• Sita BGA

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#21 Re: Sita BGA

by DjDave 8 July 2011, 15:15
Wygląda znacznie solidniej. Czy kolega ma jakieś namiary na to?

Re: Re: Sita BGA

by Google Adsense [BOT] 8 July 2011, 15:15

#22 Re: Sita BGA

by Macpod 8 July 2011, 16:33
DjDave wrote:Wygląda znacznie solidniej. Czy kolega ma jakieś namiary na to?

Ebay "BGA Multifunctional Reballing" 30$ plus 8$ wysyłka do Polski. Jednak jest to do sit 90x90mm, a nie do grzania bezpośredniego jak tamto "imadło".

#23 Re: Sita BGA

by opelr 8 July 2011, 17:25
Dokładnie, to ramka na sita zdejmowane, jednak równie szybko się tym pracuje jak na sitach do bezp. grzania. Osobiście wole to, bo nie wiem jak sobie radzicie z nadmiarem kulek przy imadełku.

#24 Re: Sita BGA

by willyvmm 8 July 2011, 17:32
Ja mam małą miseczkę ze stali nierdzewnej i w niej wszystko robię.
Allegro: 1706799380 <- dokładnie tą kupiłem.
I nerka też się przydaje 1694556686 .

#25 Re: Sita BGA - rodzaje

by katar83 8 July 2011, 17:39
Od jakich sit zaczniesz, na takich skończysz.
Sam kupiłem sita z ramką które się zdejmuje przed grzaniem i nie potrafię sobie teraz wyobrazić pracy bez nich. Oczywiście trzeba było sporo praktyki by dojść do odpowiedniej wprawy, ale teraz układy reballuje wręcz maszynowo. Jakiś czas temu byłem zmuszony do użycia sita do grzania bezpośredniego i aż szkoda gadać, taki bałagan
Montuje układ, ustawiam ramkę, sypie kule, nadmiar z powrotem do pudełka, ściągam sito i grzeje z pomocą pęsety. 3 minuty i układ gotowy. Nic prostszego.

#26 Re: Sita BGA

by michallus 9 July 2011, 17:11
Znowu ja nie wyobrażam sobie używania mocowań, podstawek do stawiania kulek przy sitach do grzania bezpośredniego, wszystko robię w ręku nad "tacką".

Ile osób tyle możliwości :-)

#27 Re: Sita BGA

by kbrygola 9 July 2011, 17:28
michallus wrote:Ile osób tyle możliwości

Zgadza się, ja np. uczyłem się grzania bezpośredniego na szerokich sitach do ramki. Ciekawe rozwiązanie zwłaszcza dla początkujących, szeroka ramka na sicie umożliwia przyklejenie układu kaptonem, zostaje w ręku zgrabny pakiecik który po wsypaniu kul łatwo jest przenieść na podgrzewacz. Minimalne ryzyko rozsypania kul przed grzaniem.

-- mniej niż minutę temu --

arvika wrote:Smarujesz pęsetką 4 pady na rogach układu, kładziesz kulki i grzejesz hotem.

Zbytek łaski, wystarczą dwie kulki :D

#28 Re: Sita BGA

by marioj77 12 July 2011, 22:13
Ja kupowałem sita i podstawkę na ebay u sprzedawcy e-best_trade , u tego sprzedawcy można (i warto) się targować. Podstawkę wystawioną w kup teraz za 19,99$ kupiłem za 10$ a zestaw 152 sit z ceną KT 89,99$ kupiłem za 68,88$ . Do tego doszło 9$ wysyłki, więc całość nie przekroczyła 300zł.
A najciekawsze jest to, że dostałem je 3 dni (!!) po zakupie.

#29 Re: Sita BGA 80x80 czy do grzania bezpośredniego

by Macpod 23 July 2011, 12:28
I kupiłem 219 sit do grzania bezpośredniego. od 0,3 do 0,6mm są super, z 0,76 na razie mam problem, bo sita się "czepiają" i przydałoby się zrobić jakoś delikatną przerwę między sitem, a układem, bo później przy ściąganiu odpadło mi 5 kulek. Oczywiście wszystko robione na szrocie więc uszkodzeniami się na razie nie przejmuję:) Na razie próbuję nabrać wprawy. Mają Koledzy jakieś rady na te 0,76mm? Moim zdaniem sita do kulek tego rozmiaru powinny być z grubszej blachy, byłoby dużo łatwiej(kulki lepiej by się trzymały przed grzaniem, a nie ugrzęzłyby po stopieniu).

#30 Re: Sita BGA

by DjDave 25 July 2011, 09:58
Według mnie w tych sitach powinny być nieco większe dziury, niedopatrzenie chińczyka.

Re: Sita BGA

by Google Adsense [BOT] 25 July 2011, 09:58
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).