Witam. Laptop posiada płytę 48.4W002.031. Problem polega na tym, że nie ma ładowania bo laptop nie widzi zasilacza, poza tym odpala i normalnie pracuje. Zasilacz miał przerwę na środkowym pinie ale po usunięciu wady problem nadal ten sam. Gość kupił zasilacz PA10 i to samo, udało się pożyczyć PA-12 ale z dopiskiem family 65W ( nie wiem jaki był oryginalny) Gniazdo w laptopie sprawne. Chciałem podmienić bios ale plik ze strony dell-a nie odpali bo wyskakuje komunikat żeby podpiąć zasilacz. Tu na forum znalazłem bios w formacie BIN ale jak go pobrałem to nie da się go rozpakować żadnym programem bo pisze, że plik uszkodzony. Czy bezpośrednim kontrolerem zasilania jest KBC (WPC8763LA0DG) czy jakiś układ wcześniej?
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Dell Inspiron 1525 nie widzi zasilacza
przez Google Adsense [BOT] • 11 czerwca 2011, 10:09
AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
chicken007 napisał(a):A czy z tranzystora Q20 ma być bezpośrednie przejście na ten 117 pin bo u mnie nie ma, dodam że na środkowym pinie gniazda jest 2,3V. Może znajdzie się jakiś kawałek schematu?
Zdaje się, że w gałęzi ACDC_ID powinno być 3,3V (na schemacie widać, że jest podciągnięta do 3D3V_S5).
Miałem przypadek, że na płytce z gniazdem była przerwa w ścieżce - objawy były takie jak opisuje kolega.
Pozdrawiam.
Sprawdzę jeszcze to napięcie bo chwilowo mam problem z programowaniem biosu, mam programator zrobiony według schematu z ruskiego forum i do tej pory nie było z nim problemów ( jeśli chodzi o układy 25X80) tu jest układ 25X16 i programator go nie widzi a na pewno jest sprawny bo wlutowałem na chwilę z innego laptopa 25X80 i śmiga. A tak przy okazji to wie ktoś co to są za dane przesyłany tym jednym przewodem z zasilacza do laptopa (chodzi o tą identyfikację).
#11 Re: Dell Inspiron 1525 nie widzi zasilacza
przez Usunięty Użytkownik 597 • 11 czerwca 2011, 18:49
Walczyłem z tym biosem i przy okazji go uwaliłem. Laptop umarł. Na szczęście kolega miał seeprog-a i udało się zaprogramować kość, niestety to nie bios powodował usterkę. Podmieniłem KBC i też nie pomogło. Dopiero okazało się że rutyna mnie wywiodła w pole, sprawdzałem rezystorki w obwodzie tej identyfikacji i były ok. (taki mi się tylko wydawało) bo ich nie wylutowywałem, dopiero jak już zacząłem siwieć to zabrałem się za wylutowywanie elementów w tym obwodzie i okazało się że R220 ma 51Kohm. Po wymianie śmiga jak złoto. Dzięki za wszelką pomoc i pozdrawiam.
Re: Dell Inspiron 1525 nie widzi zasilacza
przez Google Adsense [BOT] • 15 czerwca 2011, 11:09