• Zerwane pady pod BGA.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Zerwane pady pod BGA.

jaxnet 21 Травня 2010, 07:50
Witam.
Już od kilku lat zajmuje się "serwisem BGA" i przyznam szczerze, że jakoś nie przytrafiło mi się żebym zerwał jakiekolwiek pady przy podnoszeniu układu.
Ostatnio jednak zabrałem się za R61i (wiem,wiem, nikt tego nie tyka), kilka odpadło, a wczoraj robiłem Acera 9302WSMI i dwóch brakowało (możliwe że już ich nie było)

Moje pytanie brzmi, czy poza amerykańskim patentem, jest jakaś inna opcja naprawy tych padów?
Zastanawiałem się nad przyklejeniem paseczków folii miedzianej (którą można potem lutować) ale nie wiem czy to dobry patent...

Co o tym myślicie Panie i Panowie?

Re: Zerwane pady pod BGA.

Google Adsense [BOT] 21 Травня 2010, 07:50

#2 Re: Zerwane pady pod BGA

michallus 21 Травня 2010, 09:45
Jest wiele możliwości.

Możesz wykorzystać pady i ścieżki z płyty dawcy albo np. odpowiednio wyprofilować srebrzankę.

Gotowe pady, ścieżki też są do zdobycia.

Pamiętaj, że najczęściej uszkodzeniu ulegają puste pady ale wiadomo nie zawsze.

#3 Re: Zerwane pady pod BGA.

benchmarek 18 Червня 2010, 22:56
Witam, jakiego kleju użyć do przyklejenia zerwanych padów?

#4 Re: Zerwane pady pod BGA.

patol 19 Червня 2010, 08:43
Dwuskładnikowego kleju epoksydowego UHU plus.

#5 Re: Zerwane pady pod BGA.

Usunięty Użytkownik 402 19 Червня 2010, 22:41
Зображення

Ja to naprawiam tak.
Drucik z cewki budzika, klej cjanoakrylowy, żyletka i trochę cierpliwości. Klej nie powinien łączyć dwóch sąsiednich padów - miałem z nim problemy w innych urządzeniach- klej powodował ,,zwarcie'' , wyskrobałem go i sprzęt ruszył.
Można użyć innego kleju. Najlepiej lutować lutem bezołowiowym i jak najdalej miejsca gdzie ma być PAD, ja używam zwykłej cyny i jest ok.
Robię oczko z drutu i jak skończę to dokładnie myję płytę i suszę i następnie kleję wszystkie druciki, jak klej wyschnie to żyletką zeskrobuję lakier na oczku i delikatnie cynuję. Potem to wiadomo topnik, układ i mycie.

Zdjęcie pokazuje naprawione pady karty graficznej w której na skutek uderzenia w spód laptopa oderwał się układ.
Zdjęcie robione z użyciem mikroskopu i telefonu komórkowego, sorki za jakość.

#6 Re: Zerwane pady pod BGA.

michallus 21 Червня 2010, 09:33
Ostnio do naprawy padów używam czerwnogo kleju do klejenia układów BGA lub właśnie epoksydowego dwuskładnikowego.

Re: Zerwane pady pod BGA.

Google Adsense [BOT] 21 Червня 2010, 09:33
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість