• HP Compaq 6710b - martwy.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Compaq 6710b - martwy.

przez waluszek 5 lipca 2010, 19:46
Witam jako że jestem tu nowy to pozdrawiam wszystkich i przechodzę do rzeczy.

Mam laptopa HP compaq 6710b z zabawnie rozbebeszoną wtyczką od zasilacza (jakaś manufaktura).
Kupiłem oryginał ale sprzęt dalej nie startuje - brak jakichkolwiek objawów zasilania i tu moje pytanie znalazłem informację że może być uszkodzony komparator LM939.

Wybaczcie moje pytanie, może jakiś ociemniały jestem, ale na nie mogę go znaleźć na płycie, czy ktoś z kolegów ma jakieś namiar na drania gdzie może się znajdować?

Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem głupim pytaniem.

Pozdrawiam.

Re: HP Compaq 6710b - martwy.

przez Google Adsense [BOT] 5 lipca 2010, 19:46

#2 Re: HP Compaq 6710b martwy

przez DaCoPL 5 lipca 2010, 20:47
Gniazdo przypadkiem nie jest uszkodzone? Przemierz napięcia i przebeepuj gniazdo.
Jeśli chodzi o konkretne pomiary napięć, zapewne zaraz Ci chłopaki opiszą co, jak i gdzie zmierzyć. Ale sprawdź najpierw gniazdo bo jeśli wtyczka jest rozwalona to gniazdo też może być.

#3 Re: HP Compaq 6710b martwy

przez waluszek 5 lipca 2010, 21:12
Nie. Gniazdo jest sprawne, a wtyczka rozwalona, bo klient sam sobie próbował poskładać, bo zły zasilacz kupił (zła wtyczka ta pojedyncza i ze starego zaczął przekładać), a ja jakiś ociemniały jestem i nie wiem gdzie szukać.

#4 Re: HP Compaq 6710b martwy

przez Vogelek23 6 lipca 2010, 04:36
W tej płycie nie ma komparatora LM939 - jest LM393 i to nie jeden, a trzy (U1, U6, U19).
Zanim jednak dokonasz ich wymiany, zmierz (względem masy) napięcie na bramce i drenie Q507.

#5 Re: HP Compaq 6710b martwy

przez DaCoPL 6 lipca 2010, 09:00
Vogelek mam pytanko. Piszesz, aby zmierzyć Q507 i zamiast LM393 piszesz U1, U6, U19. Bez schematu chyba nie ma możliwości dowiedzieć się które to elementy? Mógłbyś mnie naprowadzić na właściwy tok myślenia? Próbuję sobie niektóre uszkodzenia przeanalizować, ale nie do końca potrafię bo tych oznaczeń nie mam i nie wiem o jakie elementy chodzi.

#6 Re: HP Compaq 6710b martwy

przez waluszek 6 lipca 2010, 09:18
Mam schemat. Ok ale gdzie się te komparatory znajdują bo nie mogę ich znaleźć :)

#7 Re: HP Compaq 6710b martwy

przez demonisko 6 lipca 2010, 09:19
Na płycie wszystkie elementy powinieneś mieć oznaczone - i nie potrzeba do tego schematu bo nic w tym wypadku nie da. U1, U6, U19 - to konkretne elementy na płycie (ich oznaczenia będą obok elementów, nadrukowane białymi napisami na płycie pcb). Jak nikt takiej płyty nie ma przy sobie, to nikt Ci tego nie poda - znaleźć trzeba samemu.
Zacznij od Q507 - wg zaleceń naszego Admina :)

#8 Re: HP Compaq 6710b martwy

przez waluszek 6 lipca 2010, 09:20
OK. Będę szukał mam nadzieje że znajdę

-- wtorek, 6 lipca 2010, 11:24 --

Więc tak znalazłem elementy u1, u6, q507 za chiny nie mogę znaleźć elementu u19

poza tym element Q507 wygląda na uszkodzony ponieważ jest na nim mała niekształtna dziura
i może to głupie pytanie ale gdzie ten układ ma bramkę i dren ?

a i u mnie na płycie nie ma elemetnu LM393 tylko AS393M

-- wtorek, 6 lipca 2010, 11:34 --

Sprawdziłem napięcia na układnie Q507 -->6673BZ po jednej stronie na wszystkich nogach mam 19v a po drugiej wszystkie nogi 0v

-- wtorek, 6 lipca 2010, 20:08 --

No więc tak wymieniłem Q507 i w dalszym ciągu martwa płyta jest

na drenie mam 0V
na bramce 19,4

nie mam pomysłów ktoś ma ?

Kolega nie wie co to jest interpunkcja! Na końcu zdania jest kropka, nie [ENTER]!//oneeye.