Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Re: Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu
Google Adsense [BOT] • 9 Липня 2011, 23:48
Tak pomyślałem w związku z tym: http://www.fonerbooks.com/test.htm
W artykule Zakup oscyloskopu jaki wybrać ? Przenośny oscyloskop cyfrowy kolega LAZY napisał:
Widzę więc 2 odmienne opinie a to na pewno spowoduje dyskusję:) Czekam na sugestie.
W artykule Zakup oscyloskopu jaki wybrać ? Przenośny oscyloskop cyfrowy kolega LAZY napisał:
Kup częstościomierz, bardziej ci się przyda niż oscyloskop. Lub kup oscyloskop który też mierzy częstotliwość.
Zakres pomiarowy minimum 50 Mhz.
Widzę więc 2 odmienne opinie a to na pewno spowoduje dyskusję:) Czekam na sugestie.
marioj77 написав:Widzę więc 2 odmienne opinie a to na pewno spowoduje dyskusję:) Czekam na sugestie.
Tak, jak napisał Willyvmm - nie ma sensu kupować częstościomierza. I tutaj raczej dalsza dyskusja jest zbędna. Ja w każdym razie nie mogę sobie wyobrazić do czego byłby on potrzebny.
Prywatnie został mi z czasów radioamatorstwa częstościomierz z zakresem do 1GHz ale kurzy się w walizce już od kilku lat, bo nie było powodu z niego korzystać przez ten czas...
marioj77 написав:A np. rezonator kwarcowy czym sprawdzić czy pracuje z właściwą częstotliwością - oscyloskopem?
Z oscylatorem jest tak, że albo pracuje albo jest zepsuty. Nie ma czegoś takiego, że pracuje na innej częstotliwości. Częstotliwość pracy rezonatora zależy od rodzaju cięcia kryształu kwarcu, który jest umieszczony w obudowie. I zależnie od tego cięcia może pracować np. przy częstotliwościach podstawowych lub harmonicznych. Częstotliwość pracy kwarcu zależna też jest od masy drgającego kryształu - jako ciekawostkę napiszę, że kiedyś przestrajało się nieznacznie kwarce poprzez rozlutowanie obudowy i naniesienie flamastrem cienkiej warstwy tuszu na kryształ.
Działanie oscylatora najłatwiej sprawdzić zwykłą sondą stanów logicznych. Można też oscyloskopem, analizatorem stanów logicznych, częstościomierzem, dwiema diodami w układzie powielacza napięcia (tudzież detektora AM) i na wiele innych sposobów. Nie ma sensu zaraz kupować browaru, jak chcesz się napić piwa.
dobromir написав:Z oscylatorem jest tak, że albo pracuje albo jest zepsuty. Nie ma czegoś takiego, że pracuje na innej częstotliwości.
Pamiętam kwarc który "nie trzymał" swojej częstotliwości. Oscylogram wyglądał tak, że sinus drgał nieregularnie, rozszerzając się i zwężając w niewielkim zakresie. Miernikiem pewnie trzeba było by dłużej przytrzymać sondę aby stwierdzić że częstotliwość "pływa" gdzieś koło 30kHz ale do 32 nie dochodzi.
kbrygola написав:dobromir написав:Z oscylatorem jest tak, że albo pracuje albo jest zepsuty. Nie ma czegoś takiego, że pracuje na innej częstotliwości.
Pamiętam kwarc który "nie trzymał" swojej częstotliwości. Oscylogram wyglądał tak, że sinus drgał nieregularnie, rozszerzając się i zwężając w niewielkim zakresie. Miernikiem pewnie trzeba było by dłużej przytrzymać sondę aby stwierdzić że częstotliwość "pływa" gdzieś koło 30kHz ale do 32 nie dochodzi.
Czasem trafiają się takie różne dziwne przypadki, które można sobie odłożyć gdzieś i pokazywać potomnym jako ciekawostkę. Mi jeszcze się taki przypadek jeszcze nie trafił - za to mam parę innych okazów w kolekcji.
Konstrukcja kwarcu w środku wygląda tak:

Jak widać płytka kwarcu jest zawieszona na dwóch sprężynkach po bokach. Kwarce psują się w ten sposób, że zrywa się mechaniczne połączenie (pod wpływem uderzenia, myjki ultradźwiękowej (sic!)) płytki kwarcu z zawieszeniem i kwarc przestaje mechanicznie oscylować. Widocznie w Twoim przypadku musiało trafić na naderwanie zawieszenia płytki ale to naprawdę rzadki przypadek.
Re: Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu
Google Adsense [BOT] • 16 Липня 2011, 13:35
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.