• Czy można wydłużyć przewód od kolby w stacji PT 2738A+

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Czy można wydłużyć przewód od kolby w stacji PT 2738A+

by Emios 11 July 2011, 11:15
Witam,
Jak w temacie jest stacja -
http://www.hotair.pl/index.php?page=sho ... t&Itemid=2
przewód od stacji do kolby ma długość ok 1m. Czy mogę go wydłużyć do 4m ?

Powód ? Stół serwisowy jest oddalony od stacji ok 2m, przy czyszczeniu padów z płyty umieszczonej na podgrzewaczu muszę stacje przenosić co jest uciążliwe.

Re: Czy można wydłużyć przewód od kolby w stacji PT 2738A+

by Google Adsense [BOT] 11 July 2011, 11:15

#2 Re: Czy można wydłużyć przewód od kolby w stacji PT 2738A+ 

by wab 11 July 2011, 11:20
Można ale zastosuj grubsze przewody.

#3 Re: Czy można wydłużyć przewód od kolby w stacji PT 2738A+ 

by AdamStar 11 July 2011, 11:21
Bez problemu możesz go przedłużać ;)

Nie musisz stosować grubszych przewodów, to tylko zmniejszy komfort pracy.

#4 Re: Czy można wydłużyć przewód od kolby w stacji PT 2738A+

by digix 11 July 2011, 11:28
Jaki zastosowano czujnik temperatury w tej kolbie?

#5 Re: Czy można wydłużyć przewód od kolby w stacji PT 2738A+

by wab 11 July 2011, 11:38
Wszystko zależy od zastosowanych kabli przez producenta. Nie chcę się spierać z kolegą AdamStar ale miałem taką stację i kabel od kolby lutowniczej był cienki i sztywny. W lepszej przewód mam grubszy i bardzo elastyczny co poprawia komfort pracy. Rozważając problem teoretycznie czterokrotne wydłużenie kabla wpłynie na jego rezystancję i dla zapewnienia tych samych parametrów przewodności kabel powinien być grubszy.
Pozdrawiam
Witek

Re: Czy można wydłużyć przewód od kolby w stacji PT 2738A+

by Google Adsense [BOT] 11 July 2011, 11:38
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).