• Urwana termopara

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Urwana termopara

by daner0 16 June 2011, 16:40
Koledzy miałem dzisiaj mały nie fart. Urwała mi się końcówka termopary OMEGI. Da się czymś to naprawić? Jak zrobić taką kuleczkę na końcu? Jak związałem obie końcówki to temperatura była wyświetlana okej natomiast powoli się rozwiązują i temperatura skacze. Aż się boje ryzykować. Termoparę kupiłem parę miesięcy temu aż boli że znowu 150zł trzeba na to samo dać, szczególnie przy takich opłatach za lokal itp.

Re: Urwana termopara

by Google Adsense [BOT] 16 June 2011, 16:40

#2 Re: Urwana termopara

by Vogelek23 16 June 2011, 17:18
Końcówki nalezy zaspawać i wcale nie musi to być "na kuleczkę" - im bardziej płasko, tym lepiej.
Gdzieś w sieci podano "domowy" sposób na zaspawanie końcówek, ale ja opracowałem inny, łatwiejszy.
Potrzebny jest transformator oświetleniowy 200W oraz bezpiecznik 6-12A (dobrać eksperymentalnie, zależnie od spodziewanej grubości "spawu"). A także samo, rzecz jasna, nieco precyzji w rękach i okulary ochronne.
Uzwojenie trafa łączymy jednym końcem bezpośrednio z jedną z końcówek termopary (oczywiście od strony "zimnej"), drugim zaś z drugą przez bezpiecznik. Zwieramy końcówki termopary ("gorące") w miejscu docelowego połączenia i mamy gotowy spaw.

#3 Re: Urwana termopara

by willyvmm 16 June 2011, 17:19
Możesz spróbować zgrzać. Ale nie licz na jakieś specjalne efekty.

#4 Re: Urwana termopara

by dariuszj 16 June 2011, 18:38
Vogelek23 wrote:Końcówki nalezy zaspawać i wcale nie musi to być "na kuleczkę" - im bardziej płasko, tym lepiej.
Gdzieś w sieci podano "domowy" sposób na zaspawanie końcówek, ale ja opracowałem inny, łatwiejszy.
Potrzebny jest transformator oświetleniowy 200W oraz bezpiecznik 6-12A (dobrać eksperymentalnie, zależnie od spodziewanej grubości "spawu"). A także samo, rzecz jasna, nieco precyzji w rękach i okulary ochronne.
Uzwojenie trafa łączymy jednym końcem bezpośrednio z jedną z końcówek termopary (oczywiście od strony "zimnej"), drugim zaś z drugą przez bezpiecznik. Zwieramy końcówki termopary ("gorące") w miejscu docelowego połączenia i mamy gotowy spaw.

To się nie uda. Omega ma ponad 200ohm rezystancji. Dobry palnik gazowy i próbować. Za którymś razem uda się.

#5 Re: Urwana termopara

by demeo 16 June 2011, 19:05
Witam,

Takie termopary jak najbardziej się spawa, dokładnie tak jak napisał kolega Vogelek, sprawdzone doświadczalnie :).

Ta kuleczka na końcu to nic innego jak taki "spaw".

--
pozdrawiam,
demeo

#6 Re: Urwana termopara

by Usunięty Użytkownik 576 16 June 2011, 20:19
Na politechnice jak studiowałem sami robiliśmy termopary z drutu kompensacyjnego takiego w zielonym oplocie ,wykorzystywane do badania rozkładu temperatur w piecu .Brało się autotransformator i tak jak pisał vogelek metoda na zwarcie i masz piękną kroplę na końcu . Wytrzymywała do 1000 stopni.Nie masz nic do stracenia potestuj.

#7 Re: Urwana termopara

by daner0 17 June 2011, 16:58
Różnymi spawarkami próbowaliśmy i nie ma szans. Minimagiem nic nie zdążyło stopić a inną spawarką elektryczną za każdym razem spalało się trochę termopary i też nic. Widzę, że ostatnio te termopary potaniały do 100zł i są łatwo dostępne więc chyba lepiej zamówić nową niż kupować transformator za 60zł i próbować coś z tego posklecać.

#8 Re: Urwana termopara

by kjedrocha 17 June 2011, 17:16
Czy ja wiem?
Transformator można zapożyczyć z jakiegoś sprawnego urządzenia, gdyż nie powinna mu się stać krzywda. Wydaje mi się, że nawet zasilacz komputerowy powinien do tego celu wystarczyć, gdyż na 12V ma stosunkowo sporą wydajność prądową (pierwszy z brzegu, "badziewny" 300V 13A na 12V) - ale może się mylę? - proszę więc mnie poprawić.

#9 Re: Urwana termopara

by lutownicze 17 June 2011, 18:15
Przy naprawach trzeba pamiętać by przetestować rezystancje mała zmiana zmienia wszystko.
Myśle, że zamiast tracić czas na naprawę szybciej można nabyć nowy modelik.
Omega 0.125mm, to koszt 90 pln brutto

Re: Urwana termopara

by Google Adsense [BOT] 17 June 2011, 18:15
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).