• Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by elkamel 24 July 2011, 13:13
Witam wszystkich. Temat o wąskim spektrum. Zastanawiam się czy są dostępne / ile kosztują wkrętaki elektryczne, które spełnią warunki bezpiecznej pracy przy skręcaniu i rozkręcaniu głównie notebooków.

Odkurzacz wygodny i cichy, aby wciągnąć większe zgrupowania kłaków w komputerach klientów.

Może ktoś stosuje coś w rodzaju kompresora, aby nie zużywać tylu puszek sprężonego powietrza.

Pozdrawiam

Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by Google Adsense [BOT] 24 July 2011, 13:13

#2 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by dariuszj 24 July 2011, 14:43
Wkrętaki elektryczne jak najbardziej istnieją. Zastanawia mnie tylko sens zastosowania w serwisie. Oszczędność czasu przy montażu/demontażu laptopa przy pomocy elektro-wkrętaka to może 10 minut. Precyzja dużo mniejsza, istnieje ryzyko uszkodzenia gwintów śrub, nakrętek czy obudowy. Według mnie zastosowanie tego narzędzia jest bez sensu w przypadku serwisu. Kompresor i odkurzacz- urządzenia użyteczne- warto mieć w serwisie. Za nieduże pieniądze kupisz w Auchan czy Obi.

#3 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by demeo 24 July 2011, 14:53
Witam,

Kompresor jak najbardziej użyteczny, lecz z odkurzaczem byłbym ostrożny, gdyż w typowym odkurzaczu rura ssąca zawsze się mocno elektryzuje, co może grozić elektronice, warto by ją w jakiś sposób uziemić lub zastosować inne zabezpieczenia.

--
pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by elkamel 24 July 2011, 16:23
Odnośnie kompresora to może ktoś spotkał się z jakimś stosunkowo cichym urządzeniem? W mojej lokalizacji długie i głośne nabijanie mogłoby zaowocować niezadowoleniem użytkowników sąsiadujących lokali.

#5 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by krzysiek007 24 July 2011, 16:28
Co do kompresora to dość fajne podobno są do aerografów, ale nie miałem przyjemności korzystać (sam korzystam z kompresora zrobionego z agregatu lodówki).

#6 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by digix 24 July 2011, 16:35
Co do kompresorów, to polecam firmy Jun-Air lub Bambi. Obie firmy mają w swojej ofercie kompresory olejowe, jak i bezolejowe z serii "silent", poziom hałasu w granicach 45dB. Niestety ich ceny są dość wysokie, jednak komfort pracy rewelacja. Jeżeli zależy Ci na naprawdę cichym kompresorze, to rozglądaj się za urządzeniami przeznaczonymi dla stomatologii.

#7 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by R2D2 24 July 2011, 17:05
elkamel wrote:Odnośnie kompresora to może ktoś spotkał się z jakimś stosunkowo cichym urządzeniem? W mojej lokalizacji długie i głośne nabijanie mogłoby zaowocować niezadowoleniem użytkowników sąsiadujących lokali.

Jak miałem kiedyś taki problem używałem http://www.jun-air.com/embedding/products/data_sheets/6-25.pdf
Kompresor jest praktycznie bezgłośny, mało obsługowy.
Z wad to stosunkowo wysoka cena i mały zbiornik powietrza. Generalnie do przedmuchiwania w zupełności wystarczy, ale do zasilania większych urządzeń pneumatycznych jest za mały.

#8 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by marioj77 24 July 2011, 17:23
Jeśli nie masz warunków na sprężarkę o standardowej głośności (lub pieniędzy na cichą), rozważ zakup zbiornika na sprężone powietrze, przy przedmuchiwaniu w serwisie zbiornik dajmy na to 14 litrów na trochę wystarczy. Tyle, że trzeba zapewnić sobie dostęp u kogoś do sprężarki, żeby ten zbiornik napełniać.

#9 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by demeo 24 July 2011, 17:39
Zbiorniki ze sprężonym powietrzem można "wypożyczyć" w firmach, gdzie sprzedają gazy techniczne, płaci się wtedy za taką butlę kaucję, a przy zwrocie butli kaucja jest zwracana.

--
pozdrawiam,
demeo

#10 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by elkamel 25 July 2011, 10:17
Jedna ze sprężarek z Bambi to koszt 4 tys. z tego co widziałem. Zastanawiam się nad wersją głośną na alledrogo około 299. Zabudowanie w szafce z wytłumieniem powinno trochę wyciszyć, tylko ciekawe na ile czasu wystarczy przy 6l zbiorniku, zakładając 2 komputery PC dziennie..

#11 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by marioj77 25 July 2011, 12:17
Jak ją zabudujesz to ją przegrzejesz :)

#12 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by katar83 25 July 2011, 14:12
dariuszj wrote:Wkrętaki elektryczne jak najbardziej istnieją. Zastanawia mnie tylko sens zastosowania w serwisie. Oszczędność czasu przy montażu/demontażu laptopa przy pomocy elektro-wkrętaka to może 10 minut. Precyzja dużo mniejsza, istnieje ryzyko uszkodzenia gwintów śrub, nakrętek czy obudowy. Według mnie zastosowanie tego narzędzia jest bez sensu w przypadku serwisu. Kompresor i odkurzacz- urządzenia użyteczne- warto mieć w serwisie. Za nieduże pieniądze kupisz w Auchan czy Obi.

Proszę zainteresować się sprzętem Delvo, mimo ceny, która raczej zawsze odstrasza, jest to wręcz cudowne urządzenie i w serwisie sprawdza się doskonale.

#13 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by meloow 2 September 2011, 14:24
Witam,

jeżeli chodzi o kompresorek to ja mam taki zrobiony z agregatu z lodówki + gaśnica samochodowa i kilka złączek. Uzywam go z powodzeniem już od kliku lat i nie tylko w serwisie ale i do malowania modeli.

koszt budowy ok 100zł.

Image

Aktualnie mój został rozbudowany o odwadniacz. (sorrki za jakośc fotki)

Image

#14 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by terminux 22 September 2011, 13:04
Czy wspawałeś złączki do butli? Do jakiego ciśnienia pompujesz butelkę?

#15 Re: Wkrętak elektryczny z regulacją siły docisku, odkurzacz, kompresor

by Cyb0rg 1 June 2013, 14:48
Temat ciut stary, ale może się przyda inspiracja dla osób którym zależy na ciszy.
To ja dodam że w miejscach gdzie jest wymagana cisza używam butli nurkowej z reduktorem do 4-6 Bar.
Szczególnie w niektórych biurach, podczas czyszczenia i konserwacji.
Butla 300Bar 6L, to daje 1800L powietrza ;) Cisza całkowita, słychać tylko wylatujące powietrze.
Wystarcza na sporą ilość komputerów, zawsze można mieć zapasową aby nie brakło w połowie pracy,
ponadto mam manometr który pokazuje ciśnienie w butli, więc wiem ile mam jeszcze powietrza.
Butle można nabijać bez problemu w klubach nurkowych, ok. 15/20 zł za nabicie ;)
Jednostkowy koszt dość spory, ale cisza gwarantowana.
Oczywiście zwykły kompresorek też używam, tam gdzie można pohałasować.

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).