• Jaka ramka JIG do sit BGA

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Jaka ramka JIG do sit BGA

by exter 21 July 2011, 13:39
Witam,
potrzebuje szybkiej porady, chcę kupić zestaw sit do napraw BGA laptopów i konsol, widzę, że na rynku są dwa rodzaje podstawek JIG.
Pierwsza standardowa taka jak w linku poniżej
Link
oraz podstawka-stolik z rączkami do odciągania układu w dół, taki jak tu:
Link

Ponieważ nie mam doświadczenia w naprawach BGA proszę o poradę osób, które używają podobnych podstawek i sit, czy warto kupić ten cały stolik z rączkami do odciągania układu czy może jest to niepotrzebny bajer i wystarczy zwykła prosta podstawka, jak w pierwszym linku. Na którym zestawie się lepiej i wygodniej pracuje.

Drugie pytanie dotyczy samych sit, widzę że występują one w kilku rozmiarach, 90x90, 80x80, 76x76mm, czy ma to jakiekolwiek znaczenie przy eksploatacji (czy np. te większe są bardziej podatne na odkształcenia ze względu na większą powierzchnię) lub przy późniejszej dostępności nowych sit.
Byłem zdecydowany na taki zestaw:
Link
ale teraz zacząłem wahać się czy nie wziąć tego stolika z rączkami.

Proszę mi wybaczyć brak doświadczenia, ale chciałbym wybrać jak najlepszy produkt.

Re: Jaka ramka JIG do sit BGA

by Google Adsense [BOT] 21 July 2011, 13:39

#2 Re: Jaka ramka JIG do sit BGA

by digix 21 July 2011, 14:12
Jeżeli dopiero zaczynasz, nie masz doświadczenia oraz praktyki w używaniu tych sit, to zastanów się również nad alternatywą w postaci sit do grzania bezpośredniego. Poszukaj na forum bo na pewno ten temat był poruszany.

P.S.
Ceny z linków wydają mi się strasznie wysokie.

#3 Re: Jaka ramka JIG do sit BGA

by barneyrable 21 July 2011, 14:50
Również jestem początkujący w BGA. Zakupiłem sita do grzania bezpośredniego i dobry topnik. Wiadomo, do wszystkiego potrzeba wprawy i sprawnej ręki. Ale już mam za sobą parę reballingów z pozytywnym skutkiem. Także produkt ten mogę polecić z czystym sumieniem.

#5 Re: Jaka ramka JIG do sit BGA

by Vogelek23 21 July 2011, 20:09
exter wrote:Pierwsza standardowa taka jak w linku poniżej
Link
oraz podstawka-stolik z rączkami do odciągania układu w dół, taki jak tu:
Link

Czy ja mam zaćmę na oczach, czy oba linki wskazują ten sam zestaw...? :wtf:
EDYCJA: Link nr 2 został poprawiony przez Autora ;)

#6 Re: Jaka ramka JIG do sit BGA

by exter 22 July 2011, 07:50
To nie zaćma, link już poprawiony.

Re: Jaka ramka JIG do sit BGA

by Google Adsense [BOT] 22 July 2011, 07:50
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).