• Dysk Seagate SATA z dekodera jako normalny dysk PC

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.

#21 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

от naprawimyto 24 Июнь 2011, 21:38
W menadżerze urządzeń jest tylko i wyłącznie napisane "STACJA DYSKÓW" nie ma konkretnej nazwy tak jak np. laptopowy dysk mam firmy Toshiba więc jest podana nazwa i model.
Nie mogę zainicjować, ponieważ ta opcja jest tak jakby niedostępna. Panowie, a jak by przelutować tym dysku EEPROM'a? Tylko czy takowe można gdzieś kupić? Bo te dyski mają hasła, które są zakładane przez producenta i parowane razem z urządzeniem do którego się podłącza. A to wszystko zapisane jest w EEPROMIE, tak sobie pomyślałem, żemożna go przełożyć tyle tylko, że numery SN nie będą się zgadzać.

Re: Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

от Google Adsense [BOT] 24 Июнь 2011, 21:38

#22 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

от dobromir 24 Июнь 2011, 22:03
geryon писал(а):W menadżerze urządzeń jest tylko i wyłącznie napisane "STACJA DYSKÓW" nie ma konkretnej nazwy tak jak np. laptopowy dysk mam firmy Toshiba wiec jest podany nazwa i model.
Nie moge zainicjować ponieważ ta opcja jest tak jakby niedostępna. Panowie a jak by przelutowaćw tym dysku EPROM'a? Tylko czy takowe można gdzieś kupić? Bo te dyski mają hasła które są zakładane przez producenta i parowane razem z urządzeniem do którego się podłącza. A to wszystko zapisane ejst w EPROMIE, tak sobie pomyślałem, że mozna go przełozyć tyle tylko że numery SN nie będą sie zgadzać.

Myślę, że szyfrowanie - jeżeli jest robione - to zapewne pomiędzy kontrolerem elektroniki dysku a zapisem magnetycznym na nośniku. Od zewnątrz dla innych urządzeń taki dysk powinien być widoczny w sposób przeźroczysty.
Może zamiast poświęcić czas na zabawę w "Kubę Rozpruwacza" spróbuj wypróbować kilka pomysłów, które padły...

#23 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

от willyvmm 24 Июнь 2011, 22:49
A czy pytał kolega google?
Właśnie zapytałem... HASŁO jest założone. MHDD i do dzieła.

#24 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

от naprawimyto 25 Июнь 2011, 10:08
Tak, no ale żeby użyć tych pomysłów o których była mowa potrzebuje stacjonarnego komputera, do którego będę mógł podłączyć dysk jako master i właśnie staram się pożyczyć takowy komputer od kogoś- co powinno załatwić sprawę.

#26 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

от naprawimyto 25 Июнь 2011, 13:25
Nie czytałem do końca tego wątku bo przerodził się w dyskusje co jest legalne a co nie, ale hasło można złamać zawsze. Panowie którzy wypowiadali się wyżej podali kilka bardzo dobrych rad, jedyne co mnie dzieli o zrobienia tego to brak stacjonarnego komputera.

#27 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

от arvika 26 Июнь 2011, 19:41
1. Dyski z dekoderów i tym podobnych urządzeń często są zabezpieczone hasłem
2. Czasem jest wgrane również dedykowane oprogramowanie w taki dysk
3. Ściągnięcie hasła z takiego dysku niestety nie jest zbyt proste, poza tym forum zabrania udzielać porad jak to zrobić.
4. Aby się przekonać, czy dysk ma hasło czy nie, wystarczy odpalić dysk w MHDD (dysk podpięty bezpośrednio do komputera, nie poprzez przejściówki) i wpiać komendę EID - i to kolega powinien był zrobić na samym poczatku, bez rozwlekania wątku na 2 strony ;)

#28 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

от naprawimyto 29 Июнь 2011, 19:08
Proszę o usunięcie tematu, dałem sobie spokój z tymi dyskami. Dziękujęwszystkim za pomoc.