• Problem z BIOS FS AMILO XI 3650 FIC XY680

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Problem z BIOS FS AMILO XI 3650 FIC XY680

przez kmkm2 15 czerwca 2011, 20:07
Mam na stole ww. pacjenta. Pisałem już wcześniej o tej płycie ale, nie miałem pełnej wiedzy na temat historii tej płyty. Chodzi o to że, z relacji klienta wynika że płyta przestała żyć po aktualizacji BIOS. Wgrywałem już bios wyciągnięty z obrazu płyty który udostępnia producent na swojej stronie ale, zauważyłem że są dwa pliki jeden FLASH.ROM drugi PMX.BIN, i tu się pojawia moje pytanie. Czy plin PMX.BIN nie jest przypadkiem programem dla układu PMX, jeśli tak jak zaprogramować ten układ?

Re: Problem z BIOS FS AMILO XI 3650 FIC XY680

przez Google Adsense [BOT] 15 czerwca 2011, 20:07

#2 Re: Problem z BIOS FS AMILO XI 3650 FIC XY680

przez farmer 15 czerwca 2011, 21:43
Układ PMX to tak naprawdę MB90F372, datasheet w załączeniu. Fujitsu do jego programowania posiada specjalny programator - patrz załącznik. Czy można go programować na martwej płycie niestety nie wiem. W dokumentacji znalazłem, że na płycie na SW3 jest pozycja CRISIS mode, może to umożliwi awaryjne uruchomienie płyty.
Układ PMX jest używany również na innych płytach FS produkowanych przez FIC - np. XTB71 (Xa2528), PTT50 (Pa2548).

EDIT:
Wygląda, że da się zaprogramować układ na płycie. Złącze do tego to CN26. Zapoznaj się też ze specyfikacją programowania oraz stronami - http://mb9x.ginps.com/fujitsu/isp_mb9x/, http://isp-mb9x.sourceforge.net/index.html

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Problem z BIOS FS AMILO XI 3650 FIC XY680

przez sivel 15 czerwca 2011, 22:52
Niektóre programatory to obsługują np Xeltek, ale trzeba jeszcze mieć stosowne adaptery.

#4 Re: Problem z BIOS FS AMILO XI 3650 FIC XY680

przez kmkm2 17 czerwca 2011, 18:11
Jak tylko kupię 74ac245 zmontuje ten programator ze strony naszych wschodnich braci.

#5 Re: Problem z BIOS FS AMILO XI 3650 FIC XY680

przez farmer 17 czerwca 2011, 21:54
Jedna uwaga, weź pod uwagę, że MB90F372 jest układem 3.3V, więc nie wiem, czy nie trzeba będzie zastosować innej wersji układów, alu tu proszę o wypowiedź bardziej zaawansowanych elektroników.

#6 Re: Problem z BIOS FS AMILO XI 3650 FIC XY680

przez kmkm2 17 czerwca 2011, 22:14
Koledzy ze schematu programatora wnioskuję że, układ 74ac245 pracuje jako bufor ponieważ na sygnał EAB jest zawsze wysoki. Czy w związku z tym mogę zastosować jakiś popularny buffor np. 74hc244?

Re: Problem z BIOS FS AMILO XI 3650 FIC XY680

przez Google Adsense [BOT] 17 czerwca 2011, 22:14