W sprawnym laptopie świecą wszystkie diody to wiadomo, a gdy nie świecą wszystkie? Niesprawne złącze RAMu to wiadomo, ale np.taki przykład: wlutowałem QG82945GSE w płytę acera ZG8, płyta startuje, pobiera 0,4A i brak obrazu. Na karcie DDR2 nie świecą dwie diody. Czy poprawne jest takie rozumowanie - gdy intel to RAM podłączony do NB, a zatem możliwy brak ciągłości obwodu pod mostem, przyczyna np. zły wlut. Analogicznie w przypadku AMD można by testować podstawkę CPU. Czy tak jest?.
Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain the brief description of problem.
- Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
- It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
- You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
- It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.
by Google Adsense [BOT] • 3 July 2011, 21:04
Sam też posiadam od kilkunastu dni karty testowe DDR i się zastanawiałem jak diagnozować usterkę.
Myślę, że kwestia, które diody nie świecą, a później to sprawdzenie połączenia między gniazdem RAM a NB w przypadku INTEL. W przypadku AMD gniazdo RAM a CPU.
Przecież nie wszystkie piny są połączone bezpośrednie do NB /Intel/, AMD /gniazdo CPU/ - pozostaje zasilanie i elementy pośrednie.
Na pewno łatwiej Ci będzie znaleźć problem, jak będziesz wiedział w Twoim przypadku, "które dwie diody" nie świecą.
Ciekaw jestem, jak inni koledzy sobie pomagają tymi kartami.
Myślę, że kwestia, które diody nie świecą, a później to sprawdzenie połączenia między gniazdem RAM a NB w przypadku INTEL. W przypadku AMD gniazdo RAM a CPU.
Przecież nie wszystkie piny są połączone bezpośrednie do NB /Intel/, AMD /gniazdo CPU/ - pozostaje zasilanie i elementy pośrednie.
Na pewno łatwiej Ci będzie znaleźć problem, jak będziesz wiedział w Twoim przypadku, "które dwie diody" nie świecą.
Ciekaw jestem, jak inni koledzy sobie pomagają tymi kartami.
Jeśli to możliwe proszę również innych kolegów o pomoc.
Jeśli forum Ci pomogło, możesz wspomóc jego utrzymanie przez dotację PAYPAL
donate.php
Z góry serdecznie dziękuję.
donate.php
donate.php
donate.php
donate.php
donate.php
zatronik1 wrote:Aaa to już coś, karta może być przydatna w zakresie większym niż sądziłem. A co do tego NB to kupiony e PCCENTER jako rebal a zatem wszystko jest możliwe. Pewnie zdejmę go jeszcze raz i można będzie dzwoniąc ścieżke zweryfikować poprawnośc tej procedury diagnostycznej
Ewentualnie uszkodzenie połączenia między gniazdem RAM pin-19, a PAD NB-AE31.
Jak ściągniesz układ, jeśli się przymierzasz do tego to sprawdź połączenie jak wyżej.
Co do PCCENTER, nie mogę powiedzieć złego słowa. Układ rebal to rebal.
Napewno te karty się przydadzą jeszcze nie raz
donate.php
donate.php
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
Zdemontowałem tego 945GSE i trochę wyjaśniło się. Przykładając masę do pada AE31 na płycie (lepiej przez rezystor bo LED świeci bardzo jasno) uzyskuję ładne świecenie poprzednio nie świecącej diody. Pomiar rezystancji pada AE31 na układzie zawsze wykazuje nieskończoność zatem układ jest felerny niestety. Jedyny pozytyw to potwierdzona przydatność karty w takim przypadku.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
| Similar Topics |
|---|
| Karta graficzna MXM MS-1W0V1 zwarcie na zasilaniu |
| Dell Precision 3450 SFF - nie działa port RJ45, karta sieciowa oraz porty PCI. [SOLVED] |