• Brak ładowania baterii ASUS M50VM

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Brak ładowania baterii ASUS M50VM

przez twister844 25 lipca 2011, 21:07
Witam,
mam problem z laptopem Asusa M50VM.
Laptop nie ładuje baterii, kontrolka świeci na pomarańczowo nawet jak jest wyjęta bateria (w Windowsie wyświetla, że ładuje), po włożeniu baterii w systemie wykrywa baterię i niby wyświetla, że ją ładuje, ale bateria się nie ładuje. Posiadam drugi taki sam zasilacz oraz taką samą baterię, więc uszkodzenie tych elementów odpada, poza tym sprawdzałem baterię w innym lapku M50VN i jest ok. Z tego co udało mi się porównać napięcia w tych dwóch lapkach (bez rozbierania tego drugiego bo to mój prywatny i nie chciałbym w nim dłubać) to wychodzi, że brak jest napięcia 5V na trzecim pinie złącza baterii, na czwartym i piątym jest ok 3,25V tak jak i w tym drugim laptopie.
Jakie elementy posprawdzać? Co może być uszkodzone? Może ktoś posiada jakiś schemat do tego laptopa. Znalazłem dwa układy maxim jeden bliżej wtyczki zasilania, drugi bliżej złącza baterii. Na płycie nie widać kompletnie uszkodzeń, przepaleń.
Proszę o zainteresowanie się tym tematem:), nietypowa usterka.
Pozdrawiam

Dodaję jeszcze zdjęcia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ostatnio edytowano 25 lipca 2011, 23:07 przez farmer, łącznie edytowano 2 razy. Powód: Temat przeniosłem do odpowiedniego działu.

Re: Brak ładowania baterii ASUS M50VM

przez Google Adsense [BOT] 25 lipca 2011, 21:07

#2 Re: Brak ładowania baterii ASUS M50VM

przez gathor 25 lipca 2011, 22:59
Usterka jak najbardziej typowa. Na początek radzę sprawdzić maxa przy baterii, a tak przy okazji dodam, że skoro posiada kolega takiego samego laptopa i w dodatku 100% sprawnego, to grzech pytać na forum, a nie skorzystać z tak dobrego wzoru.
Ponadto polecam zapoznać się z tym tematem: https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=138&t=986

#3 Re: Brak ładowania baterii ASUS M50VM

przez twister844 25 lipca 2011, 23:33
No niby tak, tylko tego dobrego nie bardzo chcę rozkręcać bo jest jeszcze na końcówce gwarancji:) Pomógł by ktoś wstawiając fragment schematu https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=43&t=91 jestem nowy i nie mam jeszcze tyle punktów, a przydałby się. Z góry dziękuję i pozdrawiam

#4 Re: Brak ładowania baterii ASUS M50VM

przez Pablo2k5 25 lipca 2011, 23:40
Może ten fragment schematu koledze pomoże.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#5 Re: Brak ładowania baterii ASUS M50VM

przez twister844 27 lipca 2011, 00:33
Pablo2k5 napisał(a):Może ten fragment schematu koledze pomoże.

Jeszcze raz dzięki za schemat. Laptop prawie naprawiony. Zwarcie było na Mosfecie Q8809 (2N7002). Pomarańczowa dioda bez podłączonej baterii już nie świeci i nie wyświetla, że ładuje ją (choć bateria była odłączona). Po włożeniu baterii zaświeca się dioda ładowania i prawidłowo ładuje baterię. Prawie naprawiony dlatego, że w tej chwili nieposiadam drugiego takiego mosfetu, ale kupię i wlutuję.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy bez tego mosfetu powinno być wszystko ok? Po co on jest w ogóle, skoro działa bez?

Ps. Właśnie doszedłem do wniosku, że najwięcej satysfakcji w życiu daje?...

zrobienie czegoś samemu w domowych warunkach:D:D

#6 Re: Brak ładowania baterii ASUS M50VM  [ROZWIĄZANY]

przez jurektronic 27 lipca 2011, 01:04
Jeżeli jest mosfet to na pewno jest potrzebny, wstaw drugi i będzie po kłopocie

Re: Brak ładowania baterii ASUS M50VM  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 27 lipca 2011, 01:04