i też to samo. Może ktoś miał podobny problem?
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Acer travelmate 5320 model MS2205, nie widzi napędów.
przez Google Adsense [BOT] • 27 czerwca 2011, 13:01
Skoro laptop się uruchamia, to pamięć ram działa, a uszkodzenie pamięci ram raczej nie spowoduje braku hdd czy dvd. Bios kolega też wgrał nowy, fakt po wgraniu zawsze należy przywrócić bios do ustawień domyślnych.
Prędzej bym obstawiał mechaniczne uszkodzenie podczas wyjmowania płyty, zerwane pady czy luty BGA.
--
pozdrawiam,
demeo
Prędzej bym obstawiał mechaniczne uszkodzenie podczas wyjmowania płyty, zerwane pady czy luty BGA.
--
pozdrawiam,
demeo
#4 Re: Acer travelmate 5320 model MS2205, nie widzi napędów.
przez feliks6666 • 27 czerwca 2011, 14:36
Dlaczego w takim razie nie chce bootować z HDD, a jak zabootuję z pena to HDD widzi i czyta prawidłowo. Jeszcze jedno zauważyłem, że jak fizycznie wyjmę napęd DVD, to w setup-ie:
ide0 model name:none
ide0 serial number:none
ide1 model name:nonea
ide1 serial number:none
atapi model name: toshiba mk80.......
jak włożę napęd DVD
Podstawiałem inny napęd DVD i tak samo.
Czy to jest prawidłowo?
ide1 model name:nonea
ide1 serial number:none
jak włożę napęd DVD
Podstawiałem inny napęd DVD i tak samo.
Czy to jest prawidłowo?
#6 Re: Acer travelmate 5320 model MS2205, nie widzi napędów.
przez feliks6666 • 27 czerwca 2011, 15:05
#10 Re: Acer travelmate 5320 model MS2205, nie widzi napędów.
przez feliks6666 • 27 czerwca 2011, 16:05
#12 Re: Acer travelmate 5320 model MS2205, nie widzi napędów.
przez feliks6666 • 27 czerwca 2011, 16:20
#13 Re: Acer travelmate 5320 model MS2205, nie widzi napędów.
przez feliks6666 • 24 lipca 2011, 10:45
Sprawdziłem na innym dysku jest tak samo. Wgrywałem trzy różne wersje BIOS-u i nic nie pomaga. Z tego co można wywnioskować to system źle identyfikuje napędy (przypominam że kontroler SATA działa bo jak zabootuję z pena to HDD czyta prawidłowo). HDD jest ATAPI a nie IDE0. DVD jest IDE1 ale nie może być ATAPI bo już jest na HDD. Może coś z IRQ się pozmieniało? Czy jest jakiś program do zmiany IRQ na poziomie BIOS-u?
#14 Re: Acer travelmate 5320 model MS2205, nie widzi napędów.
przez feliks6666 • 26 lipca 2011, 15:10
Miałem podobnego ACERA i porównałem wyniki z Everesta. Podstawowa różnica to że ten widzi jeden kontroler IDE na 14 przerwaniu a tamten dwa, druga różnica to że tamten pokazuje 3 kontrolery SATA a mój żadnego mimo że dysk SATA czyta. Mam jeszcze pytanie czy most północny (bo go wymieniałem) ma jakiś wpływ na kontrolery, czy tylko południowy? Drugie pytanie to czy zamiast NH82801HBM będzie poprawnie działał FW82801DBM?