• Reballing podczerwienią firmy CTBRAND CT-943

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Reballing podczerwienią firmy CTBRAND CT-943

by simek10 25 June 2010, 14:22
Witam.
Dostałem do warsztatu stację lutowniczą na podczerwień jak w temacie. Ma możliwość zaprogramowania różnych profili grzania, dodam że niezbyt przyjazna w obsłudze jak dla mnie.

Jak z małymi układami BGA wielkości ok 1x1cm, 1,5x1,5cm, gniazdami jakoś sobie radzi to już z BGA laptopów nie bardzo. Do testów wziąłem kilka starych płyt z PC. Niestety z żadnej nie udało się poprawnie wylutować układu bez zerwania padów na płycie i co gorsze układu. Podgrzewacz dany na max to 250 stopni, lampa na 100% i niestety po ponad 5 minutach układ nawet nie pływa, topnik paruje, płyta co gorsze wygięta w kołyskę, na oko pół centymetra od płaszczyzny. Termopara oczywiśćie od dołu płyty głównej bo pod lampą topi się izolacja. Topniki jakie testowałem to RF800 i FLUX RMA-7 firmy Cookson Electronics.
I tu pytanko czy któryś z kolegów pracował na tej stacji i czy udało mu się prawidłowo wylutować większy układ.

Dlatego przestrzegam innych, żeby nie kupowali tego sprzętu, bo i tak postawi się go do pudełka a praca na hot air będzie.

P.S. Na jakiej podstawie tworzyć kiedyś profile lutowania, skoro do niektórych układów nie można dostać dokumentacji?

Re: Reballing podczerwienią firmy CTBRAND CT-943

by Google Adsense [BOT] 25 June 2010, 14:22

#2 Re: Reballing podczerwienią firmy CTBRAND CT-943

by michallus 25 June 2010, 15:03
Miałem okazję "pracować" na klonie tej maszyny 3lata temu.
Do niczego to się nie nadaje, po ewentualnym przerobieniu dołu zaczęła by się do czegoś nadawać.
Ewentualnie grafiki można naprawiać, ale to max.

Podgrzewacz ma aż 600W i wymiary takie jaki są, płyty się gną, nierównomierny rozkład temperatury itd

#3 Re: Reballing podczerwienią firmy CTBRAND CT-943

by simek10 25 June 2010, 15:50
Mógłby kolega napisać na czym polegała ta przeróbka dołu? Pieniądze praktycznie wyrzucone w błoto wiec może jakoś by ją przerobił. U mnie podgrzewacz strasznie powoli się nagrzewa w porównaniu do przenośnego kwarcowego PT 853A. Brak filtra na podczerwieni też dobre nie jest. Zastanawiam się czy nie wyrzucić tego podgrzewacza i na całej szerokości nie wstawić lepszych promienników, obawiam się tylko czy sterowanie i transformator wytrzyma. Przez myśl przeszło mi wymienić także górna lampę i dodanie filtra.
Termopara steruje temperaturą podgrzewacza czy to tylko pic na wodę ten jej pomiar?

Niech ten post będzie przestrogą dla innych przed kupnem tego czegoś co się nazywa stacją lutowniczą na podczerwień firmy CTBRAND i jej klonów.

Re: Reballing podczerwienią firmy CTBRAND CT-943

by Google Adsense [BOT] 25 June 2010, 16:24