• Segate 7200.11 - odzysk

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити повну модель носія інформації та короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми, ваші висновки та питання.
  3. Завантаження повних файлів інструкцій/схем СУВОРО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете завантажити лише невелику частину документації, яка спрощує діагностику/ремонт. Вам не дозволяється завантажувати більше однієї повної сторінки інструкцій/схем на одну тему.
  4. Дозволяється описувати лише один несправний пристрій в одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.

#1 Segate 7200.11 - odzysk

DjDave 1 Липня 2011, 16:18
Dysk (ST3500320AS) nie jest widziany w BIOS. Podmieniłem płytkę od drugiego takiego samego dysku tyle że z fabrycznie poprawionym firmware (SD1A) jednak nic to nie dało, słychać tylko regularne ruchy głowicy. Czy jeżeli bym podmienił talerze to jest szansa na odzysk danych?

Re: Segate 7200.11 - odzysk

Google Adsense [BOT] 1 Липня 2011, 16:18

#2 Re: Segate 7200.11 - odzysk

willyvmm 1 Липня 2011, 16:26
Oj nie tędy chyba droga.
TE dyski mają wadliwe firmware i trzeba je naprawić terminalem.
Najpierw podłącz terminal i zobacz co pokaże. A i Podłącz ponownie oryginalną elektronikę

#3 Re: Segate 7200.11 - odzysk

arvika 1 Липня 2011, 16:51

#4 Re: Segate 7200.11 - odzysk

arvika 1 Липня 2011, 19:23
DjDave написав:Dysk (ST3500320AS) nie jest widziany w BIOS. Podmieniłem płytkę od drugiego takiego samego dysku tyle że z fabrycznie poprawionym firmware (SD1A) jednak nic to nie dało, słychać tylko regularne ruchy głowicy. Czy jeżeli bym podmienił talerze to jest szansa na odzysk danych?

Litości panowie z tym przekładaniem talerzy. Gwarantuje Ci na 100% że wtedy ostatecznie stracisz dane.

Podaj log z terminala. Od tego zaczynamy diagnostykę. Na podstawie tego podejmiemy dalsze kroki działania.

#5 Re: Segate 7200.11 - odzysk

DjDave 1 Липня 2011, 20:14
Gdy przekładałem z powrotem org. elektronikę zauważyłem zworę. Usunąłem ją i o dziwo dysk jest wykrywany. Jednak i tak jutro zbuduję terminal, na pewno się przyda.
A tak z ciekawości to czemu przełożenie talerzy jest niewykonalne?

#6 Re: Segate 7200.11 - odzysk

danb 1 Липня 2011, 20:21
Niech kolega rozbierze jakiś stary dysk twardy wyjmie talerz z dysku i z powrotem go włoży. Zobaczy kolega wówczas efekt swojego działania. Przełożenie talerzy jest wykonalne - wymaga ogromnej precyzji i idealnie czystych warunków pracy. A przede wszystkim wiedzy z dziedziny DR.

#7 Re: Segate 7200.11 - odzysk

arvika 1 Липня 2011, 20:37
Jest wykonalne, ale nie "na kolanie" w serwisie. Przekładanie talerzy jest ostatnią czynnością jaką się robi przy odzyskiwaniu danych. Oczywiście gdy jest zatarty silnik to przekładka talerzy jest zwyczajną koniecznością. Gdy rozkalibrujesz talerze względem siebie masz po danych. Generalnie jest to dość skomplikowane.

#8 Re: Segate 7200.11 - odzysk

Usunięty Użytkownik 402 1 Липня 2011, 22:38
Kabelek do podpięcia zrobiłem ze starego kabla od telefonu nokia, działa idealnie.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей