Witam.
W dniu dzisiejszym miałem przyjemność popracować na maszynie JOVY RE-7500. Maszyna podłączona pod notebooka. Jeśli chodzi o wylutowanie układów BGA, zrobiłem to w ten sposób i użyłem takich ustawień:
1 faza (Preheat Phase):
X1 temp. - 80C
Lower Heater State - REFLOW
Upper Heater State - OFF
Park Mode
Fan - OFF
2 faza (Soak Phase):
X2 temp. - 180C
Upper Heater State - REFLOW
Normal Mode
Fan - OFF
3 faza (Reflow Phase):
X3 temp. - 215C
Upper Heater State - FAST REFLOW
Normal Mode
Fan - OFF
Górna grzałka umieszczona w granicach 4-5 cm od układu. Na około układu umieszczona folia odbijająca, pod płytką brak folii. Po fazie 1 nałożony flux w koło układu.
Układ z powodzeniem został wylutowany.
Jednak proszę was o konkretne rady czy wszystko dobrze zostało ustawione i ewentualnie co muszę zmienić. Dodatkowo, jeśli jest to w waszej mocy proszę o podpowiedź jakich zmian dokonać przy wlutowaniu BGA do płytki.
Układy które wylutowywałem to:
1) SIS 648 PNA0996 0307DA
2) SIS 961 PMD6088 0250HA
3) AMD SB600 P28560.03 0731AKP
W dniu dzisiejszym miałem przyjemność popracować na maszynie JOVY RE-7500. Maszyna podłączona pod notebooka. Jeśli chodzi o wylutowanie układów BGA, zrobiłem to w ten sposób i użyłem takich ustawień:
1 faza (Preheat Phase):
X1 temp. - 80C
Upper Heater State - OFF
Park Mode
Fan - OFF
2 faza (Soak Phase):
X2 temp. - 180C
Upper Heater State - REFLOW
Normal Mode
Fan - OFF
3 faza (Reflow Phase):
X3 temp. - 215C
Upper Heater State - FAST REFLOW
Normal Mode
Fan - OFF
Górna grzałka umieszczona w granicach 4-5 cm od układu. Na około układu umieszczona folia odbijająca, pod płytką brak folii. Po fazie 1 nałożony flux w koło układu.
Układ z powodzeniem został wylutowany.
Jednak proszę was o konkretne rady czy wszystko dobrze zostało ustawione i ewentualnie co muszę zmienić. Dodatkowo, jeśli jest to w waszej mocy proszę o podpowiedź jakich zmian dokonać przy wlutowaniu BGA do płytki.
Układy które wylutowywałem to:
1) SIS 648 PNA0996 0307DA
2) SIS 961 PMD6088 0250HA
3) AMD SB600 P28560.03 0731AKP