• PS2 slim wymiana lasera i problem

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

#1 PS2 slim wymiana lasera i problem

von leinado 20 April 2011, 17:33
Witam

Mam konsolkę PS2 slim, która nie czyta płyt DVD. Zamontowany był laser KHM-430, wymieniłem na PVR-802W. Po wymianie bez rezultatu. Założyłem kolejny i dalej to samo. Poregulowałem troszkę w jedną i drugą stronę i dalej nic. Laser świeci i próbuje odczytać płytę, ale bez rezultatu.
Taśma jest sprawna. Konsola nie przerabiana.
Co można jeszcze zrobić?

Re: PS2 slim wymiana lasera i problem

von Google Adsense [BOT] 20 April 2011, 17:33

#2 Re: PS2 slim wymiana lasera i problem

von sandro123 20 April 2011, 20:38
Only DVD no read or CD / DVD not loading?

#3 Re: PS2 slim wymiana lasera i problem

von Usunięty Użytkownik 402 20 April 2011, 20:59
Czy laser w trybie dvd świeci? - bo cd jak mniemam świeci prawidłowo bo czyta płyty.
Powiem tak, podmień silnik jeżeli tam jest zwykły szczotkowy- nie znam tej konstrukcji. W większości starszych konsol jakie miałem to silnik był przyczyną nieprawidłowego odczytu płyty- nie osiągał właściwych obrotów.

#4 Re: PS2 slim wymiana lasera i problem

von leinado 21 April 2011, 04:58
Laser świeci. Z tym silnikiem to może być dobry kierunek.

#5 Re: PS2 slim wymiana lasera i problem

von Vogelek23 21 Juni 2011, 02:35
LAZY hat geschrieben:W większości starszych konsol jakie miałem to silnik był przyczyną nieprawidłowego odczytu płyty- nie osiągał właściwych obrotów.

Większość tanich odtwarzaczy DVD miało problem właśnie z silnikami napędzającymi płyty ("spindle motor").
Często pomaga zasilenie silnika przez 2-4 sekundy napięciem 8...12V - silnik na krótki czas odzyska wigor.
Oczywiście metoda typowo diagnostyczna, analogicznie jak w przypadku wygrzewania rdzeni chipsetów nVidia.

#6 Re: PS2 slim wymiana lasera i problem

von gathor 21 Juni 2011, 02:39
Zwykle w takich sytuacjach regulowałem laser o 4-8 skoków w lewo.

#7 Re: PS2 slim wymiana lasera i problem

von dariuszj 21 Juni 2011, 11:31
PS2 Slim! W tej wersji brak regulacji geometrycznych lasera. Jest regulacja prądu diody laserowej, ale raczej nic nie daje a wręcz przyśpieszy jej zużycie. Nie kręcić! Silnik (spindle motor) zarówno w starym modelu jak i w slim jest bezszczotkowy, awaryjność bardzo mała, chociaż czasami zdarza się. Co warto sprawdzić w kolejności występowania:
1. Głowica laserowa - często
2. Taśma lasera - dość często
3. Driver RS2004 lub w nowszych RS2006 - rzadko ale zdarza się
4. Silnik (spindle motor) - bardzo rzadko ale zdarza się

Czasami występuje niedolutowanie gniazd przyłączeniowych napędu, uszkodzenia bezpieczników SMD na płycie głównej. Inne uszkodzenia np. CXD3098 (bardzo rzadka awaria) praktycznie eliminują konsolę z możliwości naprawy ze względu na dostępność układu.

#8 Re: PS2 slim wymiana lasera i problem

von gathor 21 Juni 2011, 11:42
dariuszj hat geschrieben:PS2 Slim! W tej wersji brak regulacji geometrycznych lasera. Jest regulacja prądu diody laserowej, ale raczej nic nie daje a wręcz przyśpieszy jej zużycie. Nie kręcić!

Nie rozumiem, dla czego kolega przejmuje się zużyciem lasera, który i tak jużnie czyta płyt?
Ponadto jest to napęd z pojedyńczą soczewką i nie czyta tylko DVD, więc co tu ma uszkodzenie elektroniki, taśmy, silnika itp. do tego?

#9 Re: PS2 slim wymiana lasera i problem

von dariuszj 21 Juni 2011, 13:42
Kolega Moderator odpowiedział chyba tylko dla zasady. Jakoś nie widzę w tej odpowiedzi wartości merytorycznej. Odpowiedziałem w tym temacie zgodnie z wiedzą i doświadczeniem, a proszę mi wierzyć przez moje ręce przeszło spokojnie grube kilkaset sztuk tego sprzętu.
Pojedyncza soczewka głowicy laserowej nie stanowi, że w urządzeniu występuje jeden i ten sam tor odczytu dla CD i DVD. Raczej zawsze są oddzielne tory ze wspólnym wykorzystaniem niektórych fragmentów układu. Choćby głowica czytnika ma osobne diody laserowe dla CD i DVD, taśma lasera też posiada oddzielne ścieżki dla zasilania sekcji CD i DVD. W urządzeniach starszej generacji występowały też oddzielne procesory DSP dla CD i DVD.
Poza tym kolega napisał o fakcie regulacji po wymianie lasera. Napisałem też, że żadne regulacje w przypadku konsoli w wersji slim nie dają efektów.

#10 Re: PS2 slim wymiana lasera i problem

von Usunięty Użytkownik 402 24 Juni 2011, 00:47
W niektórych konstrukcjach jest możliwość przesunięcia talerzyka na osi silnika, czasem odnosiło to pozytywny skutek, czasem nie. Gdyby mieć płytę serwisową i oscyloskop podpięty do sygnału RF lasera to można dość precyzyjnie to wyregulować czy sprawdzić działanie samego lasera.

#11 Re: PS2 slim wymiana lasera i problem

von dawidd 4 August 2011, 06:42
wyczysc prowadnice, silnik latwo sprawdzic, jak zaczniesz regulowac wysokosc prowadnic, prad lasera, czy czegokolwiek t obez sprzetu pozniej nie wrocisz do prawidlowych ustawien. Tasma tez czesto sprawia klopoty szczegolnie na zlaczach

Zuletzt geändert von gathor am 4 August 2011, 12:25, insgesamt 1-mal geändert.. Grund: Proszę niezwłocznie poprawić błędy!

Re: PS2 slim wymiana lasera i problem

von Google Adsense [BOT] 4 August 2011, 06:42