• Jaka ramka JIG do sit BGA

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Jaka ramka JIG do sit BGA

exter 21 Липня 2011, 13:39
Witam,
potrzebuje szybkiej porady, chcę kupić zestaw sit do napraw BGA laptopów i konsol, widzę, że na rynku są dwa rodzaje podstawek JIG.
Pierwsza standardowa taka jak w linku poniżej
Link
oraz podstawka-stolik z rączkami do odciągania układu w dół, taki jak tu:
Link

Ponieważ nie mam doświadczenia w naprawach BGA proszę o poradę osób, które używają podobnych podstawek i sit, czy warto kupić ten cały stolik z rączkami do odciągania układu czy może jest to niepotrzebny bajer i wystarczy zwykła prosta podstawka, jak w pierwszym linku. Na którym zestawie się lepiej i wygodniej pracuje.

Drugie pytanie dotyczy samych sit, widzę że występują one w kilku rozmiarach, 90x90, 80x80, 76x76mm, czy ma to jakiekolwiek znaczenie przy eksploatacji (czy np. te większe są bardziej podatne na odkształcenia ze względu na większą powierzchnię) lub przy późniejszej dostępności nowych sit.
Byłem zdecydowany na taki zestaw:
Link
ale teraz zacząłem wahać się czy nie wziąć tego stolika z rączkami.

Proszę mi wybaczyć brak doświadczenia, ale chciałbym wybrać jak najlepszy produkt.

Re: Jaka ramka JIG do sit BGA

Google Adsense [BOT] 21 Липня 2011, 13:39

#2 Re: Jaka ramka JIG do sit BGA

digix 21 Липня 2011, 14:12
Jeżeli dopiero zaczynasz, nie masz doświadczenia oraz praktyki w używaniu tych sit, to zastanów się również nad alternatywą w postaci sit do grzania bezpośredniego. Poszukaj na forum bo na pewno ten temat był poruszany.

P.S.
Ceny z linków wydają mi się strasznie wysokie.

#3 Re: Jaka ramka JIG do sit BGA

barneyrable 21 Липня 2011, 14:50
Również jestem początkujący w BGA. Zakupiłem sita do grzania bezpośredniego i dobry topnik. Wiadomo, do wszystkiego potrzeba wprawy i sprawnej ręki. Ale już mam za sobą parę reballingów z pozytywnym skutkiem. Także produkt ten mogę polecić z czystym sumieniem.

#5 Re: Jaka ramka JIG do sit BGA

Vogelek23 21 Липня 2011, 20:09
exter написав:Pierwsza standardowa taka jak w linku poniżej
Link
oraz podstawka-stolik z rączkami do odciągania układu w dół, taki jak tu:
Link

Czy ja mam zaćmę na oczach, czy oba linki wskazują ten sam zestaw...? :wtf:
EDYCJA: Link nr 2 został poprawiony przez Autora ;)

#6 Re: Jaka ramka JIG do sit BGA

exter 22 Липня 2011, 07:50
To nie zaćma, link już poprawiony.

Re: Jaka ramka JIG do sit BGA

Google Adsense [BOT] 22 Липня 2011, 07:50
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей