• Przetwornice - proste sprostowanie działania.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Przetwornice - proste sprostowanie działania.

przez koko115 24 czerwca 2011, 23:14
Czy mógł by ktoś wytłumaczyć mi w prosty sposób zasadę działania standardowej przetwornicy np 3V, lub 5V w laptopie ?

Z tego co wiem z praktyki, napięcie zasilające 19V przychodzi na dren jednego mosfeta, na bramke podawane jest napięcie sterujące z układu sterującego, patrzyłem na wielu płytach, i zawsze jest podobnie, ale nie wiem jakie napięcia sterujące mogą być podawane. Dalej jest kolejny tranzystor, który połączony jest źródłem z masą, a na jego drenie w połączeniu ze źródłem tego wcześniejszego mosfeta jest nasze 3V, ale skąd to 3V się wzięło ? Skoro na jednym tranzystorze jest 19V, a na drugi tranzystor do masy przychodzi ? Wydaje mi się że te 3V nie idą z układu sterującego, gdyż chyba by się spalił podając obciążenie rzędu 6A - tak mi się wydaje (głośno myślę) Potem jest już cewka i tyle, ale znów po co ta cewka, czy jak by ją zewrzeć to przetwornica by nie działała ? Dalej, czy można w sztuczny sposób uruchomić przetwornicę, podając napięcie sterujące na bramki mosfetów ? Jeżeli tak to jakie ? Ewentualnie podając napięcie lub mase na którys pin układu sterującego przetwornice.

Dalej, czy można takową przetwornicę uruchomić bez obciążenia, powiedzmy odlutowując cewkę, lub z obciążeniem podpinając żarówkę na 3V.

Przegrzebałem elektrode, wikipedie już znam na pamięc, lecz tam nie ma wytłumaczenia na ludzki rozum zasady działania przetwornicy w laptopach.

Załączam kawałek przetwornicy z którą aktualnie mam problem, jednak nie oto tutaj chodzi, bo ta usterka znalazła już swój temat, lecz o wytłumaczenie zasady działania, np właśnie na tej, bo chyba nie jest trudna.

Bardzo mile widziane krótkie lub długie wykłady, w chwilach przerwy od pracy, takich Wielkich Elektroników jak grisza, Vogelek, Lazy,
oraz innych.
Obrazek

Re: Przetwornice - proste sprostowanie działania.

przez Google Adsense [BOT] 24 czerwca 2011, 23:14

#2 Re: Przetwornice - proste sprostowanie działania. 

przez willyvmm 24 czerwca 2011, 23:25
Oj to kolega słabo szukał jak chce cewkę wyrzucać.
Temat przetwornic jest BARDZO rozbudowany i raczej do lekkich nie należy.
Na początek proszę przeczytać np. to: http://www.elportal.pl/pdf/k01/40_08.pdf

A tutaj artykuł o przetwornicach synchronicznych stosowanych własnie w laptopach.
http://www.elportal.pl/pdf/k01/84_64.pdf

Co do tranzystorów (co wynika z powyższego), oba tranzystory sterowane są impulsowo (stąd też nazwa - przetwornica impulsowa)... więc jakiekolwiek podłączanie bramek pod jakiekolwiek napięcie spowoduje spalenie czegoś.

To tak w skrócie. Jak kolega zapozna się (i zrozumie) materiał zawarty w podanym linku powinno to koledze rozjaśnić nieco temat przetwornic.

A tu jest jeszcze po angielsku z wzorami itd.
http://en.wikipedia.org/wiki/Buck_converter

#3 Re: Przetwornice - proste sprostowanie działania.

przez koko115 25 czerwca 2011, 12:08
No kolego, Twój drugi link rozjaśnił mi oczy, a w nim rys. 5 jest schematem dokładnie tej samej przetwornicy co podałem w załączniku, oraz to porównanie diody do dolnego tranzystora, oraz przełącznika S do górnego tranzystora. "Pomógł" juz poleciało do Ciebie. Teraz widzę że to jest raptem parę elementów. Ale teraz jak z diagnostyką takiej przetwornicy. Można ja jakoś na krótko uruchomić ? Czytając tematy natknąłem się na wypowiedzi użytkowników, którzy zwierają coś na tranzystorach, i przetwornica rusza.

#4 Re: Przetwornice - proste sprostowanie działania.

przez willyvmm 25 czerwca 2011, 14:49
Z tym zwieraniem chodzi o zwieranie tranzystorów zabezpieczających przed przeciążeniem które odcinają zasilanie całej płyty bądź też jej części.

#6 Re: Przetwornice - proste sprostowanie działania.

przez koko115 26 czerwca 2011, 10:20
W poniedziałek/wtorek zrobie sobie przetwornicę na pająku, zobacze czy to działa. A powtórze pytanie, bo pamiętam jak szef na praktykach uruchamiając przetwornice w TV, podlutowywał żarówkę 60w pod tranzystor BU, chyba po to żeby sprawdzić czy działa, bo z tego co pamiętam przetwornica nie startowała bez obciążenia, heh to było 12lat temu, itak dużo pamiętam Czy tak samo jest z przetwornicami synchronicznymi ?

Oraz jeszcze jedno pytanie. Czy układ sterujący wystarczy zasilić, i połączyć z nim bramki tranzystorów ? Czy trzeba coś jeszcze zrobić przy układzie sterującym żeby przetwornica ożyła ? Oczywiście domyślam się że to ten układ głównie ustala napięcie przetwornicy. Oraz jaki układzik polecacie na początek do zabawy, chciał bym zrobić na początek prostą przetwornicę na 12V, powiedzmy 5A, używając cewki z laptopa, oraz tranzystora 4800 + dioda shutkiego + duży kondensator na wyjściu.

#7 Re: Przetwornice - proste sprostowanie działania.

przez willyvmm 26 czerwca 2011, 10:34
Kolego bez obrazy, ale tutaj zajmujemy się naprawami laptopów a nie konstrukcjami przetwornic. Przetwornicę zanim się skonstruuje, należy dokładnie obliczyć, aby to zrobić należy przyjąć jakieś założenia projektowe, topologię itd.
Więcej na ten temat znajdzie kolega na forum elektroda.pl a i tam znajdzie kolega napewno osoby kompetentne do udzielenia wskazówek co do konstrukcji przetwornicy.

#8 Re: Przetwornice - proste sprostowanie działania.

przez koko115 26 czerwca 2011, 10:40
Nie przesadzaj, przecież to jest dział dla początkujących, nie jednemu się to przyda.

Napisz coś o układzie sterującym, jak masz ochotę.

#9 Re: Przetwornice - proste sprostowanie działania.

przez dobromir 26 czerwca 2011, 10:44
koko115 napisał(a):W poniedziałek/wtorek zrobie sobie przetwornicę na pająku, zobacze czy to działa. A powtórze pytanie, bo pamiętam jak szef na praktykach uruchamiając przetwornice w TV, podlutowywał żarówkę 60w pod tranzystor BU, chyba po to żeby sprawdzić czy działa, bo z tego co pamiętam przetwornica nie startowała bez obciążenia, heh to było 12lat temu, itak dużo pamiętam Czy tak samo jest z przetwornicami synchronicznymi ?

Były takie przetwornice, że nie startowały bez obciążenia. Czasem żarówkę lutuje się w szereg z odbiornikiem mocy, który podejrzewa się o zwarcie. Jeżeli jest w nim zwarcie - to żarówka będzie świecić, bo cała moc się na niej odłoży.

koko115 napisał(a):Oraz jeszcze jedno pytanie. Czy układ sterujący wystarczy zasilić, i połączyć z nim bramki tranzystorów ? Czy trzeba coś jeszcze zrobić przy układzie sterującym żeby przetwornica ożyła ? Oczywiście domyślam się że to ten układ głównie ustala napięcie przetwornicy. Oraz jaki układzik polecacie na początek do zabawy, chciał bym zrobić na początek prostą przetwornicę na 12V, powiedzmy 5A, używając cewki z laptopa, oraz tranzystora 4800 + dioda shutkiego + duży kondensator na wyjściu.

Niestety. Najpierw układ trzeba policzyć - samo 12V i 5A to za mało. Ważny jest też minimalny prąd odbierany z przetwornicy. Dodatkowo częstotliwość taktowania, itd. i wtedy możesz przymierzać się do obliczeń na jakich elementach LC i w jakiej konfiguracji przetwornica ruszy. Zajrzyj w te linki, co pisałem.

#10 Re: Przetwornice - proste sprostowanie działania.

przez Usunięty Użytkownik 402 26 czerwca 2011, 11:49
W tym temacie jest tyle błędnych informacji że nie będzie stanowił żadnej pomocy. Lazy to ja <
Po pierwsze jak chcesz uruchomić na sucho jakąkolwiek przetwornice to nie wyrywaj z niej żadnych elementów.
Po drugie układ scalony przetwornicy ma piny których zasilanie odpowiednim napięciem powoduje jej start - jeżeli nie ma na wyjściu zwarcia to przetwornica się nie zatyka.
Żeby zrozumieć choć w stopniu minimalnym zasadę powstawania np. 3,3v na wyjściu to przydał by się dwu kanałowy oscyloskop podpięty do bramek danej pary mosfetów w przetwornicy. Częstotliwość przełączania, wypełnienie i wartość napięcia podawane na bramkę tak nią steruje że dany tranzystor otwiera się tylko w małym stopniu. Gdybyś podał na bramkę stałe napięcie to wówczas dany mosfet został by wprowadzony w tryb pełnej przewodności - gdzie w przypadku ,,górnego" na którym jest z jednej strony19v oznaczało by to destrukcję połowy płyty.
To tak w uproszczeniu na ten temat, bo ekspertem nie jestem.

Zapomniałem dodać że większość przetwornic w laptopie - szczególnie układ w niej zawarty jest przystosowany do ,,wytwarzania" konkretnego napięcia np 3,3v czy 5v. Przetwornica cpu działa deczko inaczej i w niej podając odpowiednie stany na odpowiednie piny można uzyskać różne napięcia wyjściowe - oczywiście w pewnym zakresie.

Jeżeli chciałbyś zbudować przetwornicę 12v to potrzebujesz użyć odpowiedniego układu do jej budowy.
Najprostsze przetwornice budowało się jak się nie mylę na tl494, a jeszcze bardziej oszczędne na ne555.

#11 Re: Przetwornice - proste sprostowanie działania.

przez AdamStar 26 czerwca 2011, 13:08
Myślę że jeżeli kolega chce poznać działanie przetwornic DC/DC to najlepiej jest skonstruować prostą aplikację z linków podanych przez kolegę willyvmm lub jeżeli chcesz za przykład wziąć przetwornicę z laptopa. Wyjmij z danej przetwornicy cewkę, filtr i klucze. Połącz je w odpowiedni układ, zasil klucze i steruj nimi z zewnętrznych generatorów (f=takie jak w aplikacji przetwornicy z której pobierzesz L i Q1, Q2). Zmieniaj wartości odbiornika i pobaw się wypełnieniem w generatorach (zwróć uwagę aby nie otwierać obu kluczy jednocześnie).

Re: Przetwornice - proste sprostowanie działania.

przez Google Adsense [BOT] 26 czerwca 2011, 13:08